Műanyagok tulajdonságai

Polietilén csövek lassú repedésterjedésének vizsgálata

A mintegy 40 éve a gáz és a víz szállítására sikeresen alkalmazott PE-HD csövek élettartamát nagy részben a lassú repedésterjedés (slow crack growth – SCG) határozza meg. Az SCG kifejlődését előrejelző módszerek fejlesztésével, finomításával több kutatóhelyen foglalkoznak.

Műanyagok felületének aktiválása

Számos műanyag felületére apoláris jellege miatt rosszul tapadnak a lakkok, festékek, ragasztók, ezért a felületet különböző eljárásokkal aktiválják. Az aktiválásnak nemcsak hatékonynak, de energiatakarékosnak is kell lennie, ezért a fejlesztés folyamatos. Egy cég többféle műanyagot többféle eljárással aktivált, és vizsgálta a kezelés hatását a felületi energiára és a lakkok tapadására.

Műanyagok feldolgozása

Régi fröccsgépet modernizálni?

Európában nő a fröccsöntő üzemek gépparkjának átlagos élettartama. Az üzemek rájöttek arra, hogy ha nagyobb gépeiket erre szakosodott gépgyártókkal felújíttatják és modernizálják, kisebb ráfordítással juthatnak az új gépekkel azonos minőségű termelőeszközökhöz.

Kötések műanyag-fém hibridekben

A műanyag-fém hibridek ragasztásánál a felület előkészítésével jelentős mértékben lehet a kötéserősséget befolyásolni. Az indukciós hegesztés ígéretes módszer a fém- és műanyagrészek összekapcsolására, de az eljárást még fejleszteni kell. Újabban a lézeres technológiák is megjelentek a fém-műanyag kötések létrehozására.

Kompaundálás folyamatosan, közbenső granulálás nélkül

Gyakran a feldolgozó üzemben kell a polimerhez hozzákeverni a termék kívánt tulajdonságait adó komponenst. Az Engel cég olyan gépsorokat kínál a feldolgozók számára, amelyeken a keverék ömledék formájában közvetlenül fröccsönthető, ezáltal megtakarítható a közbenső granulálás és ismételt plasztikálás. A cég választékában nagy teljesítményű, robusztus, kétcsigás extruderrel összekapcsolható fröccsöntő gépek, és kis sorozatok gyártására alkalmas, keverőelemeket tartalmazó precíz gépek is vannak.

Természetes szálakkal erősített hőre lágyuló kompozitok feldolgozása és tulajdonságai

A nanokompozitok mellett a másik "slágertéma" a természetes szálakkal erősített kompozitok feldolgozása és alkalmazása. A gépgyártók új berendezéseivel a kompozitokat kevesebb energiával lehet feldolgozni. Egy kutatócsoport polimátrixként poliamid 6 és 66 típusokat vizsgált.

Új megoldások faliszttel töltött kompozitok (wpc) előállítására

A WPC kompaundok Amerikában egyre népszerűbbek és Európában is kezdenek elterjedni. A receptúrákat, a feldolgozásukhoz alkalmas gépeket intenzíven fejlesztik. Megfigyelhető, hogy több cég a hagyományos töltött keverékeit faliszttartalmú kompozitokra tervezi átállítani.

Műanyagok alkalmazása

Autóipar: műanyagok az energiahatékonyság szolgálatában

Az autóipar az innovációk „melegágya”. További tömegcsökkentés, fémhelyettesítés, újfajta LED világítótestek, műanyag-fém hibridek alkalmazása – valamennyi területen a műanyagok szerepe a meghatározó. Az újdonságok szériaszerű alkalmazása hozzájárul a gépkocsik energiafelhasználásának és károsanyag-kibocsátásának csökkenéséhez.

Nagyméretű autóalkatrészek fejlesztése

A személyautók műanyagosításában immár a nagyméretű elemek fejlesztése, ill. alkalmazása van napirenden. Az alábbiakban a műanyag üléstámlák és az újabban egyre elterjedtebben alkalmazott alvázburkolatok fejlesztését ismertetjük.

Pvc profilok: nagyobb ütésállóság, nagyobb töltőanyag-tartalom

Manapság az extrudált építőipari profilok ütésállóságát klórozott polietilénnel (CPE) vagy poli(metil-metakrilát)-alapú adalékokkal állítják be. Fontos még, hogy a kompaund nagy töltőanyag-tartalom mellett is jól feldolgozható legyen. A PVC gyártók igyekeznek az új követelményeknek (WPC, habosított termékek) megfelelő új alap-anyagtípusokat a feldolgozók rendelkezésére bocsájtani.

Gyógyszerek és orvosi eszközök csomagolása

A gyógyszergyártás az elmúlt években erőteljesen növekedett, és új helyzetet hoztak a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is. Ennek következménye a gyógyszerek és az orvosi eszközök csomagolástechnikájának fejlődése is. Mindkettő szigorú szabályok között működik, és a gyógyszercsomagoló cégek mindent megtesznek, hogy kielégítsék a gyógyszergyártók, a törvényhozók és a fogyasztók követelményeit.

Műanyagfajták

Nanokompozitok előállítása és alkalmazása

Napjainkban a nanokompozitok piaca még viszonylag kicsi, azonban a kompaundokat és alkalmazásaikat gőzerővel fejlesztik. A nanoméretű töltőanyagokat kombinálják a hagyományos töltőanyagokkal, ami olcsóbbá teheti az egyébként drága kompozitokat.

Műanyagok és a környezet

Új ötletek a műanyaghulladék hasznosítására

A műanyaghulladék Európában erősen szorgalmazott hasznosítása csak akkor lesz sikeres, ha gazdaságos eljárással a friss alapanyaggal egyenértékű anyagot tudnak előállítani belőle. Egy kutatócsoport az eszköz- és járműbontók poliolefinfrakciójának sűrűség szerinti szétválasztására javasol új módszert; egy másik a használt PET palackok anyagából mikroorganizmusok közreműködésével biodegradálható műanyagot gyártana.