Műanyagipari Szemle

2017 / 05.szám

Műanyagok feldolgozása

Fúvott üzemanyagtartályok gyártása

Fúvással nemcsak palackokat, flakonokat lehet előállítani, hanem bonyolult alakú műszaki termékeket, pl. üzemanyagtankokat is. Egy amerikai vállalat olyan gépparkkal és műszaki felkészültséggel rendelkezik, hogy a nagyon csekély gázáteresztésű, nem autóipari üzemanyagtankok területén piacvezető pozíciót vívott ki. Ezenkívül elvállalja olyan bonyolult termékek gyártását is, amellyel más vállalatok nem tudnak megbirkózni.

A sokoldalú részecskehabok

A részecskehabok többet tudnak annál, minthogy csak csomagolóanyagként vagy hőszigetelőként alkalmazzák őket. Alapanyagaik nagyobb választéka és a feldolgozási technológiák társítása révén újabb alkalmazási területek nyílhatnak meg előttük. A részecskehabok társítása a fröccsöntéssel különösen ígéretes eljárás, amellyel rendkívül könnyű, mégis szilárd és tartós termékeket lehet előállítani. Legnagyobb hátrányuk, a durva felület ugyancsak esztétikussá tehető.

Új módszerek alkalmazása a fröccsöntő üzemben

A szerszámpróba és a gyártástechnológia optimálása komplex és több részleg szakembereinek együttműködését igénylő feladat. Egyes lépéseinek elhagyása később komoly problémákat és anyagi veszteségeket okozhat. Egy új szoftver segít a feladat szisztematikus megközelítésében és a projekt résztvevői számára jól áttekinthető, strukturált formában történő bemutatásában, valamint az adatok tárolásában. Az erősített/töltött műanyagok fröccsöntése erős szerszámkopással jár, aminek meggátlására nanorészecskékből álló új bevonatot fejlesztettek ki, amely megsokszorozza a szerszám élettartamát. Az élő-zsanéros fröccstermékeknél döntő fontosságú a termék és szerszám kialakítása, továbbá az anyagkiválasztás és a fröccsparaméterek megfelelő összhangja.

Műanyag termékek különböző felületekkel

A műanyagok széles választéka immár közismert. Új technológiákkal a műanyagok felületét is változatosan lehet kialakítani, amivel a termékek sokszínűsége tovább bővíthető. Ezen a téren elsősorban az egyedi megjelenésű felületek kialakítására van igény a vásárlók részéről.

Új műanyag termékek

Bonyolult alakú kompozittermékek tömeggyártása Az autók tömegének csökkentése kevesebb üzemanyag-fogyasztást és ezáltal kisebb szén-dioxid kibocsátást eredményez. Ezért a gépkocsigyártásnál és néhány más iparágban (pl. légiközlekedés, sportszergyártás) is egyre nagyobb az igény a minél kisebb tömegű, de nagy szilárdságú alkatrészek iránt, ami a hosszú erősítőszálakkal készülő kompozitok alkalmazását igényli.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

A műanyagok árának alakulását a kőolaj, illetve a monomerek árának változása határozza meg. A többé- kevésbé irányadó Brent típusú olaj ára az elmúlt öt évben 100–120 USD/hordóról 45-55 USD/hordó között változott, jelenleg is ezen az alacsony szinten van, és az előrejelzések szerint e nyersanyag piacán jelentős változások nem várhatók.

Piaci hírek innen-onnan

Továbbra is Kína a világ vezető műanyagipari piaca A kínai gazdaság növekedése lassult az elmúlt években, de az ország teljesítménye még mindig erős, a világgazdaság bővülésének mintegy harmadát biztosítja. A kínai bruttó hazai termék (GDP) 2017 első negyedévben 6,9 százalékkal növekedett. Az év hátralévő részében azonban ennél valamivel gyengébb GDP-növekedést várnak. 2016-ban 6,7 százalékkal nőtt a kínai GDP, a 2017-es előirányzat 6,5 százalék. A 2016-os adat 26 éve a legalacsonyabb volt Kínában. A növekedés 2007-ben még 14,2 százalék volt.

Műanyagfajták és kompozitok

Fejlesztések a poliamidok alkalmazhatóságának további szélesítésére

A poliamid a legnagyobb mennyiségben alkalmazott műszaki műanyag. A fejlesztések arra irányulnak, hogy megfelelő adalékokkal növeljék a poliamidok feldolgozhatóságát, hőállóságát, a termék felületi minőségét. A poliftálamid (PPA) a poliamidok családjának hőálló, aromás egységeket is tartalmazó, részlegesen kristályos képviselője. Azokon a területeken alkalmazzák, ahol a PA 6 és 66 már nem tudja kielégíteni a hőállósági és szilárdsági követelményeket.

Műanyagok tulajdonságai

Extrém körülmények között hosszú használatra szánt hőre lágyuló műanyag csövek vizsgálata, tervezése és minősítése. 2. rész

A publikáció 1. részét a kiadvány 4. száma tartalmazza. Ebben a kőolajiparban az acélból és a szálerősítésú hőre keményedő műanyagokból készített csövek helyett alkalmazható, szállal erősített hőre lágyuló műanyag csövek tervezéséről, minősítéséről számoltunk be. A 2. részben a többnyire földbe fektetett, nyomás alatt üzemelő, nagy átmérőjű, hosszú (100 év körüli) használatra szánt polietiléncsövek egy ritka, de veszélyes és nagy kárt okozó meghibásodásának, a gyors repedésterjedésnek (rapid crack propagation, RCP) az elhárítására végzett kísérleteket ismertetjük.

Az adalékgyártók sem pihennek 2. rész Amit a TiO2-ről tudni érdemes

A szakemberek nemcsak a műanyaggyártó és -feldolgozó iparban serénykednek, hogy a már küszöbön álló negyedik ipari forradalom időszakában is talpon tudjanak maradni, de az adalékgyártók sem pihennek. Az elmúlt évben is számos új termékeket hoztak forgalomba, emellett növelik gyártókapacitásaikat és jelentős változásokat vezetnek be gyártástechnológiáikban. A MISZ előző számában, a publikáció 1. részében egy tanulmány alapján mutattuk be az adalékgyártók legfontosabb fejlesztési irányzatait és – a teljesség igénye nélkül – legfrissebb termékeit. Az ebben a számban olvasható 2. részben a fehér színű műanyagok legfontosabb pigmentjének, a titán-dioxidnak a „titkait” leplezzük le.

A színezékek nemcsak színeznek

A műanyagok széles választékához a színezékek is nagyban hozzájárulnak. Fejlesztésüknél az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat is figyelembe kell venniük a fejlesztőknek. A színezékeknek szerepük van a lézeres markírozásnál és a lézeres hegesztésnél is.

Műanyagok alkalmazása

Gázok/gőzök áthatolását gátló vagy szabályozó csomagolások. 1. rész

A világon termelt élelmiszereket ma többnyire nem ott fogyasztják el, ahol megtermelik, és nem kis részüket messzi fogyasztókhoz szállítják. Csomagolásuknak egyszerre kell szavatolnia az élelmiszer biztonságát és minőségét, a hosszú időtartamú eltarthatóságot, egyúttal vásárlásra kell ösztönöznie a fogyasztót. Mindezeket és több más tulajdonságot is könnyebben lehet elérni gázok/gőzök áthatolását gátló vagy szabályozó csomagolással. A publikáció első részében az ilyen csomagolások fejlesztési irányait és a megvalósításukhoz felhasználható új anyagokat, a következő számban megjelenő 2. részben az alkalmazási területeket, továbbá az élelmiszer-csomagolás mellett az orvostechnika és a gyógyszeripar csomagolásokkal szemben támasztott igényeit mutatjuk be.

Műanyagok LED világításhoz és hordozható eszközökhöz

A jóval kisebb energiaigényű és hosszabb élettartamú, környezetbarát LED világítás rohamosan terjed. Ehhez jelentősen hozzájárulnak az új műanyagtípusok és különböző adalékokkal módosított változataik, elsősorban a polikarbonát, az akrilátok és a folyékony szilikonok (LSR), amelyek egyre jobban kielégítik a világítástechnikai és optikai igényeket. A nagy hővezető képességű adalékokkal ellátott műanyagok az alumínium hűtőbordák szerepét veszik át nagyon költséghatékony megoldásokkal. A testünkön és ruházatunkon hordott eszközök műanyag alapanyagainak kiválasztása sok tényezőt figyelembe vevő komplex folyamat, ahol a fizikai jellemzők mellett az esztétikai és társadalmi szempontok is fontosak.

Új műanyagok és termékek, új gyógyszergyártó technológia és új sterilizáló szokások a gyógyításban 1. rész

A gyógyítás eszközei – a gyógyászatban használható eszközök és a létrehozásukat lehetővé tevő műanyagok, a gyógyszerek hatóanyagai és a gyógyszergyártási technológiák, továbbá a gyógyítás biztonságát szavatoló sterilizálás – nagy ütemben fejlődnek. A gyógyítás emiatt egyre drágább. Ezért azt is kutatják, hogyan lehetne a korszerű gyógyszereket elérhetővé tenni a szegényebb népcsoportok számára. Publikációnk 1. részében új orvosi műanyagokat és néhány olyan eszközt mutatunk be, amelyeket ezekből készítenek; a MISZ következő számában (2017. 6. sz.) megjelenő 2. részben egy olyan kutatásról számolunk be, amely lehetővé tenné a gyógyszertabletták fröccsöntését. A tabletták gyártása így sokszorosan termelékenyebbé, egyúttal olcsóbbá válna. Beszámolunk arról is, hogy milyen módon igyekeznek javítani és egyúttal erre szakosodott vállalkozásokba kiszervezni a hatékonyabb sterilizálást, és csökkenteni a világszerte nagy gondot jelentő kórházi fertőzéseket.

Vezetői ismeretek

Hogyan készülhet fel a műanyag-feldolgozó ipar a negyedik ipari forradalomra?

Az átállás az Ipar 4.0 elve szerinti műanyag-feldolgozásra csak fokozatosan, négy egymás utáni lépés megtételével lehetséges. A legtöbb üzem még az első lépést sem tette meg. Az előttük álló út nem könnyű. de nem is lehetetlen. Az új technológiák elsajátításához az aacheni DCC már most is segítséget adhat.

Az anyaghatékonyság szisztematikus javítása

Egy fóliákat és lemezeket gyártó középvállalat tanácsadó cég közreműködésével optimalizálta gyártási folyamatait. Ennek keretében rendbe tették a cég adatfelvételét és adatkezelését. Egy MES szoftver alkalmazásával – már az Ipar 4.0 szellemében – megteremtették a gyártóberendezések hálózatba szervezését is. Az átalakítás után anyagfelhasználásuk a tervezettnél is jobban csökkent.

Fiatalok fóruma

A forgácsolóerőt és a felületi érdességet befolyásoló tényezők hőre lágyuló műanyagok esztergálásakor I.

A forgácsolási paraméterek hatása Farkas János1, Csanády Etele2, Csóka Levente3 1Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti kar, Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola 2Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti kar, Faipari Gépészeti intézet 3Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti kar, Faalapú Termékek és Technológiák intézet