Műanyagipari Szemle

2006 / 02.szám

Műanyagfajták és kompozitok

Szuperabszorbens polimerek (SAP)

Történeti áttekintés A szuperabszorbens polimerek gyártása Japánban kezdődött 1978-ban, női egészségügyi betétek céljára. A korai termékek térhálósított keményítő-poliakrilátok voltak. A poliakrilsav végül felváltotta a korábbi nedvszívó anyagokat, és manapság ez a szuperabszorbens polimerek elsődlegesen alkalmazott alapanyaga.

Műanyagok tulajdonságai

Fénystabilizálás, színezés, antisztatizálás, antibakteriális adalékok

Fénystabilizálás és kölcsönhatások A HALS fénysatabilizátorok az elsődleges funkciójuk, a fényvédelem mellett másodlagos hatásokat is okozhatnak. A felhasználó gyakran nem is gondol arra, hogy a fénystabilizátor jó megválasztásával annak „pozitív mellékhatásait” is hasznosítani tudja. A HALS fénystabilizátorok aktív ágense az amin oxidált származéka, a nitroxil gyök, amely sztérikus árnyékoló hatása révén képes a polimerek bomlását meggátolni.

Műanyagok feldolgozása

Fröccsöntés gáz és víz segítségével

Gázok alkalmazása a műanyag-feldolgozásban A gáz alkalmazásának célja lehet a termék tömegének vagy a ciklusidőnek a csökkentése, a termék minőségének javítása, habosításkor a kisebb sűrűség és a környezet kímélése. Poliuretán habosításához jól bevált a szén-dioxid mind a folyamatos, mind pedig a szakaszos eljárásokban. Lágy poliuretán tömbhabok folyamatos gyártásakor folyékony CO2-t vezetnek egyenletesen, nagy nyomás alatt a PUR-keverékbe.

A sokoldalú lézer alkalmazása a műanyagiparban

Átlátszó műanyagok feliratozása lézerrel A műanyagtermékek lézersugaras feliratozása érintésmentes, oldószermentes el- járás, amely szabálytalan alakú, görbült felületeken is alkalmazható, és sok előnye van a nyomtatáshoz, a tintasugaras feliratozáshoz és a címkeragasztáshoz képest. A felirat oldószerálló, lemoshatatlan, karcmentes, nagy sebességgel, automatikus eljárással vihető fel és nem manipulálható. Feliratozáshoz CO2-lézert (hullámhossza 10,6 µm, és általában maszkos megvilágítással üzemeltetik) vagy Nd:YAG lézert (hullámhossza 1064 nm; frekvenciaduplázással 532 nm vagy háromszorozással 355 nm is lehet; ezt sugármegvezetéssel üzemeltetik) használnak.

A nyugat-európai szerszámgyártás csak megújulva maradhat versenyképes

A német szerszámkészítők szerint alapelv a jó minőségű pontos munka és a be csületesen betartott szerződések. Az európai megrendelők nem fogadják el a világ más részén esetleg még eladható gyengébb munkákat. Ennek az elvnek a betartása kicsit többe kerül, de megteremti a szükséges bizalmat.

Új PP típus nagy ömledékszilárdságú PP hab extrudálására

A Borealis A/S Daploy WB260HMS jelű új PP típusa a – két éve már piacon lé vő – Daploy WB130HMS javított változata. Az új nagy szilárdságú (high-meltstrength) HMS-PP különösen alkalmas az eddigieknél lágyabb, kisebb sűrűségű és kiváló mechanikai szilárdságú hab extrudálására. Közvetlen gáz (bután- vagy szén-dioxid) bevezetéssel nagyon kis sűrűségű (0,03–0,250 g/cm³) hab készíthető, amelyet élelmiszer- és védőcsomagolásra, autóülés és sportcipők gyártására használhatnak.

Műanyag-feldolgozás tisztatérben

A műanyag alkatrészek megrendelői egyre gyakrabban lépnek fel azzal az igény nyel, hogy a számukra leszállított termékeket rendkívül tiszta, pormentes körülmények között, ún. tisztatérben készítsék el. Az orvosi eszközök és a gyógyszerek gyártásában a fokozott tisztaság természetes követelmény, de egyre fontosabbnak számít az elektronika, sőt az autógyártás területén is.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok az útépítésben

Geoműanyagok A földmunkáknál és az útépítésben – a geotechnikában – az 1970-es években kezdték alkalmazni a műanyagokat. Az erre a célra kifejlesztett termékeket geoműanyagoknak nevezték el. Kezdetben olyan textíliákat és szálpaplanokat (nem szőtt textileket) használtak, amelyeket eredetileg más célra szántak, de a tapasztalatok bővülése és az elvárható tulajdonságok felismerése nyomán fokozatosan kifejlesztettek számos, speciálisan erre a területre alkalmas gyártmányt.

Hőre lágyuló poliészterek: kompaundok és alkalmazások

Poli(etilén-tereftalát) kompaundok A poli(etilén-tereftalát) (PET) kompaundok piacának elemzése nem könnyű fel adat a fogalmak összemosódása miatt. A PET kompaundok és a PET palackanyagok előállításához speciális alappolimerekre van szükség, mégis a legtöbb piaci tanulmányban a PET kompaundokhoz használt polimereket az általános PET típusokhoz sorolják. Miközben Európában 1994 és 2004 között a PET piaca általában 16%-kal nőtt, a PET kompaundok piaca csak mintegy 3%-kal.

Műanyagok piaci helyzete

Fogyasztói csomagolásokban használatos polietilénfóliák piaci helyzete Észak-Amerikában

Fogyasztói csomagolásokra 2005-ben Észak-Amerikában 1,7 millió tonna polie tilénfóliát használtak fel, és ez az összes PE felhasználásnak mintegy 22%-át tette ki. A Mastio & Company piackutató cég tanulmánya szerint a fóliák alkalmazása 2008ig évente átlagosan 4,7%-kal, közel 2 millió tonnára emelkedik. A fóliák 51%-át PELLD-ből, 37%-át PE-LD-ből, 10%-át PE-HD-ből állítják elő.

A polikarbonát (PC) piaca

Az utóbbi időben a világ PC termelési szerkezete erőteljesen változik. Eddig Észak-Amerikában és Európában volt meghatározó szerepe, ma már Ázsia (elsősorban Délkelet-Ázsia és Kína) a PC piac új mozgató ereje. Számítások szerint 2009-re a kínai PC felhasználás a világ összes igényének 27%-át fogja kitenni.

Műanyagipari kiállítások tapasztalatai Oroszországban és Fehéroroszországban

Interplastica Moszkvában Oroszországban az 1989. évi pénzügyi válságot követően a gazdaság évente átla gosan 6%-kal, 2003-ban 7,1%-kal, 2004-ben 7,3%-kal bővült. Ezekben az években a műanyagipar is lendületesen fejlődött.

A PMMA-gyártók a világpiacra fejlesztenek

A Degussa metakrilát üzletágának vezetője, Gregor Hetzke szerint a PMMA gyártók fejlesztési stratégiája egyre inkább nem csak a helyi, regionális igényeket veszi figyelembe, hanem a világpiacon jelentkező kereslethez igazodik. A vállalat az USA-ban átvette a Cyro Industries céget, és Louisiana-i telephelyén 20 ezer tonnás bővítés révén metil-metakrilát (MMA) kapacitását 480 ezer tonnára, a PMMA-ét 180 ezer tonnára növelte. A Cyro korábban jobbára általános típusokat gyártott, a Degussa az átvett eszközökkel különleges, főképp az autóipar, illetve a gyógyászat és a világítástechnika igényeihez igazodó termékeket szándékozik előállítani.

Műanyagok és a környezet

Biopolimerek: eljött az idejük?

Az égbeszökő energiaárak a biopolimerek fejlesztését és alkalmazását meg fogják gyorsítani, ezt jósolják a műanyagipari trendeket vizsgáló szakértők . Az USA Energiaügyi Minisztériuma szerint 2030-ban a vegyipari termeléshez szükséges alapanya- gok 25%-a a mezőgazdaságból származik majd. Ennek eléréséhez azonban a természetes alapanyagokon nyugvó termékek, s így a biopolimerek kínálatának is jelentősen kellene bővülnie, az átlagos feldolgozók számára kereskedelmileg könnyen elérhető választékot kínálva.

Fiatalok fóruma

Heterogén polimerrendszerek akusztikus emissziós vizsgálata

Renner Károly, PhD hallgató, MTA Kémiai Kutató Központ Anyag- és Környezetkémiai Intézet Témavezető: Dr. Pukánszky Béla DSc, MTA levelező tag, tanszékvezető egyetemitanár Bevezető A társítóanyagot tartalmazó polimerek előállítása, felhasználása és vizsgálata nagy múltra tekint vissza. Kezdetben a töltőanyagokat a drágább polimerek helyettesítésére, a termékek árának csökkentésére használták.

Műszaki műanyag félkész termék ismertető sorozat. 5. rész anyagcsoport: - ultranagy molekulatömegű polietilén - pe-uhmw