Műanyagok feldolgozása

Fröccsöntés más feldolgozási műveletekkel kombinálva

A termelékenység növelése és a minőség javítása érdekében egyre gyakoribb, hogy a korábban egymástól függetlenül, külön munkaállomáson végzett feldolgozási műveleteket egy kombinált gépegyüttesbe integrálják. Ennek egyik példája a fém alkatrészek besütése fröccstermékekbe, ahol a fémstancolás sebességét követni képes fröccsöntő rendszert integrálták a rendszerbe. Egy másik példa, a fröccsszerszámon belül végzett hegesztés, amely fröccsöntött üreges testek gyártásánál és eltérő színű alkatrészek össze-erősítésénél nyújt előnyös megoldást.

Kétkomponenses fröccsöntés

A nek sokféle változata van, bevezetése előtt érdemes alaposan megfontolni, hogy melyik változata a legalkalmasabb az elérendő célhoz, és egyáltalán ez a technológia-e a legalkalmasabb. A két műanyag egymásra fröccsöntésekor a közöttük kialakuló jó tapadás az egyik legfontosabb tulajdonság. Ennek titkait fürkészte egy német kutatócsoport.

A fröccsszerszámon belüli dekorációs eljárások

A fröccstermékek felületének ellátását bevonatokkal, grafikával és más dekorációs elemekkel egyre inkább a szerszámba behelyezett egy vagy többféle, többnyire a késztermék alakját követő geometriára formázott, gyakran laminált, nyomtatott és/vagy lakk-réteggel bevont műanyag fóliákkal végzik, amelyekre a szerszám összezárása után a műanyagot ráfröccsöntik. Ezzel az utólagos festés, lakkozás, nyomtatás stb. felületkezelési technikákhoz képest sokkal termelékenyebben, gazdaságosan, jobb minőségben gyártható, esztétikusabb és masszívabb termékeket eredményező eljárásokkal egyre gyakrabban találkozhatunk az autóipari és szórakoztató elektronikai cikkeknél, de más termékcsoportoknál is.

Műanyagok alakítása szerszám helyett lézersugárral

A lézersugár sokoldalú felhasználásának lehetőségei kevés figyelmet kapnak a műanyag-feldolgozók részéről. Ebben kíván segíteni az alábbi cikk, amelyben a megmunkálási eljárások ismertetésén túl alkalmazási példák is olvashatók.

Nagy hőállóságú kopoliészter hőformázása

A nagy hőállóságú kopoliészterek megjelenése forradalmasítja a nagyméretű, szabadtéren alkalmazott hőformázott termékek piacát. Előszárítás nélkül és rövidebb ciklusidőkkel dolgozható fel, mint a korábban e téren korábban domináló polikarbonát.

Módszerek a hőformázás energiaigényének csökkentésére

Műanyagtermékek hőfomázása során az energiahatékonyság és a termelékenység szoros kölcsönhatásának figyelembevételével lehet számottevően csökkenteni az előállítási költségeket. E tényezőket többféle módszerrel, a feldolgozógép felépítésének és a feldolgozási paraméterek változtatásával lehet befolyásolni.

Kicsit komolyabban a PLA-ról

A PLA-ról az elmúlt néhány évben nagyon sok publikáció jelent meg. Ezekből megtudhattuk, hogy biopolimerről van szó, megújuló forrásból állítják elő és hogy biodegradálható. Úgy tűnik, ez a polimer lassan "befut", és besorolódik a műanyag-feldolgozó üzemek normális alapanyagai közé. Kiderült azonban, hogy még nagyon sok mindent nem tudunk erről a műanyagról. Egy német kutatócsoport azt vizsgálta, hogy hogyan kell szárítani, és milyen gyorsan veszi fel a nedvességet. Az adalékgyártók pedig ma már kifejezetten a PLA számára is kínálnak termékeket.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A standard műanyagok ára 2011 júliusában átmenetileg erősödött, majd decemberig mintegy 10%-kal csökkent, ezt követően 2012. áprilisig átlagosan mintegy 12,3–26,7%-kal nőtt.

Műanyagfajták

Kristályos műszaki műanyagok: poliamidok (PA) és poli(butilén-tereftalát) PBT

A részben kristályos szerkezetű műszaki műanyagok közül a poli(butilén-tereftalát) és a poliamidok hosszú távú viselkedésének előrejelzése a villamosipari és az autóipari alkalmazások szempontjából egyaránt fontos.

Töretlen a PP alappolimerek és kompaundok fejlesztése

Töretlen a PP alappolimerek és kompaundok fejlesztése A PP változatlanul a legsokoldalúbb műanyag, és egyre újabb variációi jelennek meg a piacon. Ez érvényes az alappolimerekre és a kompaundokra is. Ezek közül mutatunk be néhány újdonságot.

Műanyagok tulajdonságai

A vizsgálatok szerepe a fejlesztési folyamatban

A vizsgálatoknak fontos szerepük van nemcsak a termék validálásában, hanem a fejlesztési folyamat során is. Mindkét esetben fontos, hogy a vizsgálatok ideje minél rövidebb legyen, ugyanakkor az eredmények használhatósága ne romoljon.

Színezékekre és töltőanyagokra vonatkozó szabványok

A jó minőségű termék előállításához szükséges, hogy a színezék a feldolgozás során egyszerűen diszpergálható legyen és a műanyagkeverékbe homogén eloszlással épüljön be. A műanyagtermékek gyártásához használható színezékkel szemben támasztott követelmények és a vizsgálati módszerek szabályozása céljából az európai és a nemzetközi bizottságok átgondolt, egységes szabványokat dolgoznak ki.

Az NPE 2012 kiállításon bemutatott adalékanyagok

Az Észak-Amerikában megrendezett NPE kiállítások ugyan elsősorban a hatalmas méretű amerikai piac szereplőihez szólnak, azonban az ott bemutatott újdonságok szinte egyidejűleg Európában is megjelennek. Az alábbi cikkben a vezető adalékgyártók újdonságait ismertetjük.

Műanyagok alkalmazása

Új módszerek gázzáró csomagolások előállítására

A műanyagipar szakemberei folyamatosan fejlesztik a csökkentett gázáteresztésű (gázzáró, barrier) csomagolóanyagokat, amelyeket elsősorban az élelmiszeripar igényel. A gázáteresztő képesség mérése, értelemszerűen különösen a gázzáró fóliákon, időigényes feladat, ami a folyamatban lévő fejlesztéseket is hátráltatja. Német kutatók kidolgoztak egy gyors mérési módszert, amely oxigén vagy más meghatározandó gáz helyett a kismolekulájú hélium áteresztését méri, és ebből korrelációval lehet kiszámítani az adott gáz áteresztését.

Érdekességek és új termékek az NPE kiállításon

Észak-Amerika legnagyobb műanyagvására az NPE, amelyet ez évben Floridában, április 1–5. között tartottak meg. A nemzetközivé és a kiállítás mellett "show"-vá alakult rendezvény eseményeiből és termékeiből mazsoláztunk ki néhányat.

Műanyagok nélkül nincs korszerű autógyártás

Könnyű, stabil és szép - ezeket a tulajdonságokat várja el az autógyártás a műanyagoktól. A belőlük gyártott autóalkatrészek legyenek könnyűek, mert ezáltal nő a motor energiahatékonysága, és könnyű elemek nélkül soha nem születne meg a villamos hajtású gépkocsi. A műanyagipar ehhez minden tőle telhető segítséget megad. Egy német tanulmány azt is felmérte, hogy hogyan alakulhat az autógyártás és a műanyagok kapcsolata 2030-ig.

Vezetői ismeretek

Visszatekintés a műanyagipar fontosabb 2011-es eseményeire

Áttekintés a világ műanyagipari cégeinek 2011-ben bekövetkezett fontosabb bővítéseiről és tulajdonváltozásairól

Műanyagok és a környezet

PVC csövek alkalmazásának előnyei

A PVC csöveket kiterjedten alkalmazzák az ivóvíz- és szennyvízelvezetésben. A PVC-vel szemben még ma is vannak ellenérzések, amelyek indokolják, hogy a műanyagipari szervezetek bemutassák a PVC előnyeit más anyagokkal szemben, beleértve az "ökológiai lábnyom" nagyságát.