Műanyagok feldolgozása

Fúvással készült különleges termékek

Kevés műanyag-feldolgozó állít elő műszaki termékeket extrúziós fúvással. Ezt a technológiát inkább vékony falú csomagolóeszközök, pl. tejipari poharak gyártására alkalmazzák. Az alábbiakban egy amerikai cég tevékenységét mutatjuk be, amelynek fő tevékenysége a gyógyászatban használt fúvott termékek gyártása.

A jövő néhány lehetséges új műanyag-feldolgozó eljárása

Elég sok idő kell ahhoz, hogy egy „őrült ötlet” széles körben elterjedt ipari eljárássá váljék, de minden ipari eljárás kezdetben bolondságnak tűnt. Ma is vannak ilyen ötletek, és a fejlesztők lázasan dolgoznak azon, hogy néhányukból 5–10 év múlva hasznos technológia legyen.

A habfröccsöntés különböző módszerei

A hőre lágyuló műanyagok habosított fröccsöntése sok terméknél számos műszaki és gazdasági előnyt kínál a tömör változathoz képest. A kémiai és fizikai habosítás eltérő beruházási igényű, a termék műszaki paraméterei is némileg eltérnek. A fejlesztések fő iránya a felület minőségének javítása.

Tapadási problémák műanyagok ragasztásakor, festésekor

Egyes műanyagok speciális felületkezelés nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen ragaszthatók, illetve láthatók el különböző bevonatokkal. Ennek oka az ilyen polimerek kis felületi energiája, amely azonban megfelelő felületkezelő eljárásokkal jelentősen megnövelhető. A felületi energia legegyszerűbben a határszög mérésével jellemezhető.

Új termékek, új technológiák

Az amerikai Mold-Masters cég újfajta kupakgyártási technológiát fejlesztett ki szénsavval dúsított folyadékkal töltött flakonok zárásához. Iris elnevezésű eljárásuk lényege, hogy a PE-HD zárókupak belső felületére koinjektálással EVOH [poli(etilén/vinil-a6lkohol)] réteget fröccsöntenek. Az így készült kupakok gázzáró képessége harmincszor jobb, mint pl. egy PP kupaké, s szükségtelenné válik egy újabb művelettel a kupak belsejében gázzáró bevonatot elhelyezni.

Műanyagok alkalmazása

Vezetőképes, átlátszó, hajlékony fóliák

A törékeny és többnyire csak sík felületre felvihető fém-oxidok helyett rugalmas fóliára nyomtatott, szabad szemmel nem látható fémstruktúrát visznek fel. Ezek a fóliák átlátszóak, és bonyolult alakú formákon is lehetővé teszik a működtetést érintéssel vagy érintésmentesen.

Trükkös csomagolások

A csomagolóeszközöktől ma már az áru védelmén és marketingfeladatának teljesítése mellett egyéb funkciókat is elvárnak. Néha azt, hogy gyermekek ne tudják felbontani őket, de az idős emberek elboldoguljanak velük. Máskor éppen az a kívánatos, hogy ne kelljen bajlódni a felnyitással. A háztartási és kerti vegyszerek egy részét pedig újabban adagolós palackokban forgalmazzák.

Tömegcsökkentés jelentősége az autógyártásban

A gépkocsik tömegének csökkentése és az alkatrészek árának, illetve azok összeszerelési költségeinek csökkentése miatt már az elmúlt évtizedekben is jelentős volt a műanyagok térhódítása az autóiparban. Ezt a trendet az utóbbi években tovább erősítették a fejlett országok hatósági előírásai, amelyek a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátását a jövőben drasztikusan csökkentik, illetve az üzemanyag felhasználásának hatékonyságát jelentősen növelik. A további tömegcsökkentés érdekében a műanyagokat a jövőben gyakran más anyagokkal kombinálva vagy habosítva, szálerősítéssel ellátva is fogják alkalmazni.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A poliolefinek ára 2012 októbere és 2013 októbere között ±5% tartományban ingadozott, a polisztiroloké ennél valamivel nagyobb mértékben módosult. A PVC árközlésének változása miatt az árgörbe nem értékelhető, ugyanis július óta csak az általános típusok árai ismertek, míg korábban a csőtípusok árát közölték.

Műanyagok gyártása és felhasználása oroszországban: múlt, jelen, jövő

Oroszországban a következő néhány évben nagy arányban fejlesztik a műanyaggyártás alapanyagainak (monomerek, polimerek) gyártását, de félő, hogy ezzel a feldolgozás nem tud lépést tartani. A fejlesztés két fő szereplője a Sibur és a Nizhnekamsk, amelyek közül az első a PP, a második a PE gyártására koncentrál, így elkerülik a versenyt a hazai piacon.

Piaci hírek

Az amerikai Cortec Corporation csoporthoz tartozó EcoCortec cég bővíti spe-ciális fóliákat gyártó üzemét Horvátországban. Legfontosabb termékük az ún. gőzfá-zisban működő korróziós inhibítor (vapor phase corrosion inhibitor) technológiával gyártott fólia.

Műanyagfajták

Műszaki műanyagok javított tulajdonságokkal

A műszaki műanyagok zászlóshajójának számító poliamidokat folyamatosan fejlesztik a hőállóság, vegyszerállóság további növelése céljából, ami újabb fémhelyettesítéseket tesz lehetővé.

Műanyagok tulajdonságai

Sokoldalú műanyaghabok

A műanyaghabok remek hőszigetelők és nagyszerű csomagolóanyagok. De számos más jó tulajdonságuk is van – ilyen pl. néhány fajtájuk fajlagos merevsége, jó energiaelnyelő képessége, dinamikus terheléssel szemben mutatott ellenállása – amelyek alkalmassá teszik őket műszaki feladatok megoldására is. Kifejlesztettek pl. olyan speciális hibrid habokat, amelyek képesek elnyelni az erős ütés energiáját, ezért balesetkor fokozottan védhetik a gépkocsik utasainak biztonságát. A futócipők tartósságának, sportolókat segítő tulajdonságainak megőrzésének érdekében pedig széles körű vizsgálatokat végeztek, amelyek alapján eldönthető, hogy a térhálós poliolefinhabok közül melyik szolgálja legjobban ezt a célt.

Vezetői ismeretek

Túlélési stratégiák a válságban

A vállalatvezetésben nem érdemes az „ahány ház, annyi szokás” elvet követni, hanem érdemes odafigyelni a sikeres versenytársak vezetési stratégiáira, különösen válság idején. Habár a cikkben említett példák a tengerentúli vállalatok fejlődéséről számolnak be, a módszerek a közép-kelet-európai térségben is felhasználhatók. A fenntartható fejlődést szolgáló német javaslatokra pedig valamennyi műanyag-feldolgozó vállalatnak érdemes odafigyelni.

Offshore vállalatok visszatelepítése az usa-ba

Az USA-ban az elmúlt évben megindult a műanyag-feldolgozó üzemek lassú visszaszivárgása az ázsiai országokból. A megrendelők jobban bíznak a hazai termékekben. Kínában lehet egyszerűbb szerszámokat készíttetni és szokványos fröccstermékeket gyártatni, bonyolult szerszámot építeni és bonyolultabb technológiát alkalmazni azonban inkább otthon érdemes.

Segítség a reach miatt bajba került vállalatoknak

Az év első felében lezárult a vegyi anyagok kötelező regisztrációjának REACH törvény szerinti középső szakasza. Az a vállalat, amely nem regisztráltatta az általa használt regisztrációköteles anyagot, azt 2013. május 31. után nem használhatja fel és nem importálhatja. A harmadik szakaszban, 2018-ig nagyon sok kis- és középvállalatnak kellene anyagait regisztráltatni, amihez anyagi forrásai és ismeretei is hiányosak. Nekik kínál segítséget egy erre szakosodott vállalat. A REACH keretében számos korábban alkalmazott anyag használatát korlátozni vagy tiltani fogják. A vegyi gyárak ezért igyekeznek ezek helyettesítésére alkalmas készítményeket kifejleszteni. A szerszámok tisztítására alkalmazott környezet- és egészségkárosító oldószerek helyett máris lehet alkalmas szereket vásárolni.

Műanyagok és a környezet

Műanyaghulladék a világ tengereiben – 2. rész

Az óceánok vizén lebegő szemét nemcsak undorító, de veszélyezteti a vizek élővilágát is. A világ megmozdult, hogy tegyen valamit ez ellen. Az északi féltekén a vízbe kerülő hulladék mennyiségét próbálják csökkenteni (1. rész a Szemle 2013. 5. számában). A déli féltekén a szennyezettség mértékét, a hulladék felhalmozódását mérték fel a déli Csendes-óceán szubtrópikus köráramlatában (2. rész).

Biopolimerrel és természetes szálakkal módosított hőre lágyuló műanyagkompaundok

A biopolimerek házasítása PVC-vel nemcsak a tulajdonságok, hanem a PVC környezetvédelmi pozíciójának javítását is célozza. A növényi eredetű természetes szálak társítását polimerekkel sokan kutatják. Ma már bizonyították, hogy a len, a kender, a juta vagy a bambuszrost erősítő hatást fejt ki a polimermátrixokban. Azonban a tulajdonságok mellett az is fontos, hogy az adott szál megfelelő minőségben, mennyiségben és időben álljon a feldolgozó rendelkezésére.