Műanyagipari Szemle

2018 / 04.szám

Piaci hírek

A világ műanyagipara

Az európai műanyaggyártók szövetsége, a PlasticsEurope 2018 januárjában ismét megjelentette szokásos „Plastics – the Facts” című tanulmányát a műanyagipar előző évi eredményeiről. Ebben ismertetik a műanyaggyártás, a műanyag-feldolgozás, az exportimport legfontosabb statisztikai datait. A tanulmány az egész világra vonatkozó adatokat is közöl, részletesebben azonban Európával, azon belül is elsősorban az EU 28 tagországának plusz Svájc és Norvégia műanyagiparával foglalkozik.

Új közös vállalatot hozott létre a SABIC és az ExxonMobil

A szaúd-arábiai SABIC és az ExxonMobil új közös vállalatot hozott létre a Gulf Coast Growth Ventures projekt elősegítése érdekében. A Mexikói öböl északi partján, Texas államban San Patricio megyében 1,8 millió tonna etánt előállító létesítmény építését tervezik. Ehhez kapcsolódik majd egy monoetilénglikol és két polietiléngyártó üzem is. Az átadás 2021–2022-ben várható.

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Az etilén-tetrafluoretilén kopolimer bemutatása

Az etilén-tetrafluoretilén kopolimer (ETFE) nagy korrózióállósággal és szilárdsággal, illetve kitűnő villamos jellemzőkkel rendelkezik széles hőmérséklet-tartományban. Jól feldolgozható a hőre lágyuló műanyagoknál használatos eljárásokkal, de speciális, korrózióálló anyagból készült gépeket igényel.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Karcálló adalékok műanyag termékek szép felületének megőrzésére

A műanyag termékek legtöbbször vonzó küllemű, szép színű, kívánatos tárgyak. Sajnos azonban, hogy legtöbbször könnyen karcolódnak, megkopnak, színeik megfakulhatnak, a felületükre migráló adalékok miatt a por, a piszok rájuk tapad és nehezen távolítható el, ezért már akkor „elhasználtnak” tűnhetnek, amikor funkciójukat még tökéletesen ellátják. Az adalékgyártók erősen dolgoznak azon, hogy termékeik révén ezek a tárgyak hosszú ideig megőrizzék szépségüket, és a műanyag-kompaundálók is kínálnak ilyen alapanyagokat. A kutatók pedig újabb vizsgálati módszereket próbálnak kifejleszteni, amelyekkel a műanyagok karcállóságát, egyúttal azok felületminőségének megőrzését a jelenlegi, jórészt szubjektív megítélésen alapuló vizsgálatok helyett reprodukálható, objektív eredményeket adó eljárásokkal lehessen ellenőrizni. A MISZ előző számában olvasható publikációnk 1. részében a jelenleg hozzáférhető karcállóságot javító adalékokat mutattuk be; jelen számban található 2. részben a kompaundálók karcálló alapanyagaira hívjuk fel a figyelmet, továbbá a karcállóság megítélésére kifejlesztett, és a jelenleg alkalmazottaknál megbízhatóbb vizsgálati módszert mutatjuk be.

Színezés mesterkeverékekkel és effektpigmentekkel

A színezés fontosságára utal, hogy a gyártók egyre újabb színező mesterkeverékkel jelentkeznek a piacon. A csillogó, igazgyöngyhatású speciális színezékek fokozzák a formatervezés lehetőségeit, valósággal káprázatossá varázsolják a termékek felületét. Az ún. effektpigmentek kínálatának bővülése, a korszerű kímélő feldolgozási technológiák bevezetése, a színezés szabványos műszeres ellenőrzése a színes termékek előállításának új lehetőségeit nyitja meg.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Új habosítási eljárás és további fejlesztések

Számos végtermék gyártó vállalat igyekszik csökkenteni termékeinek tömegét. Ennek egyik jól bevált eszköze a fröccsöntött műanyag alkatrészek habosítása. A hagyományos eljárások hátrányait küszöböli ki a Lüdenscheid Intézet és a Linde cég új eljárása. Más műanyag-feldolgozási eljárások (pl. exrúzió) is használják a habosítást, a könnyű, merev és nagy hőszigetelő képességű termékek gyártására. A habosítási módszerek fejlesztése mellett új, habosításra alkalmas műanyag alapanyagok és habosító szerek is folyamatosan jelennek meg a piacon.

A pultrúzió gyorsítható, és már hőre lágyuló mátrixszal is megy

A pultrúzió (szálitatásos profilhúzás) hagyományosan a hőre keményedő műanyagok feldolgozási technológiája, mert a térhálósítás előtt kis viszkozitású gyantákkal könnyen át lehet itatni az erősítő szálkötegeket. Újabban hőre lágyuló mátrixszal készített profilokat is gyártanak ezzel az eljárással. Ennek titka az in situ polimerizálás. A szálköteget kis viszkozitású monomerrel itatják át, amely a profilhúzás folyamata alatt a hozzáadott katalizátor és aktivátor hatására polimerizálódik.

A granulátum tisztaságára is oda kell figyelni

A jó minőségű, tiszta granulátum fő ellensége a por, amely a vágásnál keletkező éles szélek letöredezése miatt keletkezhet. Átlátszó termékek gyártásánál a granulátumot pl. dobos portalanító berendezéssel tisztítják. Egy új eljárással optimalizált hőmérsékletű granulálással állítanak elő „tökéletesen tiszta” granulátumot.

A 3D nyomtatás újdonságai

A 3D nyomtatást jelenleg elterjedten alkalmazzák a prototípusok és a bemutatásra szánt minták elkészítéséhez, illetve ma már a kis szériás gyártás területén is, ahol a fröccsöntés a fröccsszerszám elkészítésének hosszú ideje és magas költségei miatt túl időigényes és/vagy drága lenne. A kis szériás gyártásnál jelentkező idő- és költségelőnyei kiegészülnek a nagyobb formaszabadsággal. Ugyanakkor a felület gyengébb minősége a szűkebb alapanyag-választék és a kis gazdaságos sorozatnagyság behatárolja alkalmazhatóságát. Folyamatosan jelennek meg új, gyorsabb, nagyobb méreteket vagy finomabb felbontású szerkezeteket lehetővé tevő megoldások.

A fóliagyártás továbbfeldolgozó berendezései és adalékanyagai

A fóliafúvásban fontos szerepe van a vágókésnek, a méret- és vastagságellenőrző műszereknek, az érdességmérő műszereknek, a hibákat és lyukakat kimutató berendezéseknek. Fejlesztik az extrúzió in-line nyomon követését is. Az adalékok segítik a feldolgozást és hozzájárulnak a fólia minőségének javításához (átlátszóság, hidrolitikus stabilitás, gázzáróság).

Új termékek, új technológiák

Feldurvított felületű krómozott műanyag termékek

A galvanikus krómbevonattal ellátott műanyag termékek felülete általában fényes, tükörszerű megjelenésű. Ugyanakkor előfordul, hogy matt, feldurvított, ún. „drótkefélt” felületre (is) szükség van, de a fröccsöntő szerszám felületének feldurvítása, vagy a krómréteg utólagos homokszórása, drótkefézése vagy lézeres maratása nem ad kielégítő eredményt. A szerszám felületének strukturáltságát ugyanis a galvanizálás során a kialakuló fémréteg megpróbálja kisimítani. Az említett utókezelés pedig helyenként úgy lemarja a krómréteget, hogy felszínre kerül az alapozó nikkel bevonat, ami korróziós problémákhoz vezet.

Műanyagok alkalmazása

Műanyag csövek, hegesztések minősége, hibák okainak feltárása

Habár a műanyag csövek alkalmazása hosszú múltra tekint vissza, továbbra is vannak olyan meghibásodások, törések, amelyek okát különleges vizsgálatokkal kell feltárni. A műanyag csövek sikeres alkalmazása nagymértékben függ a hegesztések minőségétől, amelynek vizsgálatára új módszereket fejlesztettek ki. Vizsgálják az IR és a vibrációs hegeszthetőség alkalmazhatóságát is.

Könnyebb kompaundok és szendvicsszerkezetek autóipari felhasználásra

Az autóiparban a tömegcsökkentésnek kiemelt szerepe van a fejlesztésekben. Új kompaundokat fejlesztenek és megjelentek a szendvicsszerkezetek is, amelyek habosított magot tartalmaznak.

Vezetői ismeretek

Merre tartanak a kutatások a műanyagiparban?

A műanyagipari kutatások a műanyagok megjelenése óta folyamatosan változó, megújuló képet mutattak. A jövőben az olyan alkalmazások felé fordulás várható, amelyeknél eddig nem használtak polimereket. Az additív gyártástechnológiának nagy jövő jósolható. A digitális technológiák és ezen belül a virtuális vagy alternatív valóságok alkalmazásának többféle módszere ismeretes. Ezen új módszerek célja tulajdonképpen a termékfejlesztésnél elkerülhetetlen tanulási folyamat felgyorsítása, és ezáltal a fejlesztő munka idejének és költségeinek csökkentése.

A műanyagipar sikerei és problémái

A műanyagok iránti piaci igény annak ellenére növekedett, hogy elsősorban a tengerekben felhalmozódott műanyaghulladékok miatt közösségi megítélésük negatív felhangot kapott. A Plastics Europe összefogott a műanyagipari szövetségekkel, hogy a műanyag hulladékok mennyiségét tovább csökkentsék a begyűjtő rendszerek fejlesztése és a reciklálási kvóták növelése révén.

Műanyagok és a környezet

Az újrahasznosítás nehézségei a műanyaghulladékok visszaforgatásakor

A műanyaghulladékok újrahasznosítását mindenki támogatja, és a hatósági szabályozás is a körkörös gazdaság felé terelgeti őket. A helyzet azért nem olyan rózsás. A PET palackok visszaforgatása ugyan viszonylag sikeres, de a csomagolási hulladék sokfélesége, különösen, ha az nem csupán műanyagot tartalmaz, még sok gondot okoz. A háztartási szemétből származó hulladék legtöbbször szennyezett, és néha kellemetlen szaga van. Ha ezt a szagot nem sikerül megszüntetni, a hulladékból készített termékeket a vásárlók nem fogják megvenni. A hulladékfeldolgozók ezért ezzel is próbálkoznak.