Műanyagipari Szemle

2004 / 03.szám

Műanyagfajták

Hővezető műanyagok

Mi indokolja a fejlesztését? Számos villamos rendszerben (elektronikus erősítők, világítás, transzfor mátorok stb.) komoly kárt okozhat a felhalmozódó hő, és jelentősen csökkenti a rendszer élettartamát. A keletkezett hő elvezetésére és szétsugárzására (hőelnyelők, hőcserélők, radiátorok stb.

Műanyagok tulajdonságai

Méréstechnikai újdonságok a műanyagiparban

Extrudált termékek felületminőségének folyamatos ellenőrzése Az extrúziós folyamatok minőségellenőrzése szorosan beépül magába a gyártási folyamatba. A cél a minőség javítása, ami folyamatos ellenőrzést feltételez. Ebben az automatizált rendszerek kulcsszerepet játszanak, mert a manuális módszerekkel nem érhető el a megfelelő felbontás, reprodukálhatóság, objektivitás.

Adalékanyagot és színezéket tartalmazó mesterkeverékek előállítása

A feldolgozóknál az adalékanyagokat ritkán keverik be közvetlenül a po limerbe, ugyanis ezek a kis mennyiségben használt anyagok csak jól diszpergálva fejtik ki előnyös hatásukat. Ezért az adalékot általában egy külön feldolgozási lépésben, a végtermékre számítva nagyobb koncentrációban, hatékony diszpergálószerek (például kis molekulatömegű polietilénviaszok) segítségével elődiszpergálják a majdani termék alapanyagával összeférő polimerben, és így additívkoncentrátumot, mesterkeveréket állítanak elő. A jól diszpergált adalékot tartalmazó koncentrátum ezt követően a feldolgozónál már általában gond nélkül hozzákeverhető a műanyag alapanyaghoz, és az adalékok hatékonysága is megfelelő.

Műanyagok előállítása és feldolgozása

Műanyag-feldolgozást segítő robotok

A korszerű műanyag-feldolgozó üzem természetes tartozékai a feldolgo zást segítő robotok, amelyekkel növelhető a termelékenység, megbízhatóbbá tehető a minőség. A leggyakrabban a fröccsöntő üzemekben találhatók robotok, amelyek eltávolítják a szerszámból a készterméket és a beömlőcsonkot, de robotok segíthetik a műanyagok utólagos megmunkálását, és az ún. tisztatéri feldolgozásban is nélkülözhetetlenek ezek a gépi eszközök.

Különleges fröccsöntési technológiák

al; cipőt Vízbefúvásos fröccsöntés Hat évvel a vízbefúvásos fröccsöntés (WIT, water injection technique) bemutatását követően igaznak bizonyul a fejlesztők jóslata, amely szerint az eljárás nem csak újdonság, hanem idővel gyakorlati hasznot is hoz . A sikeres fejlődéshez nagymértékben hozzájárultak az élvonalbeli autóipari műanyag alkatrészgyártók is, és ennek következtében még jelentősebb ciklusidő-csökkenés, gazdaságosabb termelés valósítható meg. A WIT eljárást a gázbefúvásos fröccsöntéshez (GIT, gas injection technique) hasonlóan olyan műanyag alkatrészek gyártásához használják, mint az ajtófogantyúk vagy a motortéri alkalmazásban a hűtőrendszer csőelemei.

Ötletek a kompaundálás hatékonyságának növelésére

A Bayer Technical Services (Leverkusen, Németország) és a granuláló berendezéseket gyártó Gala Kunststoff- und Kautschukmaschinen közös kísérleteket végzett annak vizsgálatára, hogy hogyan befolyásolja a kompaundáló extruderek szállítóteljesítményét a granulátum geometriája. Az eredményeket a Gala cég 2003. szept.

Új feldolgozási eljárás: a PIM

Öt évvel a 3DM Worldwide plc. (Whitney, UK) és a Daimler Chrysler cég közötti együttműködési megállapodás után a PIM ( Powder Impression Molding ) módszerrel végzett feldolgozás elérhető közelségbe került. Az első eredményeket 2002-ben, a Detroitban megrendezett autóipari kiállításon mutatták be, ahol nagy sikert arattak az egy darabból készült nagyméretű műanyag teherhordó elemek.

PET előformagyártás új módon

A PET palackok gyártása hosszú utat tett meg a kezdetek, az 1970-es évek óta. A technológia eddig lényegében nem változott, az előformát fröccsöntik, majd fúvással alakítják ki a végleges méretet, rendszerint egy második feldolgozási lépcsőben. Újabban azonban a változás jelei mutatkoznak.

Hírek a fúvóformázással gyártott élelmiszer-csomagoló eszközök területéről

Gyümölcslé PET-palackban Hét évvel a BP Chemicals Barex anyagának használata után a gyü- mölcslét palackozó francia Pampryl cég – a Schweppes-Cadbury csoport tagja – az elmúlt évben teljes termékválasztéka csomagolásában új palackformára és kupakra váltott. Az üvegről a PET-palackra való áttérés az egyik legáltalánosabb jelenség ezen a területen. A francia cég a német EckesGranini céggel működik együtt.

Újdonságok a műanyagcső-gyártásban

Két új tanulmány a csőgyártásról és a csőgyártókról A Freedonia Group által legutóbb kiadott, a világ műanyagcső-gyártását elemző jelentése az iparág további növekedéséről számol be, amelynek átlagos mértéke 4%. A jelenlegi adatok szerint a legdinamikusabban fejlődő térség Kína, ahol a termelésnövekedés eléri az évi 8%-ot, de Latin-Amerika, a KözépKelet és az ázsiai térség – Japánt kivéve – ugyancsak kedvező befektetési területnek számít. Az említett területeken a műanyag csöveket elsősorban gáz- illetve távközlési rendszerek kiépítéséhez használják.

Polietiléncsövek hegesztése

Polietiléncsöveket 50 év óta használnak víz- és gázvezetékek kiépítésé hez. A jelenlegi, harmadik generációs polietiléncsövekből készített vezetékek élettartama várhatóan eléri a 100 évet. A vezetéket azonban egységes rendszernek kell tekinteni, amelynek élettartama nem csak a csövek tulajdonságaitól függ, hanem a kötőelemektől (fittingektől) és az összeépítés módjától és gondosságától is.

Műanyagok hegesztése lézersugárral

Előrejelzések szerint rövid időn belül a műanyagok hegesztésének 10%- át lézersugárral fogják végezni. Ezt az eljárást már ma is alkalmazzák az orvostechnikában, az autógyártásban, az elektronikában és a háztartási gépek előállításában. Jelenleg az a folyamat figyelhető meg, hogy a laboratóriumi kísérleti lézeres hegesztőberendezések helyett egyre inkább az ipari tömegtermelést szolgáló berendezések jelennek meg a gyártók kínálatában.

Epoxigyantával ragasztott alumíniumkötések

A ragasztással rögzített alumíniumkötések egyre népszerűbbek a jármű- gyártásban , mert tömeg/szilárdság hányadosuk és gyárthatóságuk kedvezőbb, mint a szegecselt vagy hegesztett szerkezeteké. A ragasztás előtt azonban az alumíniumfelületet különböző előkezeléseknek vetik alá, amelyek az optimális felületi morfológia kialakításához szükségesek. Mivel a fém/ragasztó/fém szendvicsszerkezetek tönkremenetelét rendszerint a fém/ragasztó határfelületen terjedő repedések okozzák, érthető, hogy a határfelület morfológiája döntő szerepet játszik a repedési ellenállásban.

Műanyagok felhasználása

Műanyag csövek felhasználása Németországban

Németországban a teljes műanyag-feldolgozás 25%-a építőipari termék előállítására irányul, amiből a műanyag csövek részesedése 29%. 2003-ban a műanyag csövek előállításához 665 E t tonna alapanyagot használtak fel. A német építőipar gyengélkedése az utóbbi két évben érzékenyen érintet te az építőiparban működő cégeket, így a műanyagcső-gyártókat is.

Műanyagok alkalmazása kábelszerelvényekben

Kábelszerelvények az energiaelosztásban A villamos energiát megtermelés és továbbítás után transzformátorok közbeiktatásával több feszültséglépcsőben osztják szét a fogyasztók (ipar, háztartások utcai világítás stb.) között – ehhez sokféle eszközt kell felhasználni. Gyakran van szükség kábelek összekötésére, elágaztatására vagy lezárására.

Kompozitok szerkezeti alkalmazásai és tartóssága

A szállal erősített műanyagszerkezeteket, az ún. kompozitokat kezdetben főként a repülőgépgyártásban használták, de fokozatosan megtalálták helyüket a polgári alkalmazásokban is. A kompozitok általános felhasználási területeit és a felhasználás arányait a világon az 1.

Célirányos anyagválasztás tömegtermékekhez és igényes műszaki cikkekhez

A műanyag-feldolgozók rendkívül erős versenyhelyzetben dolgoznak, és nagyon szűk tartományban kell egyensúlyozniuk a költségek és termékeik ára között, ezenkívül vigyázniuk kell a minőségre is, hogy a piacon maradhassanak. Vannak olyan tömegtermékek – ilyenek pl. a háztartási eszközök –, amelyeknél néha egy dollárcent töredékén múlik, hogy a termék nyereséges vagy veszteséges.

Műanyagok a gazdaságban

Gyorsan fejlődik a műanyagipar az ázsiai országokban

Az ASEAN országok A műanyaggyártás, a feldolgozás és a felhasználás súlypontja az ázsiai, illetve a távol-keleti térségre helyeződött át. A folyamat első szakaszában DélKorea, Tajvan, Szingapúr, Thajföld műanyagiparának fejlődését bemutató adatok lepték meg a világot, majd Kína műanyagiparának sikerei kínáltak korábban nem látott lendületet a világ műanyagiparában tevékenykedő nagy nemzetközi vállalatoknak. Az utóbbi néhány évben pedig, nem lefékezve az előbb említett országok gyors ütemű fejlődését, jelentős beruházási tevékenység jelzi számos további ázsiai ország műanyagiparának bővítését.

Munkaszervezés és vállalatirányítás az USA műanyagiparában

A menedzseri munkáról A vezetésnek (menedzsmentnek) az a legfontosabb feladata, hogy bizto- sítsa a forrásokat és a szervezeti feltételeket a folyamatos gyártáshoz. A munkások dolga, hogy ezekből a forrásokból termékeket készítsenek, amelyeket el lehet adni. A menedzser további feladata, hogy eltávolítsa a munka útjából az esetleges nehézségeket.

Műanyagok és a környezet

Hulladékhasznosítás – kellemetlen szag nélkül

Az emberek joggal várják el, hogy környezetükben ne kelljen elviselniük kellemetlen szagokat. A hulladékhasznosítás széles körűvé válásával párhuzamosan növekednek a panaszok, amelyek egy-egy hulladéklerakó, komposztáló, szennyvíztisztító, hulladékfeldolgozó üzem lakóterületeket is elárasztó szaga ellen tiltakoznak. A műanyaghulladék kívánatos újrafeldolgozása ellen hat az a tény is, hogy a visszanyert alapanyagból készített termékek néha „büdösebbek”, mint a friss granulátumból gyártott termékek.

50 évesek az első PVC ablakok

Németországban 50 évvel ezelőtt, 1954-ben gyártották az első PVC ab- lakokat, amelyek a német műanyagipar egyik legjobb exportcikkévé váltak. Ezt az évfordulót fényes külsőségek között fogják megünnepelni. Kevés műanyagtermék futott be ugyanis olyan karriert, mint ezek az ablakok.

Tudta-e, hogy:

A cukor lebonthatóvá teszi a műanyagokat?

A Teraglobus Kft. általános ismertető sorozata

POLIACETÁL (POM)