2008. dec. 15.

Különböző felületeket, tárgyakat cipzárral, gombbal, patenttel, fűzővel, horgos kapoccsal és más hasonló szerkezettel lehet időlegesen egymáshoz kapcsolni. A kapcsolat létrehozásához az egyik felületen egy sor horgot, a másik felületen egy sor hurkot kell kialakítani úgy, hogy minden kampó megtalálja a párját. Ez biztos kötést eredményez, de a szétválasztás is könnyen elvégezhető.

Az Inter-Mold Hook (IMH) technológiával (Inter-Mold Corp.) egylépcsős fröccsöntéssel közvetlenül a darab felületén alakítják ki a kapcsolódó elemeket. Az eljáráshoz nem kell megváltoztatni a fröccsöntés paramétereit, sem a gépet. Az új technológiát elsősorban a gépkocsik, repülőgépek és gyógyászati termékek gyártásában hasznosíthatják csak úgy, mint a cipők, játékok, sporteszközök és tárolódobozok készítésében.

Az eljárás gyakorlatilag bármilyen hőre lágyuló fröccsanyaghoz alkalmazható. Több mint 40 anyagot vizsgáltak meg, beleértve a PP-t, PE-t, PA-t, PTFE-t és hőre lágyuló PUR-t. Az IMH technológia nem igényel bonyolult mozgó alkatrészeket a szerszámban. Előnyei a következők:

  • nincs szükség több anyagra ahhoz, hogy kialakítsák a hurok és kampó alakú kapcsolóelemeket,
  • nincs nagyobb munkaigénye a csíkok közötti kapcsolat létrehozásának,
  • megbízható és esztétikus,
  • a zárás vízálló és vegyileg ellenálló.

A régebbi szerszámok rövid idő alatt átalakíthatók, az új szerszámok egyszerűen megtervezhetők az IMH technológiához. Az Inter-Mold műszaki segítséget nyújt a tervezéshez és üzemeléshez. (További információk: www. inter-mold.com)

(Plastics Engineering, 2004. máj. p. 34.)

EGYÉB IRODALOM

Lee, R.H.; Huang, Ch., Y.; Chen, Ch.-T.: Design of organic electroluminscent displays with ultraviolet-shielding filters. (Szerves elektrolumineszcens kijelzők ultraibolya-árnyékoló ernyővel.) = Journal of Applied Polymer Science, 92. k. 3. sz. 2004. p. 1432-1436.

Finnah, G.; Örlygsson, G. stb.: Drei Sonderverfahren in einem. (Három különleges feldolgozási eljárás egy eljárásban egyesítve.) = Kunststoffe, 95. k. 1. sz. 2005. p. 58-61.

Michaeli, W.; Fink, B.; Blömer, P.: Dynamische Walzentemperierung. (Dinamikus hengertemperálás.) = Kunststoffe, 95. k. 1. sz. 2005. p. 51-53.