Műanyagok feldolgozása

Műanyag csővezetékek tönkremenetelének mechanizmusa

Az ivóvíz-nyomóvezetékek nagy sűrűségű polietilén csövei néha a tervezett élettartamuknál jóval rövidebb idő alatt megrepednek, ami szivárgáshoz és/vagy csőtöréshez vezet. A meghibásodásnak számos oka lehet, így pl. a csőgyártás hibái, a polietilén alapanyag nem kielégítő antioxidánsadalékolása, az ivóvíz fertőtlenítésére szolgáló vegyszerek okozta korrózió, nem tervezett mechanikai feszültségek, és néha ezek kombinációja is előfordul. A forró vizes fűtési rendszereknél az erre a célra elterjedten használatos CPVC csővezetékeknél fellépő tipikus, feszültségkorróziós hatást közepesen poláros szénhidrogén származékok, legtöbbször a hőcserélők kenőanyagaként alkalmazott poliolészterek (POE) okozzák, amelyek a hőcserélő szivárgása során kerülnek a forró vizes rendszerbe.

Üveg- és szénszálvázas szerkezeti elemek automatizálható és gazdaságos gyártása hőre lágyuló mátrixszal

A szálvázas hőre keményedő műanyagokból készített szerkezeti elemek jól ismert termékek. Hőre lágyuló műanyagokkal nagy ömledékviszkozitásuk miatt a szálváz nehezen impregnálható. Hamarosan ezt a nehézséget lehet legyőzni az új VARTM vagy IMI technológiával, amely lehetővé teheti az üvegszálas vagy szénszálas szerkezeti elemek gazdaságos, automatikus gyártását.

Tudunk-e már mindent a fröccsöntésről?

Vannak fröccsöntők, akik úgy gondolják, az ő feladatuk a formaadás, az anyagi tulajdonságokért az anyaggyártók felelnek. Más feldolgozók nem sajnálják a pénzt a precíziós gépekre és a folyamatszabályozásra, de elhanyagolják a szerszámtemperálást. Jó, ha tudják, hogy az ömledék hőmérséklete és a szerszám hőszabályozása erősen befolyásolja a termék mechanikai tulajdonságait.

Prototípus-készítés és kisszériás gyártás különböző rétegfelépítő technológiákkal

A műanyag-feldolgozás hagyományos technológiái csak tömegtermelés esetén gazdaságosak, mivel a termék gyártószerszáma igen drága, elkészítése pedig hosszadalmas. A műanyag alkatrészek funkcionális kipróbálásához, illetve formájuk véglegesítéséhez gyakran prototípus(ok) elkészítésére is szükség van, ami további költség- és időtartam növekedést okoz. A különböző rétegfelépítő technológiák e probléma megoldását kínálják gyors, olcsó módszerekkel.

Két öreg fröccsgép modernizálásának története

Energiamegtakarítást nem csak új géppel lehet elérni. Hidraulikus fröccsgépek hajtó-rendszerének cseréjével és a vezérlőrendszer felújításával az energiaigény akár 48%-kal kisebbé válhat.

Tervezni csak a megvalósíthatóság elemzésével érdemes

Egy bonyulult felépítésű műanyagtermék gyártásának előkészítésében nagyon sokféle szakember közreműködésére van szükség. Már a tervezés korai szakaszában anyagspecialista segítségével kell kiválasztani a szóba jöhető anyagot, hozzáértő segítségével célszerű szimulációs kísérleteket végezni, és ugyancsak nem lehet elég korán konzultálni a szerszámgyártóval annak eldöntésére, hogy egyáltalán megvalósítható-e a tervező elképzelése. Többféle szakágazat know-how-jára volt szükség ahhoz is, hogy olyan kényes terméket, mint egy nagy felületű, rendkívül kis falvastagságú laptop fedelét sikerrel fröccsöntsék egy bemutató gyártáson.

A „hatodik kondratieff-hullám” hatása a fröccsöntésre

Az ipari forradalom óta tapasztalható műszaki fejlődés „hullámai” közül elemzők szerint a hatodikat éljük. Mi ennek a fő hajtóereje, és milyen hatásai lehetnek a műanyag-feldolgozás fejlődésére?

A színezés fortélyai

A színes műanyag termékek tovább bővítik a műanyagokkal elérhető széles választékot. A feldolgozás után végzett lakkozás, festés helyett egyre gyakrabban választják az anyagában színezést, amely ugyancsak odafigyelést, nagy szakértelmet igényel.

A hőformázhatóság újdonságai: anyagok térhálósítása és hibridtechnika

A részlegesen kristályos polimerek, mint pl. a poliamidok, éles lágyuláspontjuk következtében sokkal nehezebben hőformázhatók, mint az amorf műanyagok. Ugyanakkor bizonyos alkalmazásokhoz nagyon előnyösen lehetne ilyen hőformázott termékeket használni. A hőformázhatóság jelentősen javítható besugárzással létrehozott részleges térhálósítással. Másik újdonság a hibridtechnika alkalmazása.

Műanyag alkatrészek összeerősítési módszerei

A műanyag-feldolgozásban egyre gyakrabban van igény a műanyag alkatrészek összeszerelésére. Ennek számos technológiája ismert, az optimális megoldás kiválasztása azonban nem könnyű feladat. Leggyakrabban különböző hegesztési módszereket alkalmaznak.

Műanyagok alkalmazása

Mezőgazdasági vegyszerek csomagolása

A hőre lágyuló műanyagok több évtizedes egyeduralkodása után ismét kezdik megbecsülni a hőre keményedő műanyagokat. Kicsit körülményesebb feldolgozni őket, de sokkal olcsóbbak a nagy teljesítményű, hőálló hőre lágyuló műanyagoknál. A gépgyártók igyekeznek a feldolgozást gyártmányaikkal megkönnyíteni, az alapanyaggyártók pedig új típusokat fejlesztenek.

Műanyag fóliák: melyiket válasszuk?

Az ENSZ becslései szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada veszendőbe megy. A veszteséget alkalmas csomagolással jelentősen lehetne mérsékelni. A csomagolás legjobb hatásfokú eszközei a műanyag fóliák, amelyek óriási választékában meg lehet találni az adott célnak legmegfelelőbbet.

Új termékek, új technológiák

Évtizedekkel a fröccsfúvás (IBM – injection blow moulding) bevezetése után új technika lépett a piacra, ami nagyobb kihozatalt és jobb minőségű palackokat nyújt, és az inline egymást követő lépések miatt nincs szükség átszállításra az egyik állomás- helyről a másikra. Ez azt jelenti, hogy az üreges test a granulátumtól a végtermékig ugyanabban a berendezésben gyártható.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyag alapanyagok ára európában

A poliolefinek ára 2012 májusa és júliusa között mintegy 20%-kal, a polisztiroloké és a PVC-é ennél kisebb mértékben csökkent. Július és szeptember között közel azonos mértékű, de ellenkező irányú változás következett be; az árak év eleji szintre emelkedtek; októberben mintegy 5%-kal csökkentek; majd a következő öt hónapban szűk sávban állandósultak; áprilisban és májusban is kissé mérséklődtek (1. táblázat, 1. ábra).

Piaci hírek

A Jász-Plasztik Kft. Nagyrédén 1,9 Mrd Ft beruházással egy 9800 m2 alapterületű üzemcsarnokot épít, amelyben PET palackok újrahasznosításával tojástartókat fognak előállítani. A termékeket teljes mértékben exportálják. A gyár már az ősszel megkezdi a termelést, kezdetben 30, később 100 új dolgozóval.

Műanyagfajták és kompozitok

Polikarbonátok a világítástechnikában

A poliolefinek ára 2012 májusa és júliusa között mintegy 20%-kal, a polisztiro- loké és a PVC-é ennél kisebb mértékben csökkent. Július és szeptember között közel azonos mértékű, de ellenkező irányú változás következett be; az árak év eleji szintre emelkedtek; októberben mintegy 5%-kal csökkentek; majd a következő öt hónapban szűk sávban állandósultak; áprilisban és májusban is kissé mérséklődtek (1. táblázat, 1. ábra).

Műanyagok tulajdonságai

Üveggyöngytartalmú kompaundok tulajdonságai

A légi közlekedésben, az autóiparban minden gramm megtakarítás számít a költségek és a környezeti terhelés csökkentése érdekében. A gömb alakú, levegővel „töltött” üveggyöngyökkel készült kompaundok ígéretesek ebből a szempontból, azonban feldolgozásuk nagyobb figyelmet érdemel. Ha kíméletes a kompaundálás és a fröccsöntés is optimális, a termékek nemcsak könnyűek, de mechanikailag és termikusan is jól terhelhetőek.

Acéllal kombinált hibrid kompozitok

Elsősorban a közlekedési eszközök, ezen belül is az elektromos autók fejlesztése céljából indítják azokat a nagy ívű témákat, amelyekben könnyű, nagy szilárdságú hibrid kompozitok kifejlesztésén dolgoznak. A balesetekben még a legnagyobb teljesítményű szállal erősített kompozitok sem nyújtanak elegendő biztonságot, ezért a fejlesztők az acéllal erősített a műanyagok felé fordultak.

Vezetői ismeretek

A műanyag-feldolgozás fejlesztésének új irányai

Versenyképes termékek fejlesztésében jelentős szerepe van az időtényezőnek. Megfigyelhető az a tendencia, hogy a prototípusgyártásban jól bevált technikákat kisszériás termékek gyártására is alkalmazzák. A német innovációs tevékenységet az állam jelentős összegekkel támogatja.

Műanyagok és a környezet

A pet palackok megfelelnek a fenntarthatóság követelményének

A PET palackok tömege megjelenésük óta fokozatosan csökken, az utóbbi években lassuló mértékben. Habár ezzel csökken a reciklálható anyagok mennyisége, összességében a fenntarthatóságra kedvező a hatása. A fejlesztések újabb iránya, hogy a PET kiindulási összetevőit megújuló forrásból, növényi eredetű anyagokból állítsák elő.