Műanyagipari Szemle

2015 / 02.szám

Műanyagok feldolgozása

Hibaelhárítás műanyagok extrúziója során

Az extrúziós folyamatokban számos probléma léphet fel, ezen belül a fóliák és az átlátszó extrúziós termékek esetében a mikrogélek és a különböző elszíneződések jelentős minőségi problémát okozhatnak. E jelenségek okainak felderítése, majd ez alapján elhárításuk – vagy legalább előfordulásuk jelentős mértékű visszaszorítása – fontos feladat. Az extruderek belsejében a műanyagömledék nyomásának túlzott mértékű megnövekedése a berendezés tönkremeneteléhez, sőt személyi sérülésekhez is vezethet. E jelenség detektálása és a túlnyomás megakadályozása fontos EU előírások bevezetését tette indokolttá.

Műanyag orvosi eszközök gyártása tisztatérben és autosteril fröccsöntéssel

A műanyag-feldolgozás egyik leggyorsabban fejlődő ága ma az orvosi eszközök gyártása. Ezeket szigorú követelmények szerint, ún. tisztaterekben kell előállítani. A teljes fröccsgépet befogadó tágas terek helyett újabban csak a gyártási folyamat kritikus elemeit – a szerszámot, a kezelőrendszert és a csomagolóteret – veszik körül tisztatérrel. Ez lehetővé teszi, hogy a közeljövőben bevezethessék az ún. autosteril gyártást, amellyel megtakarítható lesz a becsomagolt termékek utólagos sterilizálása.

Speciális fröccsöntési eljárások

A különböző alapanyagokból készített részeket tartalmazó üreges testeket korábban úgy állították elő fröccsöntéssel, hogy az egyes alkotóelemeket legyártották, majd ezeket öszszeragasztották, vagy pedig egy fröccsöntő gép szerszámába helyezték és ráfröccsöntve „összeforrasztották” azokat. Egy háromkomponensű fröccsöntő gép és komplex szerszámkialakítás segítségével sikerült e lépéseket egyetlen termelőegységbe integrálni infúziós szerelékek cseppkamráinak előállításához. Korábban a hosszú szénszálakkal erősített kompozitok hőformázott előgyártmányain utólagos ráfröccsöntéssel alakították ki a komplex formarészeket. Most sikerült az előgyártmány készítését a fröccsszerszámba integrálva megoldani.

Új fröccsöntési technológiák

A nagyon kis méretű és a nagyon vékony falú termékek fröccsöntése rendkívül nehéz feladat, mert a kis méretekből eredő intenzív hőelvonás miatt a polimerláncok a termodinamikai egyensúlyuktól távoli állapotban befagynak, és ezáltal jelentős anizotrópia, azaz belső feszültségek és láncorientáció lép fel. A fröccsprégelés, illetve ennek egy új, speciális módszere jelentősen javíthatja a termék izotrópiáját. A szerszámon belüli címkézés (IML) nagyon hatékony, magas termékminőséget adó eljárás, de a nagy beruházási költségek miatt közepes és kisszériás termelésnél nem gazdaságos. Egy új eljárás erre a problémára kínál megoldást.

Komplex hatású csúsztatók

Egyes műanyagtípusok feldolgozásában jelentős szerep jut a csúsztatószereknek. Az alábbiakban olyan adalékokat (fluorozott olajok, montánviasz) ismertetünk, amelyek a műanyag feldolgozásának segítésén túlmenően más tulajdonságokat, pl. a kopásállóságot is előnyösen befolyásolják.

Fémes felületű műanyag termékek előállítása

A műanyagokban rejlő sokféle lehetőség kiterjed a fémes felület létrehozására is. Funkció és dekoráció egyaránt indokolhatja, hogy a műanyag terméket fémréteggel vagy fémfóliával lássák el. A cikkben ilyen eljárásokat ismertetünk.

Új termékek, új technológiák

Vasúti felsővezeték-tartó oszlop műanyagból Egy évvel ezelőtt a belgiumi Ostendében felállították a világ első üvegszállal erősített poliészterből készült villamos vasúti felsővezeték-tartó oszlopát. Az oszlopot a Powerlines Group fejlesztette ki és az IBK-Fibertec Gmbh gyártotta le. Városi és nagyvasúti felsővezeték-tartó oszlopokat eddig csak betonból és acélból gyártottak.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

A megfigyelt műanyagok ára 2014 februárja és 2014 augusztusa között ±6%-os sávban ingadozott; augusztus és december között 7,6%–12,2% közötti tartományban csökkent.

PIACI HÍREK

Japán befektetéseket keres az USA palagáz-kitermelésében A japán gáz- és energiaszolgáltatók keresik azokat a költségcsökkentési lehetőségeket, amelyekkel mérsékelni tudják kiadásaikat. A tavalyi évben rekordszintet ért el az ország LNG (cseppfolyósított gáz) importja, mivel a 2011-es fukushimai katasztrófa óta másodszor állították le az ország összes nukleáris erőművét.

Röviden...

Bioműanyagokkal foglalkozó nemzetközi szervezetek tevékenysége

A Freedonia amerikai kutatóintézet számításai szerint a bioműanyagok és a biológiailag lebomló műanyagok iránti kereslet évente 19%-kal növekszik. További cikkek: Mélyfekete mesterkeverék üvegszálas poliamidhoz; UV-stabil TPU autóipari alkalmazása

Műanyagfajták és kompozitok

Új műszaki műanyagok alkalmazása kompaundok mátrixaként

Egy „elfelejtett” műszaki műanyag a poliketon gyártását indította újra a dél-koreai Hyosung cég. Egy német cég a poliketon kompaundálására rendezkedett be, és 2014-ben bemutatta több típusból álló kompaundcsaládját. A Lanxess új poliamid 6 kompaunddal jelentkezett a piacon.

Műanyagok tulajdonságai

A folyásindex (MFI) összefüggése más tulajdonságokkal (4. befejező rész)

A Szemle 2014. 3. és 6. valamint 2015. 1. számában megjelent cikkek folytatásaként közöljük a cikksorozat befejező részét. Ismertetjük a térfogatindex (MVR) számítási módszerét, és áttekintjük a polimerek ömledékállapotát vizsgáló különböző módszereket.

Orvosi műanyagok sterilizálhatósága

Az orvosi gyakorlatban egyre több a műanyag eszköz. Ezek nem mindegyike tudja elviselni a sterilizálást, a többszöri használatra szánt eszközök pedig az ismételt tisztítás, fertőtlenítés és sterilizálás hatásait. A következőkben két kutatócsoport munkáját mutatjuk be, amelynek célja a legalkalmasabb, legmegbízhatóbb műanyagok kiválasztása volt.

Műanyagok alkalmazása

Újdonságok az orvosi műanyagok és a belőlük készített eszközök között

Az orvostechnika gyors fejlődése műanyagok nélkül nem volna elképzelhető. A műanyagipar felismerte, hogy érdemes a gyógyászat igényeit kiszolgálni. Egyre több gyártó kínál újabb és újabb anyagokat, és ezekből egyre jobb – és néha olcsóbb – gyógyító eszközöket gyártanak. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.

Újdonságok a műanyagok építőipari felhasználásában

Az építőiparban sokféle műanyagot használnak. Napjainkban az energiafelhasználás csökkentése érdekében a műanyagok hőszigetelő tulajdonsága kerül előtérbe. Az ún. nulla energiafelhasználású házak azonban ma még hosszú megtérülési idővel hozhatók létre.

Vezetői ismeretek

35%-kal nő a világ energiaigénye 2015 és 2040 között

Az ExxonMobil rendszeresen megjelenő éves tanulmányainak 2015. évi elemzése szerint a világ energiaigénye 2040-ig 35%-kal nő. A 25 éves ciklust döntő mértékben az energiahatékonyság javulásának és a jelenleginél kevesebb szén-dioxidot kibocsátó források bővülésének kell meghatároznia.

Tanulmány

Hőre keményedő műanyagok. II. rész

Dr. Füzes László okl. vegyészmérnök 5. Poliuretánok A poliuretán (PUR) elnevezés a polimerek nagyon sokféle kémiai összetételű csoportját jelöli. Ezek egyetlen közös vonása az, hogy két- vagy többfunkciós izocianátvegyületek alkotják a rendszer egyik fő összetevőjét.