Műanyagok tulajdonságai

Szakirodalommal bővített adatbank

A műanyagipar gazdag kínálatában fellelhető – különösen a speciális igényeknek is megfelelő – műanyagféleségek nagyszámú jellemzőinek áttekintéséhez, összehasonlításához az internetes segítség ma már nélkülözhetetlen.

Kompozit és hibrid szerkezetek vizsgálata

A nagyobb mechanikai terheléseknek kitett alkatrészek, elemek egyre gyakrabban hibrid szerkezetűek, azaz két- vagy többféle anyagból, pl. fémből és műanyagból épülnek fel. A szerkezetek minőségének ellenőrzésére általában különböző mérési módszerek kombinációja szükséges.

Műanyagok feldolgozása

A gázzal és vízzel segített fröccsöntés továbbfejlesztése

Gáz vagy víz bevezetésével üreges formadarabokat lehet előállítani fröccsöntéssel. Ezeket az eljárásokat ma még ritkán alkalmazzák, de a fejlesztők már az ún. biinjektálásos technikánál tartanak, amely a kétkomponensű fröccsöntés és a fluidinjektálásos technika – FIT eljárás társítása.

Sok vagy sokféle fóliát érdemes gyártani?

A fóliagyártóknak el kell dönteniük, hogy néhány átlagos fajtájú csomagolófóliát nagy mennyiségben nagy teljesítményű gépeken állítsanak elő, vagy vállalják a megrendelők különleges igényeinek kielégítését, ami speciális gépeket, állandó fejlesztést és gyakori típusváltást követel. A mennyiségi termelést inkább a Közel-Kelet és a volt Szovjetunió országaiban, ill. Kínában választják, a minőségi gyártásra a fejlett ipari országokban törekszenek.

Extruderek a fóliagyártáshoz

A műanyag fóliákat irdatlan mennyiségben gyártják szerte a világon, és ehhez nagy kapacitású feldolgozógépekre van szükség. A fokozódó minőségi követelményeket pedig csak korszerű automatikus vezérléssel lehet kielégíteni. A teljesítmény fokozható az ún. direkt extrudálással, amikor a kompaundálás után közbenső granulálás nélkül, az ömledékből közvetlenül készítik el a síkfóliát. Ezzel az eljárással bonyolult többrétegű és biorientált fóliák is gyárthatók. Korszerű automatikus vezérlést azok a fóliagyártók is alkalmazhatnak, amelyeknek a régebbi extruderei még nem használódtak el túlságosan.

Hőre lágyuló műanyagok és szilikongumik fizikai habosítása

A fröccsöntés során habosított hőre lágyuló műanyagtermékeknek nemcsak a kisebb sűrűség az előnyük, hanem a habszerkezet maga, amely a termék mechanikai tulajdonságait is módosítja. Az alábbiakban a PBT, az elasztomerek és a szilikongumi fröccshabosításának néhány új eredményét ismertetjük.

Lézeres felületkezelés a műanyag-feldolgozásban

A lézerrel működő berendezések és technológiák ma már sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé. A műanyagfelületek feliratozása már nagyon elterjedt, de a lehetőségek még nincsenek kihasználva. A lézeres polírozás a szerszámfelületek megmunkálásához előnyös. Fröccsöntött kapcsolószerkezetek (MID) gyártásához speciális kompaund kifejlesztése segíti a lézer még hatékonyabb alkalmazását.

Újdonságok a műanyag-feldolgozásban

A Reifenhäuser Kiefel Extrusion (Worms, Németország) új fóliafúvó gépére felül helyezte el a hűtőgyűrűt. Az ellentétes hűtésnek elnevezett módszer lényege, hogy a hűtőlevegő nem csak felfelé áramlik, mint az eddigi berendezéseken, hanem lefelé is egy másik levegőkivezetés felé.

Műanyagok piaci helyzete

Európai árinformációk

A műszaki műanyagok ára 2009 folyamán jelentősen változott. Az év első hónapjaiban magas árak alakultak ki, ezt követően rohamosan csökkentek, majd állandósultak. Az év végén, novemberben és decemberben változás nem következett be.

A műanyagipar jelene és jövője európában

Európa gazdasága 2008 közepétől 2009 végéig az utóbbi 60 év legsúlyosabb válságát élte át. A gazdaság szanálásának érdekében megfogalmazott Európai Gazdasági Megújulási Tervet (European Economic Recovery Plan) a műanyagipar nagyra becsüli, különös tekintettel arra, hogy ez az ágazat a válság egyik nagy vesztese.

Műanyagfajták

Hőre lágyuló elasztomerek minden mennyiségben és (majdnem) minden minőségben. 1. rész

A hőre lágyuló elasztomerek – TPE-k – a legutóbbi évek sikeranyagai. Hőre lágyuló mátrixuk révén könnyen feldolgozhatók, elasztomerfázisuk révén gumikat helyettesíthetnek. Kémiai összetételük igen változatos, teljesítményük határait egyre bővítik. Egyeseket kompaundálással, másokat blokk-kopolimerizálással állítanak elő. Vannak már megújuló forráson alapuló "zöld" változataik is. Az összeállítást – terjedelme miatt – két részletben közöljük.

Elektroaktív polimerek

Nikkel és vas-oxid tartalmú keverékek előállítását és tulajdonságait vizsgálták a vezetőképesség növelése és alakmemóriával rendelkező polimerek előállítása céljából. A kutatások eredményei az elektronikai alkalmazások szempontjából érdekesek.

Műanyagok alkalmazása

Újszerű megoldások az elektronikában műanyagok felhasználásával

Az elektronika fejlődése a hétköznapi ember számára is egyre újabb látványos megoldásokat tesz lehetővé. A funkcionalitás, a gazdaságosság, a biztonság mellett előtérbe kerül, hogy a termékek se az egészséget, se a környezetet ne károsítsák. A műanyagipar új anyagokkal válaszol a kihívásokra.

Antisztatizáló és vezetőképességet biztosító adalékok fejlesztése

A műanyagok alapvetően elektromosan szigetelők. Antisztatikus és vezető tulajdonság eléréséhez különböző adalékokat kell a műanyaghoz keverni vagy a műanyagmátrixba vezetőképes blokkokat beépíteni. Az alkalmazási területek bővítése miatt az ilyen anyagok iránt nő a kereslet.

Erőművi hamuból értékes töltőanyag

Az erőművek évente több millió tonna hamut "termelnek", amely hasznosításának környezetvédelmi szempontból óriási a jelentősége. Nagy-Britanniában jelentős beruházással elindítottak egy üzemet a hamu hasznosítása céljából. A szabadalmaztatott technológiával nyert egyik frakció olcsó műanyagipari adalék lehet a jövőben.

Falisztöltésű melamingyanta kompozitok

A korábban széles körben elterjedt PP és PVC bázisú fa-műanyag (WPC) kompaundok mellett több cég elkezdte kifejleszteni termoreaktív melamingyanta alapú faliszttel töltött termékeit.

Új poliamidtípusok

PA 46 tulajdonságainak javítása hőkezeléssel - DSM Engineering Plastics kifejlesztett egy hőkezelési technológiát, amellyel Stanyl típusú poliamidjai tulajdonságait lehet tovább javítani.

Vezetői ismeretek

A kutatástól a termelésig – állami támogatással

Napjainkban egyre több országban ismerik fel, hogy az innovációt nem elegendő az ötletek finanszírozásával támogatni, hanem a különböző szaktudású és az eltérő tapasztalatokat felhasználó munkacsoportokat kell segíteni. Az Egyesült Királyságban és Németországban már hosszú idő óta működnek ilyen támogatási formák.