Műanyagok feldolgozása

A rövid löket előnyei a fröccstechnológia beállításánál

Új termék fröccsöntési technológiájának beállításához a szakember a "rövid löket" kísérleteit javasolja elvégezni.

Higroszkópos anyagok szárítása fröccsöntés előtt

Vannak műanyagok, amelyek a levegőben lévő nedvességet magukba szívják, és ez feldolgozási problémákhoz, ill. a termék tulajdonságainak romlásához vezet. Egy-egy alapanyagtípus feldolgozástechnológiájához a szárítás paramétereinek szigorú betartása is hozzátartozik.

Energia- és költségmegtakarítás alkalmas fröccsöntő szerszámokkal

A fröccsöntő üzemben a gyártási folyamat optimalizálása mellett a megfelelő szerszám alkalmazásával is nagyon sok pénzt lehet megtakarítani. Ez mindenekelőtt a meglévő szerszámok folyamatos karbantartását jelenti. A szerszámgyártók azonban számos újdonsággal is igyekeznek a feldolgozás energiaigényét csökkenteni és termelékenységét növelni.

Műanyagok újszerű kötése műanyaggal és fémmel

A fejlett országok csak akkor maradnak versenyképesek az alacsony munkabérű országokkal szemben, ha a jó minőség megtartása mellett új technológiákkal növelik termelékenységüket. Német és svájci kutatók fémek és műanyagok kötésére fejlesztettek ki újszerű módszereket, amelyekkel munkafázisokat takaríthatnak meg.

Steril eszközök gyártása tisztatérben

Az orvostechnika, a gyógyszeripar, a laboratóriumok számára a gyártóüzemekből hermetikus csomagolásban steril eszközöket szállítanak. Ezek sterilizálását általában külön lépésben végzik. A gépgyártók újabban olyan feldolgozógépeket és teljes gyártócellákat kínálnak, amelyek a formázástól a csomagolásig steril körülmények között dolgoznak, és feleslegessé teszik a külön sterilizálást.

Új anyagok, új technológiák

Mágnesesen detektálható poliamid 6 kompaund - Az élelmiszer-feldolgozó iparban ismert probléma, hogy pl. szállítószalagon történő szállítás vagy műanyag alkatrészeket tartalmazó gépeken való feldolgozás során a műanyagokból esetenként széttöredezett apró részecskék kerülhetnek az élelmiszerbe. Ezek a szennyeződések nemcsak az előállítandó élelmiszer minőségét rontják, hanem egészségkárosító hatásuk miatt veszélyesnek minősülnek.

Műanyagok alkalmazása

Polimerfelületek funkcionalizálása

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA, UTÓMŰVELETEK Egyes műanyagokat csak felületük polaritásának növelése vagy tapadóréteg felvitele után lehet lakkozni, ragasztani. A felület aktivizálásának legrégebbi módszere a korona-kisüléses kezelés, amelyet napjainkban egyre újabb eljárások követnek. Ezek egyike a kontrollált atmoszférában végzett plazmakezelés, amely hatékony és olcsó.

A jövőben növekszik a fóliás-zacskós élelmiszercsomagolás aránya

A jövőben növekszik a fóliászacskós élelmiszer-csomagolás aránya Az USA-ban ma már az élelmiszerek második legfontosabb csomagolásmódja a fóliászacskós forma. Ennek további előmozdítása érdekében a fóliagyártók és a csomagolás-technikusok is több újdonságot fejlesztettek ki.

Lézertechnológia a műanyagtermékek gyártásában

Lézeres vágás, lézeres hegesztés, lézeres feliratozás – ezek olyan technológiák, amelyek napjainkban teljesen elfogadottá váltak. Újdonságnak számít az az adalék, amely mind a lézeres hegesztést, mind a lézeres feliratozást lehetővé teszi. A lézeres feliratozás körülményeinek beállításához pedig szoftver is a feldolgozók rendelkezésére áll.

Körkép az autóipari fejlesztésekről

Az autóipar mindig is élen járt a műszaki fejlesztésben, és ez előnyös a műanyagipar számára is. Napjainkban a fejlesztések középpontjában a hatékonyabb üzemanyag-felhasználást szolgáló tömegcsökkentés és az autóroncsok anyagainak minél nagyobb arányú hasznosítása áll. A jövő autója a teljesen elektromos meghajtású e-autó, amelynek fejlesztését kormányprogramok is támogatják.

Új műszaki habtípusok

A hűtőiparban újabban a kifogástalan hűtéshez felhasználható szigetelőanyagokkal szemben támasztott követelmények közé sorolják a hosszú élettartamot és az energiatakarékos üzemeltetés biztosítását is.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A standard műanyagok ára 2010 decembere és 2011 májusa között jelentősen (10,1–22,1% közötti tartományban) emelkedett, majd jelentősen csökkent, év végén a PE-HD kivételével, 3,2%–9,6% közötti szinten volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Hírek kelet- és közép-kelet-európából

Az autóipari világítótesteket és elektronikai alkatrészeket gyártó Hella több mint 6 millió EUR beruházással akarja bővíteni Csehországban, a Brno mellett, Mohelniceben lévő gyárát. A Hella Autotechnik a bővítés után, 2012-ben ötmillió darab világítóegységet fog gyártani. A létszám 100 fővel bővül, és eléri a 300 főt.

Műanyagfajták

Grafén és szénnanocső alapú műanyag kompozitok

A grafént – amely tulajdonképpen egy csupa szénatomból felépülő grafit monoréteg – 2004-ben azonosították, és 2010-ben Nobel-díjjal ismerték el izolálását. Azóta még kiterjedtebben kutatják tulajdonságait, kompozitokban való alkalmazását.

Műanyagok tulajdonságai

Égésgátlók a xxi. század második évtizedének elején

A műanyagok éghetőségét alapvetően kétféle módon csökkentik: égésgátló hatású elemek vegyületeinek, ill. ilyen töltőanyagoknak a bekeverésével vagy olyan anyagokkal, amelyek az égés hőmérsékletén felhabosodó-kokszosodó réteget képeznek, és ezáltal elzárják az éghető anyagot az égést tápláló oxigéntől. Mindkét fajta égésgátlótól elvárják, hogy alkalmazása ne károsítsa a környezetet. A védőrétegeket egy új ötlet szerint térhálósítással próbálják hatásosabbá tenni.

Műanyagok és a környezet

Biobázisú műanyagok a világon

Részben a kőolajkészletek fogyása, részben a CO2-emisszió csökkentése érdekében nagy erővel folyik a megújuló forráson, általában biomasszán alapuló műanyagok fejlesztése. Jelenleg ezek a világ műanyagtermelésének, még csak kb. 1%-át teszik ki, választékuk azonban máris meglehetősen nagy. Ezekről és gyártóikról adunk a teljesség igénye nélkül áttekintést.

Komposztálható és az élő szervezetben lebomló politejsav alkalmazása

A politejsav (PLA) a bioműanyagok egyike (mert megújuló forrásból származik), egyúttal biodegradálható (mert komposztálható). Felhasználását elsősorban a csomagolóipar számára ajánlják, de újabb alkalmazási területeit is keresik. Ilyen lehet a biomassza gyűjtésére szolgáló és azzal együtt komposztálható PLA zsák, vagy a regeneratív orvostechnika, amelynek az élő szervezetben előre meghatározott élettartamú polimerekre volna szüksége. Egy kutatócsoport in vitro és in vivo kísérletekben vizsgálta a PLA és származékainak degradációját.