Műanyagipari Szemle

2003 / 03.szám

Műanyagok tulajdonságai

Méréstechnikai újdonságok a műanyagiparban

A minőségbiztosítás fokozott igénye erőteljes fejlesztésre sarkallta a mé rőberendezések gyártóit. Új termékeik egyaránt segítik a feldolgozás megbízhatóságát, a gyártott termék folyamatos minőség-ellenőrzését és a laboratóriumi vizsgálatok korszerűsítését. Műanyagömledékek részecsketartalmának megbízható meghatározása A műanyagömledékek zavaró részecsketartalmának meghatározására bevált az ún.

Műanyagok feldolgozása

Műanyag-granulátumok feldolgozás előtti előkészítése

A szárítás fontossága Az értékesebb műszaki műanyagok feldolgozásakor az alapanyag ned vességtartalma erősen befolyásolja a feldolgozás megbízhatóságát és a termék minőségét. Ha túl nagy a nedvességtartalom, a termékben habosodás indulhat meg, ami megnehezíti a darab kivételét, és hatására a feldolgozási paraméterek is nagyobb szórást mutatnak a viszkozitás ingadozása miatt. A termék minősége romlik a felfúvódások, felületi mintázatok, üregek megjelenése és a gyöngébb hegedési varratok miatt.

Újdonságok az extruderszerszámok kialakításában

Extruderfúvóka műanyagból Nagy extrudálási sebesség esetén a polimerömledék felületén szemmel látható elváltozások keletkezhetnek, amelyeket az ún. ömledéktörés okoz, és amelyek a felületközeli hibáktól az extrudátum szétszakadásáig terjedhetnek. Az ömledék felülete megdermedés után jellegzetes strukturálódást mutat, amelyet „cápabőr”-nek neveznek.

Profilgyártás Európában

Európa egyik legnagyobb profilgyártója Európa egyik legnagyobb profilgyártó cége a hol and Enitor, amely mű szaki felszereltsége alapján az első öt közé sorolja magát saját minősítése szerint. A céget 1938-ban alapították, az 1980-as évek közepén extrúziós profilgyártásra specializálódott, és 1998-ban csatlakozott a Bunzl cégcsoporthoz. A 25 M euró éves forgalmat lebonyolító cég 170 munkatársat foglalkoztat teljes munkaidőben.

Műanyagok felhasználása

Nyújtható és zsugorodó címkék

A műanyag csomagolóeszközöknek (palackoknak, dobozoknak) szokat lan külsőt kölcsönöznek a teljes felületet beborító, plakát hatású, tetszetős, többszínnyomású, ún. full-body címkék. A nyújtható vagy zsugorítható címkén változatos ábrák, szöveges információk helyezhetők el.

PC napelemmodulok

A napelemeket befogadó tokokat hosszú időn át kizárólag üvegből készí tették, ebből adódóan csak sík felületek kialakítására volt lehetőség. A tökéletesen átlátszó és sokoldalú polikarbonát (PC) (amelyből Brugesben alumíniummal kombinálva még pavilont és egy lebegni látszó átlátszó hidat is építettek egy tó felett) új lehetőségeket adott a napelemek alkalmazásának. A sokféle követelményt kielégítő polikarbonáttartókat hosszú fejlesztőmunka és több éves műanyag-feldolgozói tapasztalat birtokában sikerült előállítani.

Műanyag csövek az iparban és az infrastruktúrában

PP-csőrendszer alkalmazása erőművek füstgázmosójában Az alsó-szászországi Helmstedtben üzemelő barnaszenes erőmű korsze rűsítésekor sor került egy füstgáz-kéntelenítő mosótorony felállítására. A tervezéssel, kivitelezéssel és összeszereléssel a Steuler céget bízták meg. A cég ajánlata két újdonságot tartalmazott.

Műtárgyak műanyagból

Az Assocomaplast (a műanyag- és gumifeldolgozó gépek gyártóinak olaszországi szövetsége) 2002-ben három helyszínen (Milanofiori, Zingonia, Milano) szervezett kiállítást műanyagból készült műtárgyakból. Nyolc művész egyéni megközelítésű közreműködésével új oldaláról mutatták be a többnyire ipari alapanyagként elterjedt műanyagból készült művészi termékeket. A bemutató élénkítően hatott az újabb kifejezésformák keresésére.

Műanyag benzintartályok

Az elmúlt három évben számos autóalkatrész-gyártó – köztük a Delphi, a TI Automotive, a Visteon és a Kautex Textron – érdeklődött az üzemanyagtankok hőformázása iránt, szembeállítva ezt a fúvási technológiával. A jelenlegi helyzet azonban azt mutatja, hogy a hőformázás nem vált be ezen a területen, míg a fémtartályokat fokozatosan fújt műanyagokkal váltják ki. A hőformázásnak ugyanakkor vannak előnyei, mint pl.

Műanyagok a gazdaságban

A mikrotechnika mint a műanyag-feldolgozás új lehetősége

A műanyagok és a mikrorendszerek kapcsolata A 2002-es hannoveri kiállítás szemléletesen bizonyította, hogy a mikro rendszerek technikája (MST) a fejlődés egyik motorja. Ez a téma mintegy 350 kiállító „standján” jelent meg. A „Mikrotechnológia” fórum vonzotta a legtöbb látogatót, és lehetőséget adott a szakemberek számára, hogy első kézből értesüljenek az újabb eredményekről.

Műanyagok és a környezet

A fröccsöntés költségeinek csökkentése a hulladék visszadolgozásával

A fröccsöntő üzemekben keletkező hulladékot (a beömlőcsonkot, a selej tet stb.) általában néhány mm-es részecskékké őrlik, és hozzáadva a friss granulátumhoz, újra feldolgozzák. Ezáltal anyagot takarítanak meg, és egyúttal csökken a valódi hulladék, a „szemét” mennyisége, amelynek eltakarítása ugyancsak pénzbe kerül.