Műanyagok feldolgozása

Önerősítő hőre lágyuló műanyag szövettermékek

Műanyag fóliák nyújtásával jelentős mértékű anizotrópiát lehet elérni a mechanikai és más tulajdonságokban, és ezáltal a kiválasztott irányokba növelni lehet a műanyagtermékek teljesítményét. Az ilyen fóliákból, illetve a felhasításukkal előállított vékony szalagokból szőtt szövetekből önerősítő kompozitokat lehet előállítani úgy, hogy 15–20 fólia/szövet réteget egymásra fektetnek, formaadó szerszámban melegen egymásra préselik, illetve fröccsöntő szerszámban ráfröccsöntik az azonos polimer ömledékét, ügyelve arra, hogy az erősítő fólia/szövet csak az összehegedést biztosító mértékben olvadjon meg, de az erősítő hatást létrehozó orientáció legalább részben megmaradjon. E módszert eredményesen használták nemcsak részlegesen kristályos polimereknél, de polikarbonátfóliák esetében is.

Amit a robotokról tudni érdemes

Ha valaki új autót akar vásárolni, gyakran szakértőt visz magával, hogy ne csak a szín és a belső kényelem befolyásolja a választást. Ha egy fröccsöntő üzem robottal akarja korszerűsíteni termelését, ugyancsak nehéz eligazodnia a széles választékban. Jó, ha ismeri a robotok alaptípusait és azt, hogy melyik fajta milyen feladathoz való, ill. melyek a különböző típusok előnyei és hátrányai. A gyártók folyamatos fejlesztéseit is nehéz, de nem lehetetlen követni. Az iparág a tavalyi K’2013 kiállításon is sok újdonsággal képviseltette magát.

Fröccstermékek gyártása nagyobb reprodukálhatósággal

A fröccsöntés során a gép működésének (pl. a fúvóka visszacsapó szelepének szivárgása), a környezet (pl. hőmérséklet) és az anyag minőségének (pl. új sarzs, nedvességtartalom) változásai befolyásolják a fröccstermékek minőségét. Egyes gépgyártók olyan számítógépes programokat fejlesztettek ki, amelyek a gép által mért paraméterekből származtatott jellemzők alapján nagyrészt kompenzálni tudják e változások kedvezőtlen hatásait.

Palackok gyártása bioműanyagokból

A termoplasztikus keményítőt poliolefinekkel vagy komposztálható műanyagokkal keverve csökkenthető a légkört károsító gázok (GHG) kibocsátása, többrétegű palackok esetében akár 80%-kal. Egy másik kutatás a biodegradálható poli(hidroxi-alkanoát) (PHA) műanyagokat vizsgálta, és a speciális keverékeket palackfúvásra próbálta ki.

Új termékek, új technológiák

Új PA/PP kompaund = könnyebb autóipari alkatrész; Újfajta erősítőanyag = kisebb sűrűségű PP kompaund; Fém alkatrészek könnyű műszaki műanyagokkal helyettesíthetők; Új égésgátló a PUR habokhoz; Bio-PET gyártás új technológiával; PET palackok aszeptikus töltése - immár hidegen is; Előformák sterilizálása növeli a mikrobiológiai tisztaságot

Műanyagok alkalmazása

A műanyagipar szerepe a fenntartható fejlődésben

A bioműanyagok mennyisége még mindig csekély az összes műanyag-felhasználáson belül, azonban a kutatás-fejlesztések egyre intenzívebben összpontosítanak ezekre az anyagokra. A közeli évekre a bioműanyagok, ezen belül elsősorban a növényi nyersanyagokból kiinduló, nem lebomló műanyagok növekedését jósolják. Ezek tulajdonságai hasonlóak a hagyományos, fosszilis alapanyagokra épülő műanyagokéval, és - ellentétben a lebomló biopolimerekkel - újrafeldolgozhatóságuk is megoldott.

Szellemes és hasznos ötletek a csomagolóeszközök formatervezésében

A műanyag csomagolóeszközök anyagait csak mérsékelten, formáit, funkcionális elemeit annál inkább fejlesztik. A fejlesztést ösztönzik a különböző szakmai szervezetek versenyei és elnyerhető díjai, de díjak nélkül is születnek új, szellemes ötletek. A következőkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Műanyagok piaci helyzete

A műanyagok árának alakulása európában

A megfigyelt műanyagok ára 2013 augusztusa és 2014 júniusa között ±8% tartományban ingadozott, ezen belül 2014 augusztusában gyakorlatilag nem változott; a polietiléneké 10 EUR/t-val, a polipropiléneké 15 EUR/t-val, a polisztiroloké 5-15 EUR/t-val csökkent

Hírek ukrajna műanyagiparáról

Napjaink egyik forrongó gócpontja Ukrajna, ahol az iparvállalatok bizonytalan helyzetét az EU-hoz való kereskedelmi-gazdasági megállapodások mérsékelhetik.

Kompaundgyártók európában

A műszaki kompaundokat gyártó legnagyobb vállalatok az elmúlt négy évben tovább növelték termelésüket, még a hőre lágyuló kompaundok piacán tapasztalt ingadozás ellenére is. Az európai rangsorban a magyar Inno-Comp az előkelő harmadik helyet foglalja el.

Műanyagfajták és kompozitok

Műszaki és nagy hőállóságú műanyagok újdonságai

A hagyományos és a nagy hőállóságú hőre lágyuló műanyagok területén is folyamatosan egyre újabb típusokat fejlesztenek ki. A fejlesztések a hőállóság növelése mellett a hidrolízissel szembeni ellenállást és a jobb éghetőségi és mechanikai tulajdonságok elérését célozzák. A fejlesztők általában a polimerlánc kémiai módosítása mellett speciális adalékanyagok kidolgozásával érik el a kívánt eredményeket.

Műanyagok tulajdonságai

Nézzük meg alaposabban, milyenek is a biodegradálható polimerek

A biodegradálható műanyagokat azért fejlesztették ki, hogy a világot elözönlő műanyaghulladék mennyiségét csökkentsék. Ezeknek a műanyagoknak azonban felhasználásuk időtartama alatt sok más igényt is ki kell elégíteniük, természetesen megfelelő mechanikai tulajdonsággal kell rendelkezniük, és – a kőolajalapú polimerekéhez hasonlóan – még éghetőségüket is mérsékelni kell. Egy amerikai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy hogyan alakul szilárdságuk, merevségük, ütésállóságuk különböző körülmények között, egy japán kutatócsoport pedig azt, hogy működnek-e bennük a korszerű égésgátlók.

Műanyagok felületvizsgálata spektroszkópiai módszerekkel

A járművek tömegének csökkentésére való törekvés kapcsán fontos célkitűzéssé vált a tartós, karcálló felületű műanyag elemek alkalmazása. A szigorú autóipari szabályozásoknak megfelelő felületeket spektrofotométerrel is ellenőrzik.

Vezetői ismeretek

Milyen lehet(ne) európa és a világ olaj- és vegyipara 2030-ban és 2050-ben?

Néhány évtizede még a kőolajforrások kiapadása volt az előrejelzések témája, ami megindította az alternatív energia- és alapanyagforrások kutatását. Az elmúlt évtizedben felfedezett palagáz módosította az előrejelzéseket. Vannak, akik Európa vegyiparának jövőjét még most is borúsnak látják, mások ennek ellenkezőjét jósolják. A következőkben Európára és a világra vonatkozó pozitív képet mutatjuk be.

Tanulmány

A műanyagok feldolgozásának elő- és utóműveletei ii. rész

Műanyag alkatrészek kötései