Műanyagok feldolgozása

A mesterkeverék-gyártástól a műanyag csatornafedelek fröccsöntéséig

A műanyag-feldolgozás fontos szereplői a mesterkeverékek. Egyik vezető gyártó, a Schulman mesterkeverék újdonságairól olvashatnak, valamint egy új alkalmazásról: a műanyag csatornafedélről.

Energiatakarékos és termelékeny villamos fröccsgépek

A teljesen villamos hajtású vagy hibrid fröccsöntő gépeket megjelenésük óta elsősorban energiatakarékos üzemmódjuk és precizitásuk miatt alkalmazták a feldolgozók. Ma már azt is elvárják a korszerű gépektől, hogy termelékenyek legyenek. A hajtórendszeren kívül nagy gondot fordítanak a gépelemek gyors mozgására, a termékek precizitására és reprodukálhatóságára.

Intrúziós fröccsöntés hatása a termék tulajdonságaira

Az intrúzió a fröccsöntés egy különleges módszere, amellyel a gép kapacitásánál nagyobb méretű termék fröccsöntését lehet megoldani. Az intrúzió nem befolyásolja hátrányosan a termék tulajdonságait.

Jó terméket csak kifogástalan alapanyagból, korszerű anyagellátó rendszerrel lehet gyártani

A jó termék alapfeltétele a kifogástalan alapanyag, pl. a pormentes granulátum. A gépgyártók ezért már granulátumot portalanító berendezéseket is kínálnak a fröccsöntő üzemeknek. Egy igazán korszerű fröccsöntő üzemben pedig meg kell valósítani a korszerű, teljesen automatikus anyagellátást, amelynek révén jelentős gyártási költségek takaríthatók meg.

A sikeres mikrofröccsöntés titkai

Az orvosi készülékek, elektronikus eszközök és a biogyógyszer-ipari berendezések gyártóinak új, mikrofröccsöntött termékekre van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek kisebb, kevésbé invazív és/vagy kisebb helyigényű készülékeket előállítani. A mikrofröccsöntött alkatrészek olyan kicsik is lehetnek, mint egy porszem, és/vagy ilyen méretű részeket tartalmazhatnak.

Hibrid alkatrészek mikrofröccsöntése

A hengerelt és preciziósan laminált fémszalagok piacvezető előállítója és egy fröccsöntőgép-gyártó közös fejlesztéssel megoldotta a mikroméretű fém-műanyag kötések gazdaságos előállítását.

Az üvegfúvástól a fúvóformázott műanyag benzintankig

Üvegből már 4000 évvel ezelőtt is fújtak üreges testet, műanyagból először csak 130 évvel ezelőtt, ipari méretekben pedig 80 éve gyártanak műanyag palackokat és más, néha igen nagy űrtartalmú tartályokat. Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a fúvásra alkalmas műanyagok, a feldolgozógépek, a technológiák, és fejlődésük továbbra is töretlen. Az első PET palackokat alig több mint 30 éve gyártották, és ma már uralják a piacot.

Kompozitok fejlesztése különböző mátrixanyagokkal

A hőre keményedő műanyagokkal nagy merevségű kompozitokat lehet előállítani, amelyek járművek nagyméretű elemeinek gyártására is alkalmazhatók. Mátrixanyagként elsősorban az epoxi és a poliuretán jön szóba. Az erősítő szálak és szerkezetek széles választéka pedig lehetővé teszi a rétegek kombinálását.

Műanyagok piaci helyzete

A standard műanyagok ára európában

A standard műanyagok ára 2011 áprilisa és decembere között jelentősen (–11,3 és –21,8 % közötti tartományban) csökkent, ezt követően áprilisig számottevően emelkedett; 2012 májusában és júniusában viszont a polisztirol és a PVC ára kismértékben, a poliolefineké jelentősen, 13–14%-kal csökkent. 2012 januárjához viszonyítva az árak júniusban 5,9 (PE-HD, fúvás), –12,3%-kal (PVC, cső) voltak magasabbak.

Piaci hírek

A Lego bővít Magyarországon; Kínai csomagolóeszköz-gyártó cég Európában terjeszkedik; A Plasticos Castella beruházása magyarországi üzemében; Kínai fröccsöntő gépek Lengyelországban; A Rehau Csehországban bővíti gyártókapacitását és Lengyelország műanyagipara című rövidcikkek

Műanyagfajták

Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok

A villamos energia hőmérséklet-különbséggé vagy fordítva a hőmérséklet-különbség villamos energiává való közvetlen átalakítása bizonyos polimerekkel is megvalósítható. Ahhoz azonban, hogy termoelektromos elven pl. hűtőszekrények készüljenek, még számos problémát kell a kutatóknak megoldani.

Hőálló politejsav (pla)

A piacon forgalmazott PLA-k D- és L-laktid keverékéből épülnek fel. Egy új technológia révén tiszta D-laktidból vagy tiszta L-laktidból is lehet PLA-t gyártani, amelynek hőállósága eléri a 180 °C-t.

Műanyagok tulajdonságai

Különleges polimerek igényes alkalmazásokban

A poli(éter-éter-keton) hőállósága mellett egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik a földgáz- és kőolajiparban való alkalmazásra. Kopásállósága még tovább fokozható kompaundok esetében.

Műanyagok feszültségrepedezése vegyi anyagok és feszültség hatására

Ha a műanyagok vegyi anyaggal érintkeznek és egyidejűleg mechanikai feszültség is hat rájuk, bizonyos fajtáikban mikrorepedések képződnek, amelyek hosszabb idő alatt töréshez vezetnek. Ez bekövetkezhet polietilén vízvezetékekben klórozott víz hatására, de számítani kell rá az orvostechnikában előforduló testfolyadékok vagy fertőtlenítőszerek alkalmazásakor is. Az ilyen folyadékok hatására képződő mikrorepedések a műanyagok sterilizálhatóságát is rontják.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok alkalmazása a sürgősségi ellátásban

Az orvosi alkalmazásra szánt műanyagtermékek fejlesztőinek, gyártóinak érdemes meghallgatni az eszközöket nap mint nap használók véleményét, igényeit. A műanyag alapanyagok tisztasága elsőrendű követelmény, amelyet továbbiak követnek, attól függően, hogy a műanyag hol kerül felhasználásra.

Új termékek, új alkalmazások

Hosszú szállal erősített PPA; Üvegszállal erősített PP és PA kompaundok; Keményítőtartalmú PP kompaundok; Különleges PEEK implantátum; Fémmentes csípőprotézis; Kopásálló védőréteggel bevont PET-előformák; Új eljárás PETelőformák hűtésére; Határozott lépés a hőre lágyuló műanyag fogsor felé és Nincsenek előnyei a bioműanyagoknak? című rövidcikkek

Műanyagok és a környezet

A kiürült pet palack egyre értékesebb alapanyag

A fejlett országokban a kiürült PET palackok kisebb-nagyobb részét már évek óta visszagyűjtik, de eddig a feldolgozást (főképpen szállá) elsősorban a fejlődő országokra bízták. A szálgyártás továbbra is aktuális, de az árak növekedése és a technológia fejlesztése ma már az ipari országokat is érdekeltté teszi az újrafeldolgozásban. Emiatt a piacon verseny van kialakulóban a kiürült PET palackok megszerzéséért.