Műanyagok feldolgozása

Műszaki és nagy teljesítményű műanyagok fröccsöntése

A műszaki és különösen a nagy teljesítményű műanyagok vagy ezek töltött változatai feldolgozásához mindig jól jönnek a tanácsok, különösen, ha azokat az ilyen anyagok feldolgozásában tapasztalt szakemberek adják.

Új fröccsöntési eljárások

A fröccsöntés rendkívüli termelékenységét és formaszabadságát kihasználva, azt egyre gyakrabban más technológiákkal, illetve a fröccsöntött műanyag alkatrészeket más anyagokkal (pl. fémekkel) kombinálják, amivel új, kedvezőbb tulajdonságú, illetve olcsóbb termékeket hoznak létre.

Géptisztítás nagy teljesítményű műszaki műanyagok feldolgozása után

A nagy teljesítményű műszaki műanyagok feldolgozási hőmérséklete magasabb, mint a tömegműanyagoké vagy akár a műszaki műanyagoké. Ezért termékváltáskor vagy gépleállításkor a géptisztítás is speciális kompaundokat és nagyobb odafigyelést igényel.

Nehezen hegeszthető anyagok hegesztése lézerrel

A nehezen hegeszthető anyagokhoz az utóbbi időkben különleges hegesztési eljárásokat dolgoztak ki. A paraméterek optimalizálásával jó kötésszilárdságot sikerült elérni a farostokkal erősített műanyagkompozitokban is. Emellett egyrészt tapadásközvetítő egyrétegű fóliákkal sikeresen hegesztettek PP/PA6 anyagpárokat, másrészt a hegesztendő felület plazmakezelésével számos más, kémiailag szintén erősen eltérő műanyag kombinációját is. A hegesztendő felületek egyenetlenségei miatt előforduló rések okozta gyengébb varratszilárdság a lézersugár hatására kihabosodó adalékkal kompenzálható.

Új anyagok és eljárások csövek és más orvosi eszközök gyártására

A katéternek és más célokra szánt orvosi csövek gyártása a műanyag-feldolgozás igazi high-tech eljárásait követelik meg, mert anyagiak tisztaságán, termékeik minőségén emberéletek múlnak. Az anyaggyártók és a feldolgozógépek gyártói mindent megtesznek, hogy kielégítsék az elvárásokat.

Fém alkatrészek helyettesítése erősített műanyaggal

A különböző járművek alkatrészeinél, beleértve a motor- és hajtómű- alkatrészeket is, egyre nő az igény a tömegcsökkentésre, illetve természetesen a gyártási és összeszerelési költségek minimalizálására. Ennek során a fém alkatrészeket gyakran szállal erősített hőre lágyuló műanyagokkal helyettesítik, amikor többféle műanyag és gyártástechnológia kombinálására van szükség.

Új termékek, új technológiák

A német Dimelika Plast Compamid GmbH. PA6 és PA66 termékcsaládját sugár-zással térhálósítható műszaki műanyagokkal bővítette. Ezzel az eljárással ugyanis az olcsóbb műanyagféleségek gyengébb műszaki tulajdonságai olyan mértékben javulnak, hogy alkalmassá válnak a drága és bonyolult feldolgozást igénylő fémek, illetve fémötvözetek, valamint a nagy teljesítményű műszaki műanyagok helyettesítésére.

Műanyagok alkalmazása

Színek a műanyagiparban

A színeknek nagy jelentőségük van a műanyagiparban. Az autóiparban, az elektronikai termékeknél, a csomagolástechnikában időről-időre változnak a divatszínek, amelyeket a gyártók műszaki fejlesztéssel igyekeznek előállítani.

Hőre lágyuló elasztomerek alkalmazása az elektronikától és a sínjárművektől a háztartási cikkekig

A hőre lágyuló elasztomerek sokféleségük és széles tulajdonságtartományuk miatt nagyon sokféle alkalmazási területen lehetnek hasznosak. Legnagyobb sikerük a hőre lágyuló olefinelasztomereknek van, őket követik a sztirolalapú elasztomerek, a harmadik helyet a poliuretánalapú elasztomerek foglalják el.

Kellemes és szép felületek a gépkocsi belső terében

A gépkocsi nemcsak közlekedési és munkaeszköz, hanem státuszszimbólum is. Ma már egy átlagos gépkocsi belső tere is kényelmes, felületei puha, kellemes tapintásúak. Egy luxuskocsiba azonban – ha a vevő meg tudja fizetni – bármilyen nemes anyagot beépítenek.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A poliolefinek és a PVC ára 2012 decembere és 2013 decembere között havonta átlagosan ±5% tartományban ingadozott, a polisztiroloké ennél valamivel nagyobb mértékben módosult. Az ABS ára az év folyamán 2350 EUR/tonnáról, kisebb ingadozások közepette, 2200 EUR/tonnára csökkent.

Ígéretes új energiaforrás: a palagáz

Az emberiség jövője szempontjából jelentős probléma az energiaforrások hosszú távú biztosítása. A palagáz az utóbbi évtizedben lépett ki a kutatási fázisból az ipari hasznosítás területére. A cikkben áttekintjük a palagázkészletek mennyiségét, a hasznosításban élenjáró országok tevékenységét, a jövő terveit.

Lengyelország műanyag-feldolgozó ipara a plastpol kiállítás tükrében

Lengyelország műanyag-feldolgozó ipara a külföldi befektetéseknek köszönhetően dinamikusan fejlődik. A járműgyártás, a háztartási és elektronikai termékek gyártása a műanyagtermékek jó felvevőpiacának bizonyul. A lengyel cégek a színvonalas Plastpol kiállításon tovább ápolták nemzetközi kapcsolataikat.

Piaci hírek

Az orosz petrolkémiai óriásvállalat, a Nizhnekamskneftekhim áprilisban Nizhnekamskban (Tatár Köztársaság) az ország elnökének jelenlétében hivatalosan is felavatta 60 000 t/év kapacitású ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) gyárát. 2012 novembere óta Versalis licenc alapján hétféle fröccs-, ill. extrúziós típust állítottak elő, összesen 7285 t mennyiségben. Ez évben a teljes éves gyártókapacitást ki fogják használni.

Anyagok, kompozitok, termékek

Új műanyagtípusok a gazdasági és műszaki célok szolgálatában

Egy holland alapanyaggyártó által piacra dobott random polipropilén kopolimer a fröccsöntési folyamat során mutatott jobb folyóképessége révén rövidebb ciklusidőt és kisebb energiafelhasználást tesz lehetővé a hasonló folyóképességű más típusokhoz képest. Speciális adalékanyagok bekeverésével elérhető, hogy a poli(metil-metakrilát) lámpaburkolatok nagy fényáteresztő képesség mellett is egyenletesen szórják a LED fényforrások fényét.

Műanyagok tulajdonságai

Elektronsugárzással térhálósított poliamidok

Elsősorban motorházak magas hőmérsékletének és agresszív vegyszereinek elviselésére fejlesztették ki a térhálósítható poliamidkompaundokat, amelyekkel helyettesíteni lehet a nagy teljesítményű drága műszaki műanyagokat. Európában és Japánban már alkalmazzák őket, Észak-Amerika most ismerkedik velük.

Célzott tulajdonságjavítás töltőanyagokkal

Az ún. funkcionális töltőanyagokkal a műanyagok szilárdságát és ütésállóságát lehet növelni. Hatásosságuk a részecskék alakjától (hossz/szélesség arány), méretétől és a töl-tőanyag/polimer közötti kötés erősségétől függ. Ez utóbbit a töltőanyag bevonásával növelik. Az üvegszállal, ill. szénszállal erősített polimerek mechanikai tulajdonságait nanoanyagokkal kívánják tovább javítani.

Vezetői ismeretek

Fenntartható fejlődés vállalati szemszögből

Két USA-beli vállalatcsoport a saját műanyag-feldolgozó üzemeiben igyekszik megvalósítani a fenntartható fejlődést. Ennek eszközei az energia- és anyagtakarékosság, a hulladékhasznosítás és számos más tevékenység, amely a vállalat minden egyes munkatársára kiterjed.

Vállalati innováció a 21. században

A 21. század a konceptuális kor, a „kreatív gazdaság” időszaka lesz. A vállalatok a kockázatos, de elengedhetetlen innováció nélkül nem tudnak talpon maradni. Ennek megvannak a maga szabályai. A következőkben egy innovációs modellt mutatunk be.