Műanyagipari Szemle

2002 / 06.szám

Műanyagok tulajdonságai

Poliamidkeverékek PTFE-vel és PP-vel

Poliamidok és poli(tetrafluor-etilén) keverékei A PTFE [poli(tetrafluor-etilén)] közönséges feldolgozóberendezésekben nem dolgozható fel, mivel azonban antiadhéziós tulajdonságokkal rendelkezik (vagyis igen rosszul tapad más anyagokhoz), szívesen alkalmazzák karbantartást nem igénylő, kopásálló csúszócsapágy-anyagként. A poliamidoknak mint műszaki műanyagoknak sokféle alkalmazása ismert. A PTFE és a poliamidok reaktív extrúziójával olyan anyagokat lehet elõállítani, amelyek egyszerre jól feldolgozhatók és kopásállók, különösen csúszókoptatással szemben.

Néhány újdonság a műanyagok színezésében

Színezett biodegradálható műanyagok A Mater-Bi márkanevű biodegradálható műanyagot gyártó Novamont cég és a Clariant Masterbatches cég közös munkájának eredményeképp ennek a terméknek új, színes, változatai is megjelentek a piacon. Az anyagok mechanikai szilárdsága és nyúlása nagyobb a korábbiakénál, és ez lehetővé teszi vékony fóliák készítését is (agrofólia, szemeteszsák, élelmiszer-csomagolás). Az alkalmazási területek szélesedésével a vásárlók igényelték a színes termékeket, de csak olyan színezéket tudnak elfogadni, amely nem rontja a termék fizikai tulajdonságait.

Műanyagok feldolgozása

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Egyre több műanyagterméktől várják el, hogy tökéletesen átlátszó legyen. A fröccsöntött termékek közül nem csak az optikai célokra szánt kisebb lencsék és az adathordozó korongok optikai tulajdonságainak kell kifogástalannak lenniük, hanem pl. a gépkocsik műanyag szélvédőinek is.

Rekeszgyártás Franciaországban

Az Allibert Equipment céget három évvel ezelőtt az amerikai Meyers Industries cégcsoport vásárolta meg. A fröccsöntött rekeszek és raklapok gyártásának központja Franciaországban, a normandiai Gaillon-ban van, ahol 1960 óta folyik a termelés, de Páris mellett, Prunay-ban is működik egy kisebb feldolgozóüzem. A cégnek emellett Gloucesterben (Nagy-Britannia) és Barcelonában (Spanyolország) vannak üzemei.

Műanyagok alkalmazása

Sziloxán adalékanyagok

A műanyagok használata folyamatosan nő, számos műszaki területen (pl. az autóipar) helyettesítik a fémeket és a természetes gumit. A polimerek felületének gyakran speciális követelményeket kell kielégíteni.

Poliolefintextilek Európában

A Poliolefintextil-gyártók Európai Egyesülete (European Association for Textile Polyolefins, EATP) új tanulmányában szélesnek, dinamikusnak és növekedőnek nevezte a poliolefintextilek piacát. A 2000-re tényszámokat, 2001re becsült értékeket tartalmazó tanulmány szerint Nyugat-Európában az éves fogyasztás 1,7 M t, amelynek 95%-a polipropilén. Európában a PP-szálak és szövetek felhasználása 1990 óta 80%-kal nőtt, és jelenleg az összes itt feldolgozott PP 25%-át dolgozzák fel erre a célra.

Műanyagok és a gazdaság

Magyarország műanyagipara külföldiszemmel

Termelés Magyarországon a műanyagok termelése 1970-től 1994-ig – kisebb hul lámzásoktól eltekintve – 56 E t-ról 741 E t-ra nőtt, a következő két évben stagnált, 1996-ban kissé visszaesett, majd 1997-ben és 1998-ban 698,8 E t-ról 847,7 E t-ra nőtt. 1999-ben 3,3%-kal 819,8 E t-ra mérséklődött, 2000-ben viszont 23,1%-kal 1009 E t-ra nőtt. A termelés jelentős bővítését elsősorban a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.

Műanyagok és a környezet

Az új német Csomagolási Rendelet hatása a műanyag-csomagolásra

A 10 évvel ezelőtt hatályba lépett német Csomagolási Rendelet (Verpackungs Verordnung) környezetvédelmi megfontolásból született. Az 1990-es évek elején a műanyagok megítélése igen kedvezőtlen volt. A rendelet bevezetésétől azt várták, hogy csökken a csomagolási hulladék mennyisége, hogy a csomagolási hulladékot ismételten csomagolási célra használják majd fel, ill.

Növekszik a felhasználás, ezért csökkenhet az ára a biodegradálhatóműanyagoknak

A világon 2000-ben mintegy 25 E t biodegradálható műanyagot (BDM) használtak fel, 40%-át Nyugat Európában. A környezet védelme érdekében kifejtett erőfeszítések ösztönzik az alkalmazást. Az új beruházások során épülő üzemek egyre nagyobb kapacitása kedvezően hat a költségek alakulására, és ennek révén az árak csökkennek.

A műanyaghulladék hasznosításának néhány útja

A csomagolási hulladék újrahasznosítása Az Európai Műanyaggyártók Szövetsége (APME, Association of Plastic Manufacturers in Europe) legújabb jelentése szerint a nyugat-európai országokban nagyon nagyok a különbségek a csomagolóanyagok hulladékának hasznosítása között. Mindössze a következő 7 országban teljesítik a kívánatos 50%-os szintet: Dániában (85%), Svédországban (79%), Hollandiában (73%), Németországban (70%), Ausztriában (66%), Belgiumban (55%) és Franciaországban (49%). Ezek 1998-1999 körül elérték a saját teljesítményük maximumát, ezért nem reális további növelésére számítani.