Műanyagipari Szemle

2002 / 05.szám

Műanyagok tulajdonságai

Polimerek élettartamának előrejelzése rugalmas olajipari csővezetékben

Poliamidok és poli(vinilidén-fluorid) alkalmazása rugalmas csővezetékekben. A különleges műszaki műanyagnak számító PA 11-et és a poli(vinilidén fluoridot) (PVDF) tengerparti olajkitermelésnél rugalmas csővezetékek bélelésére alkalmazzák. Ezeken a helyeken a biztonság igen fontos szempont, ezért jól kell ismerni az anyagok élettartamát és az öregedés során bekövetkező tulajdonságváltozásokat.

Poliolefinkeverékek

Polipropilén és etilén/oktén kopolimer keverékei A polipropilénnek (PP) számos jó tulajdonsága van: kicsi a sűrűsége, vegyszer- és nedvességálló, szívós, emellett kellően merev. Műszaki műanyagként való alkalmazásának korlátja azonban a negatív hőmérséklettartományban mutatott kis ütésállósága. Ezért már hosszú idő óta elasztomerek (etilén/propilén, etilén/propilén/dién, sztirol/etilén-butilén/sztirol kopolimer) hozzákeverésével javítják ezt a tulajdonságát.

Műanyagok feldolgozása

Lemezek és fóliák gyártása Európában

2000-ben az európai műanyaggyártás 10%-át tette ki a közel 3 M t töme gű lemez. 2001-ben további 5,2%-kal emelkedett a lemezextrudálás. Az AMI cég egy új tanulmánya szerint az európai műanyag-feldolgozás folyamatosan emelkedik.

Műanyagok alkalmazása

Nanokompozitok előállítása, szerkezete, éghetősége és alkalmazása

Réteges szilikát töltőanyaggal készített nanokompozitok A nanokompozitok kétfázisú anyagként írhatók le, ahol a nanoméretű (10-9 m) töltőanyag polimermátrixba ágyazódik be. A nanokompozitok előállítására használt szilikátok réteges szerkezetűek, ahol a rétegvastagság kb. 1 nm.

Korlátok nélkül megvalósíthatófantáziatermékek poliuretánból

A poliuretánok sokfélesége, könnyű feldolgozhatósága olyan termékek megvalósítását is lehetővé teszi, amelyek eddig csak a fantázia világában éltek, vagy csak nagyon aprólékos munkával, hosszú idő alatt voltak elkészíthetők. Erre mutatunk be néhány példát. Poliuretánbútorok A PUR felkeltette a bútortervezők érdeklődését is.

Műanyagok és a gazdaság

A PMMA Európában

A műanyagok közül egyedüliként a poli(metil-metakrilátot) (PMMA)-ot polimerizálják lemezformában is, de olyan kis mennyiségben, hogy ez gyakran nem is szerepel a statisztikákban. A monomer- és polimergyártó kapacitások elkülönítése nem is lehetséges. Az 1.