Műanyagipari Szemle

2003 / 04.szám

Műanyagfajták

Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén

A szálerősítés hagyományos módja az, hogy valamilyen szálas anyagot, pl. vágott üvegszálat vagy természetes szálat juttatnak be a műanyagmátrixba. A korai erősített műanyagokban hőre keményedő gyantát használtak mátrixként, de ma már a legtöbb hőre lágyuló műanyagnak is van szállal erősített változata.

Műanyagok tulajdonságai

Segédeszközök a csőfektetéshez

A polietiléncsövek fektetése vízszintes fúrási technológiával A műanyag csövek fektetésére használt HDD (horizontal directional drill ing, irányított vízszintes fúrás) technológia egyik problémája, hogy ha a fúrófejnél nagyobb húzóerő hat a csőre, mint a cső végére kifejtett tolóerő, akkor a cső túlterhelődhet, vagy akár el is törhet. Ezt a veszélyt hivatott kiküszöbölni egy új találmány. Korábban főleg úgy próbálták megakadályozni a cső szakadását, hogy egy olyan „gyenge láncszemet” építettek be a húzófej és a cső közé, amely túlterhelés esetén maga szakadt el, ha a feszültség túllépett egy bizonyos határértéket.

Műanyagok feldolgozása

Optimalizálás és a minőség-ellenőrzés javítása a műanyag-feldolgozásban

A fröccsöntés optimalizálása infravörös kamera segítségével A fröccsöntő üzemeknek, ha versenyképesek akarnak maradni, állandó an figyelniük kell a darabonkénti termékköltségre. A temperáló rendszer megfelelő elhelyezése a szerszámban olyan új költségcsökkentési lehetőségeket rejt, amelyre eddig kevés figyelmet fordítottak. A termékminőség, a ciklusidő és a darabköltség optimalizálása szempontjából fontos a termék, a szerszám és a feldolgozási folyamat szakszerű megtervezése (1.

Új utak a PP erősítésében

Hosszú üvegszállal erősített PP előállítása közvetlen bekeveréssel A műanyag-feldolgozó ipar több év óta alkalmaz hosszú üvegszálat tar talmazó PP (PP-LGF) granulátumot. Ezzel a PP kötőanyagba ágyazott üvegszálpaplant (hőre lágyuló sajtolópaplant), az üvegszálas PA-t, PBT-t vagy bizonyos alkalmazásokban akár a fémet is helyettesíthetik. Eddig elsősorban a 40% vagy annál több üvegszálat tartalmazó típusokat keresték, újabban igény mutatkozik a kisebb üvegszáltartalmú PP-LGF-re is.

Műanyagok felhasználása

Autóalkatrészek hosszú üvegszálas poliolefinekből

1970-ben egy európai gépkocsiba átlagosan 27 kg, 1998-ban már 100 kg műanyagot építettek be. A korábban fémből készített alkatrészeknek is egyre nagyobb hányadát készítik nagy szilárdságú, szállal erősített műanyagból. Elsősorban a szekrényváz elemeit, az ajtókat, az ütköző egyes részeit, a gépkocsi elülső formáit, a hűtőrácsot, az egyes motortéri alkatrészeket gyártják üvegszálas műanyagból.

Műanyagok a gazdaságban

A PET piaci helyzete és jövője a csomagolásban

Piaci helyzet Az európai PET iparág éveken keresztül a gyártók és az olcsó ázsiai im port közötti intenzív árversenyből adódó kis üzleti forgalomtól szenvedett. A katasztrofális 2001. évet követően, 2002 első félévében a gyártók javítottak a hatékonyságon, azonban a nyár folyamán a PET árak ismét esni kezdtek, ami tovább növelte az aggodalmakat.

Műanyagok és a környezet

Eszközök a forráskímélő csepegtető öntözéshez

A világ számos országában akut vízhiánnyal küszködnek, és a jövőben a víz értéke tovább növekszik. Egy ember évente kb. 1000 m3 vizet használ el, a jelenleg a Földön élő 6 milliárd ember tehát 6000 m3-t.