Műanyagipari Szemle

2016 / 06.szám

Műanyagok feldolgozása

Hegesztési újdonságok: automatizálás, infravörös (IR) hegesztés, fluorpolimerek hegesztése

A műanyag alkatrészek hegesztésénél, különösen az ultrahangos eljárásnál a folyamatok automatizálása elterjedőben van, mivel az automatizálás jelentősen javítja a gyártás termelékenységét és költséghatékonyságát, emellett pedig a termékek minősége is jobb, egyenletesebb lesz. A fluorpolimerek hegesztése kézi extruderes hegesztőkészülékekkel jó minőségben végezhető, de a berendezések anyagának magas hőmérsékleteken is jó korrózióállósággal kell rendelkezniük, és fontos betartani a szigorú munkavédelmi előírásokat.

Néhány adat a fröccsgépek CO2-lábnyomáról és energiahatékonyságáról

A korszerű fröccsöntő gépek környezetkímélőek és energiatakarékosak. A gépgyártók nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy gépeik gyártása és alkalmazása révén minél kevesebb CO2 kerüljön a levegőbe, és a gépek minél kevesebb fajlagos energiával dolgozzanak. Ez a kétféle cél szerencsére egy irányba mutat, ezért az energiatakarékos gépeknek egyúttal kisebb a CO2-lábnyoma. Jó tudni, hogy emellett termelékenységük is meredeken nőtt.

Amit nem, vagy rosszul tudunk az extrudálásról. 2. rész

Az egycsigás extruderek csigájának tervezése nagyon komplex feladat, az optimális eredmény eléréséhez nem elegendő csak egy-két kulcsparamétert jól beállítani. Az extruderek üzemeltetésénél gyakori, a minőség romlásával járó hiba, hogy egy viszonylag nagy extruderen a csiga fordulatszámának csökkentésével akarnak kis keresztmetszetű profilokat gyártani. A nem megolvadó, ásványi és fém töltőanyagok egyenletes bekeverését az extruderen belüli áramlási viszonyok következtében nagyon nehéz egycsigás extruderekkel megoldani.

Új, habosított termékek előállítása fúvással: a Foamcore technológia

A habosítási technológiák fejlesztésekor eddig elsősorban a termékek tömegének csökkentése volt a fő cél, azonban egy új technológia, a Foamcore további előnyöket is kínál. Nagyobb hajlítószilárdság, hatékonyabb hang- és hőszigetelés érhető el a habosított termékeknél a hagyományos, tömör fújt termékekhez képest.

Gyakorlati tanácsok a műanyag-feldolgozó gépek tisztításához

A fröccsöntő gépek és extruderek tisztítása gyakran szükséges a színváltásoknál, illetve elszennyeződés esetén. Az átöblítés a kereskedelmi forgalomban kapható kompaundokkal azonban gyakran problematikus, illetve nem eléggé költséghatékony. Fontos, hogy az adott géphez és alkalmazáshoz a legmegfelelőbb tisztítóanyagot válasszák ki, optimalizálják a tisztítási folyamatot és szisztematikusan regisztrálják az eredményt.

Új termékek

Új, üvegszállal erősített PPA típusok elektronikai alkalmazásokhoz A Solvay Speciality Polymers öt új típussal bővítette Amodel márkanevű poliftálamid (PPA) családját. Az AE-8900 szériához tartozó ú PPA típusoknak tartósan jó a dielektromos és a mechanikai szilárdságuk, magas hőmérsékleten is. Az autóipari alkalmazásukat segíti, hogy hajtóanyagoknak ellenállnak, és kicsi a nedvességfelvételük. Valamennyi tulajdonság tekintetében túlszárnyalják az eddig használt Amodel AE- 1100 és AE-4100 sorozatot. Az új típusok elektromos átütési szilárdsága 600 V, amely a legnagyobb a kereskedelmi forgalomban lévő PPA-k között.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

A polisztirolok ára 2015 októbere és 2016 májusa között 15,4 illetve 16,0%-kal nőtt, 2016 októberéig kisebb ingadozások mentén 9,4%-kal csökkent. A többi műanyag árához viszonyítva az árolló májusig 20%-kal kinyílt, majd októberig 10%- kal csökkent. Októberben a poliolefinek ára 5-15 USD/tonnával, a polisztiroloké 35-40 USD/tonnával, a PVC-é 10 USD/tonnával drágult.

Piaci hírek

Az Albéa csoport szlovákiai vásárlása A szépségápolási termékek csomagolásgyártója, a francia Albéa csoport megvásárolta a Scandolara Tub-Est sro. lévai (Levice) üzemét, amely laminált tubusokat gyárt. A tranzakció összegét nem hozták nyilvánosságra. Az üzem 130 főt foglalkoztat és 2015-ben mintegy 20 millió EUR forgalmat ért el.

Műanyagfajták és kompozitok

Vadonatúj polimerek és polimerek módjára feldolgozható fémötvözetek

A műanyagok fejlesztése folyamatos, de ritkán kerül a piacra vadonatúj polimer. Most ilyenek lehetnek a poli(butilén-szukcinát) és szindiotaktikus poliolefinelasztomerek. De igazi újdonságot jelent az amorf fémötvözetek feldolgozása is, amelyhez majdnem igazi fröccsgépeket alkalmaznak.

Műanyagok tulajdonságai

A műszaki adatlapok csapdái. 2. rész

Folytatjuk a Szemle 5. számában megkezdett cikksorozatot, amely boncolgatja a műanyagok vizsgálati körülményeit, ill. azok hatását a műanyagok tulajdonságaira. Az alkalmazás szempontjából fontos tudni, hogy a szakító vizsgálatokat milyen hőmérsékleten és milyen nyújtási sebeséggel végezték. Az ütésállósági vizsgálat két fő módszerét is érdemes áttekinteni.

Másodlagos (újrafeldolgozott) műanyagok tulajdonságainak javítása adalékanyagokkal

2025-től az EU előírások szerint tilos lesz a műanyaghulladékok lerakása a depóniákban. Ez a rendelkezés is meggyorsítja, hogy a műanyag-feldolgozók egyre több műanyaghulladékot tudjanak úgy feldolgozni, hogy a gyártott termékek tulajdonságai azonosak legyenek vagy közelítsék meg az új termékekét. A tulajdonságokat javító adalékok választéka egyre bővül; az alábbiakban ezekről nyújtunk áttekintést.

Műanyagok alkalmazása

Műanyag termékekkel kedvezőbbé tehető az épületek energiafelhasználása

Az utóbbi években egyre szélesedik a műanyagok építőipari felhasználása. Az ablak- és ajtókereteken, csővezetékeken kívül már egyes épületek szerkezeti és tartóelemei, oszlopai is készülhetnek műanyagból, pl. farost-műanyag kompozitból (WPC). EU-s projektek keretében vizsgálják, hogyan lehet csökkenteni az épületek beépített energiáját műanyagok alkalmazásával.

Gáz- és vízgőzáthatolást szabályozó fóliák

A csomagolófóliák oxigén- és vízgőzáthatolását az áru (elsősorban az élelmiszerek és a gyógyszerek) eltarthatóságának növelése érdekében szabályozni kell. A fóliagyártó ipar különböző zárórétegekkel (polimerekkel, fémfelvitellel, nanoanyagokkal) csökkenti a fóliák áteresztőképességét. A választék óriási, az igények növekednek, a fejlesztés folyamatos.

Műszaki műanyagok gyógyászati alkalmazása

A műanyagok már évtizedek óta nélkülözhetetlen szerepet játszanak a különböző orvosi és gyógyászati eszközök gyártásában és csomagolásában. A gyógyászati termékeknél rendkívül szigorú szabályozás érvényesül, ezért az itt alkalmazott műanyagokkal szemben számos e területre specifikus követelmény merül fel, és ezért a műszaki műanyagok alkalmazásának aránya folyamatosan növekszik. Általános trend a minél több funkciót integráló alkatrészek kifejlesztése. A katéterek kialakításánál arra törekednek, hogy alkalmazásuk minél kisebb mértékben terhelje a páciens szervezetét, és ehhez speciális anyagokat és technológiákat vetnek be.

Vezetői ismeretek

Drámai növekedés előtt az USA műanyagipara

Az USA-ban a palagáz kitermelése szárnyakat fog adni az ország műanyagiparának, mert ezzel az olcsó nyersanyaggal a világpiacon rendkívül nagy előnyhöz jut. A műanyagipar erőteljes fejlesztése az egész amerikai gazdaságot fellendíti, összességében mintegy 350 ezer új munkahelyet hoz létre. 2030-ig az USA műanyagexportja megháromszorozódhat.

Fiatalok fóruma

Extrudált PA 6 és POM C lemezanyagok ragasztott kötésének nyíróvizsgálata

Szakál Zoltán1, Hayder Al-Maliki2, Odrobina Miklós3, Sarankó Ádám2 1 PhD, egyetemi adjunktus, SZIE Gödöllő, Gépészmérnöki Kar, Gépipari Technológiai Intézet 2 PhD hallgató, SZIE Gödöllő, Gépészmérnöki Kar, Gépipari Technológiai Intézet 3 MSc hallgató, SZIE Gödöllő, Gépészmérnöki Kar, Gépipari Technológiai Intézet