Műanyagfajták

Villamosan vezető műanyagok fejlesztése és alkalmazása

Néhány különleges fajtától eltekintve a polimerek alaptulajdonsága, hogy villamosan szigetelő tulajdonságúak. Adalékokkal azonban a szigetelő polimereket vezetőképessé lehet tenni. Ennek új módszereit mutatjuk be az alábbiakban.

Műanyagok tulajdonságai

A feladat: csökkenteni az éghetőséget, egyúttal kímélni az egészséget és a környezetet

A műanyagok legtöbbje könnyen meggyullad és gyorsan ég. Éghetőségüket különféle kémiai természetű égésgátlókkal csökkentik. Az olcsó és legjobb hatásfokú halogéntartalmú égésgátlókat sokan egészségre és környezetre nézve kockázatosnak tartják, ezért számos cég halogénmentes égésgátlókat vagy ilyeneket tartalmazó csökkentett éghetőségű műanyagkeverékeket fejlesztett ki. A vegyipar biztonságát célul kitűző REACH program végrehajtásától azt remélik, hogy a regisztrációt elnyerő anyagok – legyenek akár halogéntartalmúak, akár halogénmentesek – kockázat nélkül alkalmazhatók lesznek.

Húszéves a campus, a műszaki műanyagok adatbankja

A műanyagtermékek tervezését nagyban segítik az alapanyagok tulajdonságait összesítő adatbankok. Ezek egyik úttörője a CAMPUS, amelyet 20 évvel ezelőtt alapított néhány nagy európai műanyag alapanyaggyártó cég. Az adatbázist fenntartó konzorciumnak az elért eredmények mellett ma szembe kell nézniük a jövő kihívásaival is.

Műanyagok feldolgozása

Mikro- és nanofröccsöntés

A mikroméretű tárgyak előállítását lehetővé tevő fröccsöntési technológiákat intenzíven fejlesztik. Egy másik alkalmazás, amikor makroszkopikus méretű termékek felületén kell mikroszkopikusan texturált felületeket kialakítani. Az eljárásokat elsősorban az elektronika és az elektromechanikai rendszereket alkalmazó berendezések igénylik.

Szimuláció a műanyag-feldolgozásban

A szimulációs módszerek nem csak a fröccsöntésben, hanem a mikroszerkezet és az anyagtulajdonságok összefüggései vagy a töréstesztek előrejelzésére is fel lehet használni. Az alábbiakban a szoftvergyártók újdonságait mutatjuk be.

Új utak keresése a fröccsöntésben

A műanyag-feldolgozók új utakat keresnek, hogy a világméretű konkurenciaharcban talpon maradhassanak. Egyik próbálkozás a fröccsöntött termékek nyomás alatti megszilárdítása, amelynek révén az eddiginél méretállóbb optikai elemeket lehet gyártani. Egy másik ötlet a pulzáló hűtés, amellyel bizonyos körülmények között energiát lehet megtakarítani és növelni lehet a termelékenységet. Új piaci lehetőségeket remélnek attól is, hogy a műanyag-fröccsöntő üzemekben fémötvözetet fröccsöntenek.

A pur világ újdonságai

A "mindentudónak", "polihisztornak", "kaméleonnak" nevezett poliuretánok (PUR) sokféleségük miatt széles alkalmazási körrel rendelkeznek. A világ vezető berendezésgyártó cégei folyamatosan fejlesztik a feldolgozási technológiákat, és nagy előrelépés tapasztalható a PUR rendszerek hulladékainak újrahasznosításában is.

Műanyagok alkalmazása

Mikor és hogyan válasszuk ki az új termékhez az alapanyagot?

Egy új termék fejlesztésének első szakaszában célszerű kiválasztani a majdani alapanyagot. Ennek szempontjaihoz kaphatunk az alábbiakban jó tanácsokat és néhány gyakorlati példát.

Flexibilis csomagolóeszközök: piaci trendek és fejlesztések

A műanyag-felhasználás legnagyobb területe a csomagolástechnika, amelyen az igények gyorsan változnak. A világ vezető gépgyártóinak és fejlesztőinek figyelme Ázsia felé fordul, ahol a csomagolások mennyisége is nagy ütemben növekszik.

Műanyag csővezetékek

A csövek iránti igények a fejlődő országok infrastruktúrájának kiépítése miatt folyamatosan nőnek, bár a gazdasági válság némileg csökkenti a keresletet. A műanyag csövek folyamatosan szorítják ki a hagyományos anyagokból készülteket, az újabb műanyagokból készültek pedig a korábbiakat. A gépgyártók és az alapanyaggyártók mindent megtesznek, hogy kielégítsék a vásárlók elvárásait.

Műszaki műanyag csövek orvosi alkalmazása

A műszaki műanyagok között a hőre keményedő poliimid nagy hőállóságával, kiváló vegyszerállóságával tűnik ki. Az orvostechnikában a poliimidcsöveket katéterek és a minimális beavatkozást igénylő (invazív) sebészeti eszközök céljára alkalmazzák.

Műanyagok játékországban

Játékokat gyártani nem játék. A rájuk vonatkozó biztonsági követelmények az élelmiszerekre vonatkozóakkal azonosak, és bármilyen elképzelhető vagy elképzelhetetlen esetben sem okozhatnak balesetet. Műanyagok nélkül a mai játékok sem volnának.