Műanyagok feldolgozása

Fröccsöntés fluidinjektálással

Ha fröccsöntéskor az ömledékbe fluidot – gázt (GIT) vagy folyadékot (WIT) – injektálnak, üreges test képződik, amely könnyebb és kevesebb anyagból, kevesebb energiával, kisebb gépen állítható elő, mint a tömör változat. A fluidinjektálásnak a két alapvető eljáráson belül is többféle változatát fejlesztették ki.

Új eljárások a drága fröccsszerszámok megóvására

A drága fröccsszerszámokra munka közben nagyon kell vigyázni, és gondosan karban kell tartani őket, hogy hosszú életűek legyenek. Az elővigyázatosság egyik módja a hűtővíz kezelése, a mészlerakódás megelőzése, a karbantartás pedig elsősorban tisztítást jelent. Mindkettőre új eljárást ajánlanak, amelyek kíméletesebbek, gyorsabbak, esetleg olcsóbbak, mint a hagyományos módszerek.

Amire érdemes figyelni extrudáláskor

Az értékes feldolgozóberendezések élettartamát meghosszabbítja, ha működtetésükre, karbantartásukra gondosan ügyelnek. Az alábbiakban az extruderek kiválasztásához, az anyagbetáplálásához és a különböző anyagok gépből való kijáratásához, tisztításához adunk tanácsokat.

Poliamid és pet habosítása

A poliamid és a PET nem tartozik a közismert habosítható polimerek közé. Előnyei miatt azonban kifejlesztettek egy speciális PA típust, amelyet fizikai eljárással habosítanak, a PET-ben pedig egy erre a célra alkalmas vegyi anyaggal hoznak létre habszerkezetet.

Műanyagok felületének kezelése plazmával

A műanyagok felületének kezelését több technológia – pl. a lakkozás, ragasztás – igényli a tapadás növelése céljából. A felületi energia növelésére az egyik legkorszerűbb eljárás a plazmakezelés, amely a környezetvédelem szempontjából is kiállja a próbát. Az alábbiakban a plazmakezelés technológiájának ismertetésén túlmenően alkalmazási példákon keresztül mutatjuk be az eljárás előnyeit.

Új termékek, új technológiák

Savófehérje az oxigénzáró fóliákban; Új, lángálló LCP a Ticonatól; Megkapta az Európa Bizottság jóváhagyását az Eastman Tritan kopoliésztere; Új technológia természetes szállal erősített műanyagtermékek előállítására; Csomagolóeszköz tabletták postai szállítására; Átlátszó és sterilizálható műanyagtermékek cikloolefin polimerekből; Antimikrobiális védelem orvosi eszközökhöz; PP szál+szénszállal erősített kompozitok sikere; Könnyű társított kompozit

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A standard az elmúlt 12 hónap alatt 15,4 és 23,0% között emelkedett, ezen belül 2010 közepéig nőtt, ezt követően csekély mértékben visszaesett, majd a negyedik negyedévben, illetve 2011 első három hónapjában erőteljesen, áprilisban (a polisztirolt kivéve, melynek ára csökkent) kismértékben tovább drágult.

Műanyagok kereskedelme

A korábbi évekhez képest az alapanyagok értékesítésében megnőtt a kereskedők (disztribútorok) szerepe. A nagy alapanyaggyártók szűkítették termékválasztékukat, és bizonyos termékek gyártását is átengedték más cégeknek, amelyek egyben értékesítik is azokat. Az új szerepkör az értékesítő hálózatok számára komoly kihívást jelent.

Műanyagfajták

Vezetőképes és hővezető műanyagok

A műanyagok szerkezetükből adódóan általában szigetelők a villamos árammal szemben. Bizonyos alkalmazások – pl. az üzemanyagcellák – azonban vezető műanyagokat igényelnek. A műanyagok vezetővé tételére több módszer ismeretes, ezeket folyamatosan fejlesztik a vezetőképesség növelése és a költségek csökkentése érdekében.

Műanyagok tulajdonságai

Minőség-ellenőrzés a fóliagyártásban

A műanyag fóliák minőségi jellemzői az alkalmazási területtől függően széles skálán változnak. Emiatt a minőségellenőrzés módszerei is különböznek egymástól. A többrétegű fóliák minőségét a határfelületeken fellépő instabilitás is befolyásolja.

Környezetkímélő égésgátlók

A műanyagok éghetőségét nagyon jó hatásfokkal csökkentő brómozott égésgátlók veszélyeztetik a környezetet és az emberi egészséget, ezért a korábbi típusok egyre inkább kiszorulnak a gyártásból. A K 2010 kiállításon több új környezetkímélő égésgátlót mutattak be, és a halogénmentes égésgátlókat forgalmazó globális piacvezető cég is megduplázni készül gyártókapacitását.

Műanyagok „igény szerint” – funkcionális töltőanyagokkal

A töltőanyagok sokfélesége mindig megmozgatja a gyártók és feldolgozók fantáziáját, hogy olyan új kompaundokat állítsanak elő, amelyek előnyösebbek a már ismerteknél. Ebben a munkában a töltőanyagok gyártói is aktívak. Az alábbiakban wollasztonit, csillám, kaolin hatását vizsgálták poliamid 6 mátrix tulajdonságaira. Egy másik gyártó kalcinált kovaföldet ajánl a műszaki műanyagok ütésállóságának növelésére.

Műanyagok alkalmazása

Korszerű fóliák elektronikai alkalmazásokra

A nyomtatott elektronika segítségével a műanyag fóliák és vezető szerkezetek kombinációjával számos új kapcsolási funkció alakítható ki. Ezeken a fóliákon 3D alakítási műveletek is végrehajthatók, ami tovább szélesíti alkalmazhatóságukat.

Élelmiszer-csomagoló anyagok

Az EU-ban az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező csomagolóanyagokra szigorú előírások vonatkoznak, de a sokféle irányelv, rendelet, törvény között nehéz eligazodni. Ezért egységes és könnyen átlátható rendszerbe akarják ezeket foglalni. A fejlesztések fő iránya a záróképesség, mindenekelőtt az oxigénzáró képesség optimalizálása a becsomagolt áru eltarthatóságának megnövelése érdekében.

Vezetői ismeretek

A fröccsöntő vállalatok jövőképe

A vállalatok eredményes működéséhez a humán erőforrás oldaláról a szakmai felkészültség mellett még egy sor készségre van szükség. Az alábbiakban a sikeres vállalat-irányításhoz szükséges vezetői szerepeket elemezzük.

Fiatalok fóruma

Szénalapú töltőanyagokat tartalmazó polipropilén bipoláris lemezek üzemanyagcellához: kompromisszum a vezetőképesség és a feldolgozhatóság között

Király Anett, Ronkay Ferenc - Polimertechnika Tanszék, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Különböző összetételű korom és hibrid korom/grafit töltésű vezető polipropilén lemezeket állítottunk elő és a töltőanyag hatását vizsgáltuk a folyóképességre, valamint az elektromos vezetőképességre. Az optikai mikroszkópos vizsgálatok bizonyították, hogy a koromtartalom nem csak közvetlenül, hanem közvetett úton is hat a hibrid anyagok elektromos vezetési tulajdonságaira és viszkozitására, mivel jelentős hatást gyakorol a grafit eloszlására, így a töltőanyag-tartalom növelésével a feldolgozhatóság és a vezetőképesség ellentétesen változik.