Műanyagok tulajdonságai

Hővezető műanyagok

A műanyagokra nem jellemző a jó hővezető képesség, bár bizonyos alkalmazásokban elvárnák, hogy elvezessék a berendezésekben keletkező hőt. Ezért hővezető adalékokkal próbálják javítani ezt a tulajdonságot. Néhány cég már forgalmaz ún. hővezető műanyagkeverékeket. Egy német kutatóintézet nanoméretű széncsövekkel és mikroméretű adalékokkal próbált jelentősebb előrelépést tenni ezen a területen.

Műanyagok tulajdonságainak változtatása adalékokkal

A Szemle előző, 2010. 5. számában a nagy mennyiségben használt adalékanyagok újdonságai között tallóztunk. Az alábbiakban a vezetőképes és a hővezető műanyagok adalékairól, valamint a mikrobák hatásainak ellenálló műanyagokról olvashatnak.

Hőre lágyuló műanyagok habosított fröccsöntése

A habosított fröccsöntésben a fő célkitűzés, a tömegcsökkentés mellett a termék tulajdonságaira is ügyelni kell. Német kutatók a hab cellaméretének és a héjréteg vastagságának hatását vizsgálták a termék ütésállóságára. Egy új technológiával fényes felületű fröccsöntött habtermékek is előállíthatók.

Műanyagok feldolgozása

A fröccsöntés új útjai: több folyamat egyesítése

A fröccsöntő üzemek versenyképességük megőrzése érdekében minél gyorsabban, minél többet és minél olcsóbban akarnak termelni. Ezért újabban arra törekszenek, hogy a korábban több lépésben végzett műveleteket összevonják, a folyamatokat integrálják. A gépgyártók ehhez minden segítséget megadnak.

Termékfejlesztés – még gyorsabban, még hatékonyabban

Napjainkban a termékfejlesztés felgyorsult, részben a gyorsan változó piaci igényeknek, részben a rendelkezésre álló modern szimulációs módszereknek köszönhetően. Sok esetben azonban a cégvezetés hozzáállása határozza meg az innováció sikerét, piacképes termék kifejlesztését.

Óriás fröccsszerszámok cseréje másodpercek alatt

A fröccsöntő üzemekben a termelés automatizálása mellett kevés figyelmet szenteltek a szerszámcsere időtartamának csökkentésére. A kisebb sorozatok miatti gyakoribb szerszámváltás szükségessé tette ennek a műveletnek az automatizálását is. Ma már kínálnak olyan teljesen automatikus rendszereket, amelyekkel egy 15 tonnás szerszámot 50 s alatt ki lehet cserélni.

Bőrrel és fémfóliával bevont műanyagtermékek gyártása

A valódi bőrrel bevont használati tárgyaknak luxusértéke van és a "valódi" fémtárgyak is értéket tükröznek. Az ilyenek iránti igényt próbálják meg kielégíteni a hátulról fröccsöntés olcsó és termelékeny technológiájának kiterjesztésével a bőrre és a fémfóliákra.

Automatikus eljárás színező mesterkeverékek előállítására

A mesterkeverékek a folyékony színezékeknél sikeresebb színezőanyagoknak bizonyultak. A műanyag-granulátum színezékkel való keverése számítógépvezérléssel folyamatosan ellenőrizhető és szükség esetén a szín menetközben korrigálható. Automatikus színmérést és színjavítást biztosító technológiával a kompaundok már kis mennyiségben is gazdaságosan, jó minőségben állíthatók elő.

Új termékek

Kozmetikai tégelyek átlátszó PP-ből - A belga Milliken Chemical (Gent) cég a Millad NX8000 márkanevű újfajta gócképzőjével olyan PP kompaundok állíthatók elő, amelyekből a polikarbonáthoz hasonlóan átlátszó termékek készíthetők.

Műanyagok piaci helyzete

Standard műanyagok ára európában

2009 elején kissé mérséklődött, majd 2010 közepéig emelkedett, azt követően stagnált, illetve a PE-LLD és a PP ára csekély mértékben gyengült, a PS-é és a PVC-é emelkedett. Az elmúlt 12 hónap folyamán az árak 8,7–32,3%-kal emelkedtek

A polietiléngyártás jövője

A polietilén a világon a legnagyobb mennyiségben alkalmazott műanyagfajta. Az elkövetkezendő években a gyártókapacitások eltérő mértékben nőnek a világ különböző térségeiben, aminek következtében Ázsia vezető szerepe megmarad, Európa és Észak-Amerika pozíciója csökken, a Közel-Kelet és Dél-Amerikáé pedig nő.

Műanyagfajták

Műszaki műanyagok megújuló nyersanyagforrásból

A bioműanyagok piaca a hagyományos műanyagokénál nagyobb mértékben növekszik. Ma már a fejlesztések célja nem csak a termék használat utáni lebomlásának elősegítése, hanem a megújuló nyersanyagforrások minél nagyobb arányú felhasználása a fosszilis nyersanyagokból nyert műanyagokkal azonos tulajdonságú műanyagok előállításához. Ez a törekvés ma már eredményes a műszaki műanyagok gyártásában is.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok a holnap építészetében

A világ és a világgazdaság legfőbb jelszava és célkitűzése ma az energiatakarékosság. Ennek az építőiparban is érvényesülnie kell. A törvényhozók és a gyakorlati szakemberek egyaránt törekszenek a célok megvalósítására, amelyben a műanyagoknak komoly szerepet szánnak.

Biztonsági szempontok a műanyagok orvosi alkalmazásaiban

Az orvostechnikában, gyógyászatban felhasználható anyagokra vonatkozóan világszerte szigorú előírások érvényesek. Jó néhány alapanyaggyártó mégis "veszi a bátorságot", hogy erre az igényes területre fejlesszen ki anyagtípusokat. Az orvosi alkalmazásokban a poliolefinek, a műszaki műanyagok és az elasztomerek különösen kedveltek a felhasználók körében.

Fémek és hőre keményedő műanyagok helyettesítése poliamidokkal

A poliamidokkal kapcsolatos fejlesztések lehetővé teszik, hogy alkalmazásukkal egyre szélesedjen a fémek és a hőre keményedő műanyagok helyettesítése. A vízellátó hálózat szerelvényei, háztartási gépek, konyhai kisgépek alkatrészei gyártásához az újonnan kifejlesztett erősített poliamidok kiválóan megfelelnek. A villamosiparban (pl. nagy teljesítményű biztosítókapcsoló) a nem reciklálható hőre keményedő műanyagokat váltják ki speciális poliamidtípusokkal.

Vezetői ismeretek

Új szemlélet a vezetők kiválasztása terén

A modern vállalatirányítás a vezetőtől komplex tudást igényel, amelynek csak egy részét lehet az iskolapadban megszerezni. Műszaki tudással. közgazdasági, jogi és humánpolitikai ismeretekkel egyidejűleg kevesen rendelkeznek, ezért a jó vezetőnek ezeket többnyire menetközben kell megszereznie.

Műanyagok és a környezet

Pet hulladékok feldolgozása

Az évről évre keletkező nagy mennyiségű PET hulladék (RPET) újrafeldolgozására ma már számos technológia áll rendelkezésre, és ezeket folyamatosan fejlesztik. Korábban RPET-ből kizárólag szálakat gyártottak, de ma már palack, fólia, lemez, pántolószalag, sőt kozmetikai csomagolás is készül belőle. Bizonyos ellenőrzött technológiák esetében a hatóságok engedélyezik az RPET használatát élelmiszerekkel érintkező csomagolásokban is.