Műanyagok tulajdonságai

Műanyagok élettartamának becslése

A műanyagok öregedésének vizsgálata „szakállas téma”. A természetes körülmények között végzett öregítő vizsgálatok mellett egyre fontosabb szerepe lett a beállítható és ellenőrizhető paraméterek hatásának megállapítása, és az eredményekből a műanyag-termék várható élettartamának a becslése. A mesterséges öregítő berendezésekben a napfény spektrumát a fényforrások és a minták közé helyezett szűrőkkel igyekeznek megközelíteni. Az öregedésben a hőmérséklet nagysága is szerepet játszik.

A poliamidok degradációja és stabilizálása

Az első igazán sikeres hőre lágyuló műanyag a PVC mellett a poliamid a legendás nylonharisnya alapanyagaként lett népszerű. A poliamidok feldolgozás közben könnyen degradálódnak, ezért a stabilizálás többféle módját fejlesztették ki. A PA-hulladék újrahasznosítása is a degradáció révén visszanyert alapvegyületek felhasználásán alapul. A fröccsöntés alatti termooxidatív bomlás visszaszorítására megvizsgálták a polimer oxigénmentesítésének és az inert atmoszférában végzett feldolgozás lehetőségeit.

Műanyagok feldolgozása

A termelés hatékonyságának növelése extrúziós üzemekben

Az extrúziós üzemekben a vevői igényekhez igazodva egyre gyakrabban kell terméket váltani, ami költségnövelő tényezőként jelentkezik. Az extruder tisztítására, átöblítésére sokféle módszert ajánlanak, és az extruderek teljesítményének fokozására is vannak új módszerek.

Etázsszerszámok előnyei

A termelékenység növelésének egyik lehetséges módja az etázsszerszámok alkalmazása a fröccsgépen, amelyekkel a záróerő emelése nélkül majdnem megduplázható a darabszám. A következőkben bemutatjuk az ilyen szerszámok felépítését, továbbá ismertetünk egy esettanulmányt, amelyben sikeresen álltak át egy etázsszerszám alkalmazására.

Magas színvonalú automatizálás nélkül nincs versenyképesség

Az európai műanyag-feldolgozók csak nagyon magas műszaki színvonalú és energiatakarékos, automatizált gépeken gyártott termékekkel lehetnek versenyképesek a világpiacon. Az energiával azonban világszerte takarékoskodni kell, ezért a feltörekvő országokban is korszerűsíteni kell a gépparkot.

Fröccsöntés és az energiatakarékosság

A mai gyilkos versenyhelyzetben a fröccsöntő üzemek legfontosabb célkitűzése a költségek csökkentése, ezen belül a drasztikusan emelkedő árú energiával való takarékoskodás. Ennek érdekében az üzemen belül is sokat lehet tenni, de sok segítséget adnak hozzá a gépgyártók is.

Műanyagok kötése korszerű módszerekkel

A műanyagok széles körű alkalmazását tovább bővíti, hogy a végtermékek tervezésénél számolni lehet egyes részek összekapcsolásával hegesztés, ragasztás segítségével. A csomagolástechnikában, az autóiparban, a készülékgyártásban különösen fontos ezen módszerek ismerete. Hegeszteni csak a hőre lágyuló műanyagokat lehet, a ragasztás viszont univerzális módszer: térhálós műanyagokhoz is használható. Ma már mindkét kötési módra sokféle technológia és anyag áll a szakemberek rendelkezésére.

Újdonságok a pet palackok gyártásában

Az új MRS technológia nemcsak a PET palackok gyártásában, hanem más, nagy viszkozitású ömledéket adó anyagokból előállított termékekhez is jól felhasználható. Az új berendezéssel nagy víztartalmú granulátumok vagy újrahasznosításból származó palackpelyhek is gond nélkül feldolgozhatók. A Mucell technológia egy újabb alkalmazása a habosított PET palckok/tégelyek előállítása.

Műanyagok piaci helyzete

A műanyagok világpiaci helyzete

A műanyagok felhasználásának elemzése hasznos információt nyújt mind az alapanyag-gyártó, mind a feldolgozóiparban tervezett beruházások döntéshozóinak. Napjainkban a világ vezető prognóziskészítői többnyire 2015-ig szóló adatokat közölnek, amelyekből a gazdasági válság utáni időszak fejlődésére is következtethetünk.

Műanyagfajták

Nagy teljesítményű műszaki műanyagok tulajdonságai és alkalmazásuk

A nagy teljesítményű műanyagokról folyóiratunkban már többször közöltünk ismerteté-seket, adatokat. Az alábbi összeállításban a poli(éter-imid) – PEI, a poli(éter-éter-keton) – PEEK, a poli(vinilidén-fluorid) – PVDF és a poli(fenilén-szulfid) – PPS tulajdonságai és alkalmazási példái érdemelnek figyelmet.

Műanyagok alkalmazása

Igényes minőségű felületek előállítása és alkalmazása

Az autóipar a gépkocsik belsejébe az utasok komfortérzetét növelő műanyag alkatrészeket kíván beépíteni. Ezt leginkább a műanyagok felületének kialakításával lehet befolyásolni. Két új eljárást ismertetünk, amelyekkel puha tapintású, nem túl fényes, karcálló felületeket lehet kialakítani. A fémes felület létrehozásához is kidolgoztak egy új technológiát.

Különleges műanyag-alkalmazások

Hallott már Ön műanyag talpazatról, amelyre a vasúti síneket fektetik? Vagy, hogy a sínpályát és a talapzat közötti kőzúzalékot PUR elasztomerrel erősítik, amellyel még zajcsökkentést is el lehet érni? Németországi példákat mutatunk be a műanyagok új alkalmazásaira a vasúti pályák építésében. A sportfelszerelések terén is mindig van új műanyag-alkalmazás. A sportcipők és a sílécek újdonságait ismertetjük.