Műanyagok feldolgozása

Új módszerek folyékony szilikonkaucsuk (lsr) feldolgozására

A folyékony szilikonkaucsuk fröccsöntése az anyag magas térhálósodási hőmérséklete miatt a hőre lágyuló műanyagokhoz képest más technikákat igényel. Az expanziós mikrofröccsöntéssel növelhető az LSR termékek gyártásának reprodukálhatósága.

Műanyag optikai elemek gyártása

Az optikai elemek hagyományos anyaga az üveg, amelyet ma már számos terméknél a műanyagok váltanak fel. Mivel az alkalmazások gyorsan bővülnek, szükség van olcsó, termelékeny gyártástechnológiákra. Az átlátszó műszaki műanyagok egyre jobban megfelelnek az optikai és elektrooptikai ipar által támasztott követelményeknek.

Fémömledékkel kofröccsöntött és lágymágneses töltőanyagot tartalmazó műanyagok

A fémmel társított műanyag nem újdonság, a műanyagömledék kofröccsöntése fémolvadékkal azonban meglepő ötlet, de megvalósítható. Mágneses töltőanyaggal is készítettek már műanyagokat, de a lágymágneses töltőanyagokat tartalmazó műanyagok alkalmazása a mágneses áramsűrűség növelésére igazi nóvum.

Speciális kompaundálási eljárások

Műszaki műanyagok természetes szálakkal történő adalékolására elsősorban az autóiparban lenne igény, de ez számos technikai nehézségbe ütközik. Erre jelenthet megoldást a cellulózszálak impregnálása kaprolaktámmal (a PA6 monomerével), majd az ezt követő reaktív extrúzió. A folyamatos eljárás 15–20% száltartalmú, jó minőségű PA6 kompaundot eredményez. Egy másik érdekes kompaundálás, amikor alacsony móltömegű szénhidrogéngyantákat kevernek polimerekbe. Egy új módszerrel ezek közvetlenül is bekeverhetők a PP-be, ezáltal megtakarítható a mesterkeverék előállításának költsége.

Műanyagtermékek dekoratív felülettel

A műanyagfelületeket bevonatokkal tovább lehet szépíteni, az éppen aktuális divathoz igazítani. Galvanizálással vagy vákuumgőzöléssel akár fémszerű megjelenés is adható a műanyagterméknek. A műanyagtermékek felületén kialakított különféle bevonatok, ragasztók, illetve a nyomtatásnál alkalmazott tinták rosszul tapadnak a többnyire apoláros, sima műanyagfelületre. A tapadás javítására ezért különféle felületkezelő eljárásokat alkalmaznak, amelyek megváltoztatják a felület kémiai összetételét (polárossá teszik), illetve egyes esetekben (pl. ragasztásnál) kissé feldurvítják azt.

Speciális extrúziós módszerek

A nagy sebességű, kis csigaátmérőjű egycsigás extruderek eredményesen használhatók különféle termékek termelékeny előállítására különböző tömegműanyagokból. Forró és hűtött folyadékok kis hőveszteséggel szállíthatók hőszigetelt műanyag csőrendszerekben. Ezek egy extrudált, hőre lágyuló műanyag cső körül kialakított poliuretán hőszigetelő köpenyből és az arra ráextrudált műanyag (ált. polietilén) védőcsőből állnak. A leggyakrabban alkalmazott kétlépcsős eljárás megfelelő technológiai rugalmasságot kínál a csőgyártók számára. A dobra tekercselt csőből tetszés szerinti hosszúságú tekercsek konfekcionálhatók az egyszerűbb csőfektetés érdekében.

Új termékek, új technológiák

Új hőstabilizátorok poliamidokhoz; Új poliftálamid (PPA) típus; Új PBT típus fröccsöntött élelmiszer-csomagolásokhoz; Immár színes védősisakok is gyárthatók; Baktériumölő adalék; Tükörfényes karosszériaelemek lakkozás nélkül; Mesterséges gyöngyház; Bővült a Neopor termékcsalád; Nanoméretű rétegszilikáttal kis sűrűségű PP habfólia állítható elő; Hőre lágyuló műanyagok habfröccsöntése szárazjéggel; Szendvicselem fröccsöntése reaktív poliuretánnal; Hatékony sebkezelés fóliával kombinált poliuretánhabbal; Poliuretán (PUR) kikeményedési idejének csökkentése

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A poliolefinek ára 2012 áprilisa és júliusa között mintegy 20%-kal, a polisztiroloké és a PVC-é ennél kisebb mértékben csökkent. Július és szeptember között közel azonos mértékű, de ellenkező irányú változás következett be; az árak az év eleji szintre emelkedtek; októberben mintegy 5%-kal csökkentek; majd a következő öt hónapban – 2013-ra áthúzódóan – szűk sávban állandósultak; áprilisban kissé mérséklődtek

Mi történt a világ műanyagiparában 2012-ben?

Az alábbi cikkben az olvasó áttekintést kaphat a világ műanyagipara 2012. évi legfontosabb eseményeiről. A befektetések zöme még mindig Ázsiába irányul, de Európában is eseménydús volt az elmúlt év. Néhány változás Magyarországot is érintette.

Piaci hírek

A KraussMaffei Csoport 175. éves jubileuma; 70%-kal több poli(aril-éter-keton) – PAEK; A világ poliamidfelhasználásának alakulása 2020-ig; Lego bővítés Nyíregyházán: 250 új munkahely; Bővít a Masterplast csoport

Műanyagfajták

Két- és háromkomponensű poliamidkompozitok

A poliamidok tulajdonságait pl. töltőanyagokkal, elasztomerekkel, üveg- és szénszálakkal tovább lehet javítani. Az adalékok összetett hatása miatt azonban általában többféle komponens adagolására van szükség, amivel a kívánt tulajdonságok optimalizálhatók. Egy kutatócsoport az ütésállóságot egy újszerű PA6/poliéter blokk-kopolimerrel javította, egy másik nanoszilikát és elasztomer egyidejű jelenlétének hatását vizsgálta PA12 mátrixban.

Műanyagok tulajdonságai

„trükkök” poliuretánnal

Eredeti alakjára "emlékező" poliuretánból önmagától felálló és beboltozódó fóliasátrat (is) lehet készíteni. Ha egy megfelelő szerkezetű poliuretán félhengert kristályos olvadáspontja felett megnyújtanak, majd hirtelen lehűtenek, sík lemez formájában tárolható. Ha az ilyen fóliát lefektetik a talajra és kb. 40 °C-ra felmelegítik, visszazsugorodik eredeti méretére úgy, hogy felveszi egy növénytermesztő fólia alakját. Mikroméretű poliuretánszálakkal borított felülettel pedig az olyan gyík lábának a tapadását próbálják utánozni, amely tapadóanyag nélkül futkos a falon és a mennyezeten.

Műanyagok alkalmazása

Újfajta vízgőzzáró és -szabályozó csomagolófóliák

Az áruk - főképpen az élelmiszerek - csomagolásával szemben egyre nagyobbak az igények, egyúttal elvárják, hogy ehhez egyre kevesebb anyagot használjanak fel. Emiatt a csomagolófóliák gáz- és gőzáteresztő képességét kézben kell tartani. Az erre irányuló kutatásokat az EU 7. kutatási keretprogramja is támogatja. Korszerű fóliákkal talán a csomagok belsejében a nedvességtartalmat is lehet majd szabályozni.

Műanyagok az egészségügyben

Az egészségügyi ellátásban egyre nő a műanyagok szerepe. Mikrocsövek, fröccsöntött mikrotermékek, varrófonalak, felszívódó polimerek, fertőzésálló bevonatok, elektromágneses interferencia ellen védő fémszálas anyagok – ezek mind az új fejlesztések közé tartoznak. Habár az egészségügyi alkalmazás igényes terület, az ide szállító cégek - megfelelő minőség és szállítókészség esetén - hosszú távon számíthatnak termékeik felvevő piacára.

Ftaláttípusú lágyítók és a pvc helyettesítése az orvostechnikában

A ftaláttípusú lágyítók már régóta szerepelnek az egészségügyi kockázatot jelentő anyagok listáján. A Reach eljárás keretében már hat ftalát szerepel a "nagyon nagy kockázatú" anyagok listáján, ami arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy gyorsítsák a lágy PVC-hez felhasználható alternatív lágyítók kidolgozását.

Gyógyszeradagoló rendszerek polimeralapú textilszerkezetekkel

A gyógyszert tartalmazó, nagy fajlagos felületű szálas szerkezetek alkalmasak arra, hogy a hatóanyagot szabályozottan és az adott helyre koncentrálva juttassák a páciens szervezetébe. A módszer előnyei miatt intenzíven fejlesztik a polimeralapú textilszerkezeteket.

Vezetői ismeretek

A német műanyag-feldolgozóknak sem könnyű

A feldolgozóiparban nőnek az anyag- és energiaárak, a termékeket azonban csak az előző év árszintjén lehet eladni. Ez érvényesül a német műanyag-feldolgozó iparban is, amelyben azt is tapasztalják, hogy a műszaki cikkek megrendelései tovább csökkennek. Ilyen körülmények között nehezen lehet emelkedő termékárakra számítani.

Ha túl sok fejlesztési cél követeli a döntést

A vállalatok sikerét vagy sikertelenségét jelentős mértékben befolyásolja, hogy a fejlesztéseket milyen hatékonysággal tudják a döntéshozók kiválasztani, irányítani, ill. a résztvevőket érdekeltté tenni a projekt gyakorlati megvalósításában.

Műanyagok és a környezet

Mi újság a Reach háza táján?

Ketyeg az óra az EU vegyipari programjában, a Reach-ben. 2013. május 31. az évi 100 tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott vagy importált vegyi anyagok regisztrációs dossziéjának benyújtási határideje, ami sok gyártónak okoz nehézségeket. Az első periódusban benyújtott dossziék alapján az ECHA szorgalmasan dolgozik, és várható, hogy hamarosan eddig fontosnak tartott vegyi anyagokat iktatnak ki részben vagy egészen a vegyiparból. 2014-2020 között az EU Horizon 2020 nevű kutatási keretprogramjában 80 milliárd EUR-t fordít a gazdaság növekedését segítő kutatásokra. Vajon legyőzheti-e a kreativitás a Reach által felállított korlátokat?

Fiatalok fóruma

Poliamid 6 mátrixú graféntartalmú kompozitok és bazaltszálat tartalmazó hibrid kompozitok előállítása és vizsgálata

Az utóbbi évtizedben a nanokompozitok fejlesztése igen jelentős szerepet kapott, különösen műanyagmátrixok esetén. Sokan azt várták, hogy mára a kutatások intenzitása alábbhagy, azonban ez nem történt meg, hiszen újabb nanoméretű erősítőanyagokat fedeztek fel és állítottak elő, amellyel újabb lendületet adtak a kutatásoknak. A legnagyobb problémát máig a nanorészecske-aggregátumok felbontása, és a nanorészecskék egyenletes eloszlatása okozza.