Műanyagfajták

A poliolefinek töretlenül fejlődnek

Felfedezésük után több évtizeddel is töretlen a poliolefinek fejlesztése. Egyre újabb technológiákat és egyre újabb típusokat dolgoznak ki, hogy kielégítsék a fokozódó igényeket. Az alábbiakban egy új technológiát mutatunk be, amellyel az eddigieknél merevebb és egyúttal vegyszereknek jobban ellenálló PE-HD-t lehet előállítani. Ismertetünk két üvegszálas PP-típust is, amelyekkel az autógyártás drágább és nagyobb sűrűségű műszaki műanyagokat tud helyettesíteni.

Hőre lágyuló elasztomerek minden mennyiségben és (majdnem) minden minőségben. 2. rész

A hőre lágyuló elasztomerek – TPE-k – a legutóbbi évek sikeranyagai. Hőre lágyuló mátrixuk révén könnyen feldolgozhatók, elasztomerfázisuk révén gumikat helyettesíthetnek. Kémia összetételük igen változatos, teljesítményük határait egyre bővítik. Egyeseket kompaundálással, másokat blokk-kopolimerizálással állítanak elő. Vannak már megújuló forráson alapuló "zöld" változataik is. A cikket – terjedelme miatt – két részletben közöljük.

Műanyagok feldolgozása

Ultrahanghullámokkal segített fröccsöntés

A fröccsöntés fejlesztésének egyik új irányzata a vibráció alkalmazása a jobb minőségű termékek előállítására. Az ultrahangos vibrációval létrejövő ún. oszcillációs folyás révén megnövekszik a termék tömege, a szerszámüreg leképezése megközelíti a 100%-ot, csökken a darabban visszamaradó belső feszültség. Az eljárást egy konkáv lencse gyár-tásának példáján mutatjuk be.

Optimalizálás és megelőzés mint a takarékosság fontos eszközei

A fröccsöntés optimalizálása már a szerszámtervezésnél kezdődik: a feldolgozónak és a tervezőnek szorosan együtt kell működnie, hogy a gépre az igényelt minőségű terméket gyártó szerszám kerüljön. Németországban a fröccsöntés optimalizálásához gyakran tanácsadó céget vesznek igénybe. A kifizetett tanácsadói díj a később elérhető megtakarítások révén megtérül.

A sajtológépek és a sajtolási technika újdonságai

A műanyagok alakadási eljárásai közül a sajtolással az elmúlt évben a szaksajtó keveset foglalkozott. Pedig ezen a területen is vannak újdonságok. A gépgyártók műszaki fejlesztései mellett figyelemre méltó az a hír, amely szerint néhány európai gépgyártó ázsiai cégekkel együttműködve fejlesztett ki új gépeket vagy gyártórendszereket. A technológiai újdonságok közül fontos a természetes szálakkal erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok sajtolása, amelyről az ázsiai feldolgozók sokkal többet tudnak, mint az európaiak.

Fejlesztések a hőformázásban: új gépek, új szoftverek

A hőformázók a pohár, csésze vagy doboz alakú csomagolóeszközök millióit állítják elő világszerte. A hőformázó gépek fejlesztésétől azt várják, hogy azok termelékenysége a termékek minőségének egyidejű javulása mellett növekedjék. Ezt az igényt elégíti ki az Illig cég harmadik generációs gépeivel. Az aacheni Műanyagfeldolgozó Intézetben pedig szimulációs program kifejlesztésén dolgoznak, amellyel költséges és anyagigényes kísérletek helyett számítással lehetne megítélni egy anyag hőformázhatóságát.

Termelékenységnövelés a fújt fólia gyártásában

A fóliafúvásnál az ömledéktörés megakadályozására fluorpolimereket (PPA) adagolnak, amelyek azonban kölcsönhatásba lépnek a többi adalékanyaggal. Egy kisérletsorozatban a PPA, HALS stabilizátorok és tapadásgátlók egymásra hatását tanulmányozták különböző feldolgozási paraméterek mellett. Általános szabály, hogy az extrudálás hőmérsékletének csökkentése és a kihozatali sebesség növelése maximalizálja a PPA hatásosságát.

A minőség „megteremtése” a kompaundálásban

A kompaundok választéka egyre bővül és egyre nagyobbak a teljesítendő követelmények is. A kompaundok gyártását korszerű mérési módszerekkel kell követni a megfelelő minőség elérése céljából. Ezek közül az on-line és az in-line mérési módszerek kerülnek előtérbe.

Tanácsok az alapanyagok szárításához

A műanyag-feldolgozó szakemberek jól tudják, hogy bizonyos műanyagok nedvességet vesznek fel a levegőből, és ezeket szárítani kell feldolgozás előtt. A szárításnak azonban sok csínja-bínja van, amit nem árt betartani a jó minőségű termék előállítása érdekében.

Műanyagok alkalmazása

Új anyagkombinációk az autóiparban

Az autóipar érdeklődése a műanyagok iránt töretlen: a teljes karosszéria műanyagosítása azonban még a kísérletek szintjén van. A gépkocsi tömegét habok alkalmazásával is csökkenteni lehet. Az epoxigyanta alapú szerkezeti habok statikus és ciklikus terhelés esetében is javítják a merevséget és a szilárdságot, valamint energiaelnyelő tulajdonságokat is mutatnak.

Innovációk és újdonságok a műanyagok építőipari alkalmazásában

A műanyagok alkalmazási területei között az építőipar a csomagolástechnika után a második legnagyobb felhasználó. A műanyag csövek, ablakok már évtizedes múltra tekintenek vissza. Napjainkban az épületek hőszigetelése, klimatizálása, a természetes energiaforrások hasznosítása nyújt perspektívát a műanyagos megoldásoknak.

Élelmiszerekkel érintkező műanyagok alkalmazásának szabályai

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a kereskedelmi lánc minden egyes résztvevőjének – közreműködésének arányában – felelősséget kell vállalnia a forgalomba kerülő, élelmiszerekkel érintkező műanyagtermék megbízhatóságáért. Az alapanyaggyártók felelősségét a BASF példáján mutatjuk be.

Lézertechnikával kialakított csepegtető öntözőcsövek

A svájci Thomas Machines cég lézertechnika alkalmazásával hatékony öntözőcsöveket fejlesztett ki. Az öntözésben egyre inkább előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, hogy a Föld vízkészletét óvják. Az új eljárásban a csövek "perforálását" a nyílások optimális alakját lézersugárral alakítják ki.

Műanyagok tulajdonságai

Műanyag alkatrészek fáradási vizsgálatai és hibamegelőzés

A motortérben a műanyagokat hosszú idejű ciklikus terhelések érik, ráadásul agresszív közegben. Ez a komplex igénybevétel tette szükségessé egy speciális próbatest kifejlesztését, amellyel a műszaki műanyagok fáradási tulajdonságait lehet vizsgálni és szimulálni. Egy másik törekvés a meghibásodások megelőzésére a tönkrement alkatrészek analízise, az eredmények adatbankba sűrítése.

Vezetői ismeretek

Védjegy és márkanév – az üzleti érték fontos részei

A védjegy, mint árujelző, az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékozódásának előmozdítására szolgáló jogi oltalom. A védjegyeken belül márkaneveket is használnak, amelyek biztosítják a tulajdonosa részére a kizárólagos névhasználatot.

Műanyagok és a környezet

A hulladék értékes nyersanyagforrás az eu-ban

Az EU új irányelveiben az európai források hosszú ideig tartó használatát és a nyersanyagforrások jobb kihasználását tűzte ki célul. A hulladék nem szemét, hanem értékes nyersanyagforrás, amelyből a másodlagos nyersanyagokat vissza kell forgatni a gyártásba. A műanyaghulladék újrafeldolgozásával nem mindenki ért egyet, de vannak, akik ezt már sikeresen gyakorolják.