Műanyagok tulajdonságai

Csökkentett éghetőségű és időjárásálló pc/abs ötvözetek

A műszaki műanyagok előnyös tulajdonságait adalékolással, más polimerekkel való ötvözéssel tovább lehet javítani. A feladat azonban nem egyszerű, mert egyes tulajdonságok jobbítása másokat rossz irányba befolyásol. Ásványi töltőanyaggal és speciális szilikon kopolimerekkel sikerült az autóipar, az orvostechnika és az irodai eszközök anyagválasztékát tovább bővíteni.

Két új termék a halogénmentes égésgátlók piacán

A kábel- és gumigyártásban nagy mennyiségben alkalmazott környezetkímélő szervetlen égésgátló, az alumínium-hidroxid (ATH) hátránya, hogy csak 50-65%-ban adagolva fejt ki elfogadható védőhatást, ilyen magas arányban viszont hátrányosan befolyásolja a polimerkeverék tulajdonságait és nehezen feldolgozhatóvá teszi azt. Egy új ATH-típus – jó égésgátló hatását megőrizve – az utóbbi hátrányokat enyhíti. A töltetlen vagy kevés töltőanyagot elviselő rendszerekben a halogéntartalmú égésgátlókat gyakran foszfortartalmúakkal próbálják helyettesíteni. Ezek egy új képviselője jelent meg a piacon, amelyet elsősorban PP-hez ajánlanak, de a későbbiekben más hőre lágyuló anyagokba keverhető változatai is meg fognak jelenni.

Töltőanyagok – aprók, de nagyon fontosak

Habár új fajta töltőanyag nem igen jelenik meg a piacon, a fejlesztők igyekeznek a töltőanyag-tartalmú kompaundok tulajdonságait tovább javítani, ill. módosítani. Az ásványi eredetű töltőanyagok mellett figyelmet érdemel a megfelelő szilárdságú üveggömb adalék is.

Műanyagok feldolgozása

Hidraulikus, villamos vagy hibrid hajtású legyen-e a fröccsöntő gép?

A világ fröccsöntő üzemeiben még nem dőlt el, melyik hajtású gépet részesítsék előnyben. Európában a kisebb záróerő-tartományban a villamos gépek, a magasabb tartományban a hibrid gépek terjednek jobban. A villamos gépeket energiatakarékosabbnak tartják, de a hidraulikus gépek gyártói újabb fejlesztéseikkel ugyancsak jelentős haladást értek el ezen a területen.

Összecsapási vonalak kialakítása a fröccsöntésnél

A fröccsöntés során az összecsapási vonalakat elsősorban esztétikai szempontból értékelik a feldolgozók, pedig sokszor a nem megfelelő ömledékfront szilárdságcsökkenéshez vezethet. A feladatot komplex szemlélettel kell megoldani.

Szilikonkaucsukkal kombinált termékek előállítása

A hőre lágyuló műanyagok kétkomponensű fröccsöntése manapság már rutinműveletnek számít a műanyag-feldolgozásban. A hőre térhálósodó folyékony szilikonok ráfröccsöntése egy temoplasztra már komolyabb felkészülést igényel mind a tervező, mind a feldolgozó szakember részéről.

A csomagolófóliák egyre többrétegűek és egyre vékonyabbak

A kommersz műanyag fóliák tömeggyártása egyre inkább a távol-keleti országokba költözik, és az iparilag fejlett országok fóliagyártói csak akkor maradnak versenyképesek, ha áttérnek a korszerűbb, többfunkciójú többrétegű fóliák előállítására. Ez beruházással jár, de a költségek gyorsan megtérülnek. Újdonságaik között új polimerekből, pl. politejsavból készített fóliák is vannak.

Újdonságok a fóliafúvásban

A fóliafúvó extrudereket gyártó cégek időről időre saját telephelyükön mutatják be újdonságaikat a meghívott szakemberek előtt. A Windmöller & Hölscher legutóbbi rendezvényén hat újdonsággal rukkolt ki.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

Európában a standard műanyagok ára 2009 januárjában alacsonyabb volt, mint a megelőző öt folyamán bármikor. Ezt követően az év közepéig keveset változott, majd – kisebb hullámzásoktól eltekintve (a PVC-t kivéve) mintegy másfélszeresére emelkedett.

Műanyagfajták

Poliamidújdonságok

A fenntartható fejlődés, a kisebb energiafelhasználás érdekében folyamatos a törekvés a fémek műanyagokkal való kiváltására. Ebben nagy szerepet kapnak az újonnan kifejlesztett poliamidtípusok. Az egyik fő megoldandó probléma a poliamidok higroszkóposságának csökkentése a nagyobb méretállóság érdekében, a másik fontos cél az éghetőség csökkentése.

A xxi. század technológiája a nano

A napjainkban szédületes fejlődésnek indult és szinte valamennyi gazdasági ágazatban megjelenő nanotechnológia lesz várhatóan a XXI. század meghatározó technológiája. A nanoméretű töltőanyagokat tartalmazó nanokompozitoknak már rohamosan bővülő piaca és alkalmazási területei vannak, de hamarosan felzárkóznak ehhez az átlátszó karcálló lakkok. Legújabb ágát képviselik ennek a technológiának a funkcionális nanostrukturált felületek, amelyek tulajdonságait (fényvisszaverés, fényszóródás, öntisztulás) segítségükkel tetszőlegesen lehet majd szabályozni.

Műanyagok alkalmazása

Speciális műanyagok az autóiparban

A gépjárművekben felhasznált műanyagok részaránya folyamatosan nőtt az elmúlt években. Napjainkban az elektronikai berendezések terjedése miatt a fejlesztők figyelme e terület felé fordul. A bioüzemanyagok megjelenése pedig a vegyszerállóság tekintetében állítja új kihívások elé a műanyag-gyártókat.

Fluorpolimerek alkalmazása az egészségügyben és az autóiparban

A fluorpolimerek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, azonban eddig nem tudták feldolgozni őket a hőre lágyuló műanyagoknál szokásos termelékeny módszerekkel. Szerkezei módosítással sikerült ezt a problémát megoldani, ami a fluorozott polimerek számára új alkalmazási területeket nyit meg.

Nagy energiájú sugárzással kezelt műszaki műanyagok

A rézcsöveket számos helyen helyettesíteni lehet a sugárzással térhálósított műanyag és fémmel kombinált többrétegű csővezetékekkel, ezért a réz árának emelkedése többé nem fenyegetheti a csőgyártást. A sugárzással kezelt, erősített műszaki műanyagok kiváló tulajdonságai új alkalmazási lehetőségeket kínálnak a konstruktőröknek a villamos- és gépiparban, a járműiparban és az építészetben.

Műanyagok a sportpályán

A sport fejlődését már régóta segítik a műanyagok újfajta sporteszközök, sportruhák anyagaként. Ma a stadionokban is rohamosan nő a műanyagok mennyisége. A műanyag tető már nem igazi újdonság, legfeljebb annak a mérete. A legújabb kedvenc a műanyag gyep, amelyről sokan azt állítják, hogy jobb, mint a valódi.

Műanyagok és a környezet

Gyakorlati példák: értékes alapanyagok a műanyaghulladékból

A közutálatnak örvendő műanyaghulladékról egyre többen tudják, hogy az nem szemét, hanem értékes alapanyag. Visszaforgatása vagy energiatartalmának felhasználása azonban pénzbe kerül, amelyet különféle díjak beszedésével próbálnak előteremteni. Lehet, hogy a korábbi évtizedekben lerakókban elhelyezett műanyagtömeg a jövőben fontos energiaforrás lesz, kibányászásával máris több cég foglalkozik.