Műanyag alapanyagok

A műanyag alapanyagok (túlnyomórészt granulátumok) európai külkereskedelmi mérlege 2016-ban 9,7 Mrd EUR többletet mutatott. Ez a pozitív eredmény azonban nem fedheti el az elmúlt évek negatív irányzatát. 2012-ben ugyanis a kereskedelmi többlet még 12 Mrd EUR volt. A fejlődés motorja ugyanis a folyamatosan növe- kedő import, amely 2012-ben még 12 Mrd EUR-t, 2015-ben már 15 Mrd feletti EUR-t tett ki, és várhatóan 25 Mrd EUR körül fog stagnálni enyhén csökkenő export mellett.

Olvass tovább

A világ műanyagipara

Az európai műanyaggyártók szövetsége, a PlasticsEurope 2018 januárjában ismét meg- jelentette szokásos „Plastics – the Facts” című tanulmányát a műanyagipar előző évi eredményeiről. Ebben ismertetik a műanyaggyártás, a műanyag-feldolgozás, az export-import legfontosabb statisztikai datait. A tanulmány az egész világra vonatkozó adatokat is közöl, részletesebben azonban Európával, azon belül is elsősorban az EU 28 tagországának plusz Svájc és Norvégia műanyagiparával foglalkozik.

Olvass tovább

A Sustainable Construction & Design 2013 (SCAD) konferencián a polimerek alkalmazása

A Belgiumban rendezett gépészeti konferencia egyik kiemelt szekciója a műszaki polimerek és kompozitok alkalmazástechnikai lehetőségeivel foglalkozott. Meghatározó szempont a polimerek súrlódási- kopási viselkedésének (tribológia) extrém körülmények közötti ismerete, mint pl. tengervízben, többszáz fokos hőmérsékleteken, erősen szennyezett (abrazív) közegekben való üzemelés. A bemutatott kutatási eredméynek között szerepelt a magyar gyártású Docamid 6G-H öntött poliamid 6 anyag is, mint potenciális fogaskerék alapanyag.

Olvass tovább

Műszaki műanyagok felületi módosítása plazmaimmerziós ionimplantációval.

Az elmúlt években az MTA KKI technológiát dolgozott ki polimerek felületi módosítására ion implantációval (PIII). A vákuumba vezetett N gázból kisnyomású plazma keletkezik, melyre kisfrekvenciás nagyfeszültséget kapcsolnak. Így a keletkezett ionok a polimer felületéhez ütközve és behatolva a felületi réteg szerkezetét és tulajdonságait módosítják. Jellegzetes ipari hasznosítása a PIII-nak pl. az UHMW-PE csipőprotézis felületi kopásállóság javítása.

Olvass tovább

Quattroplast az "Industria 2012" ipari vásáron

Kiegyensúlyozott, forgalmas napokat hozott a Quattroplast Kft standján az Industria. A visszatérő régi partnerek mellett jelentős volt azoknak a száma, akik internetes böngészőkkel találtak rá a cégre, és még nem volt kapcsolata a Quattroplasttal. Feltünő volt azoknak a fiatal ipari szakembereknek és mérnököknek az érdeklődése, akik alig rendelkeztek polimeres ismeretekkel. A legtöbb felmerült kérdés az anyagkiválasztással és az utólagos megmunkálással és felhasználási lehetőségekkel kapcsolatos továbbra is.

Olvass tovább

Átrendeződik a műszaki műanyag féltermékek piaca

A gazdasági válság és az azt követően megindult ipari fejlődés a műszaki műanyag féltermékeket gyártó cégek termékpalettáját is átrendezte. A Kunstoffe2010 kiállításon világossá vált, hogy a gyártók jelentős racionalizálást hajtottak végre a termékválasztékban és a raktárkészletekben. Ennek köszönhetően a Quattroplast Kft termék és méretválasztéka is jelentősen megváltozott, mely a folyamatosan megújuló honlapon nyomonkövethető.

Olvass tovább

A Quattroplast Kft a "K-2010"-en - Düsseldorf

2010 október végén nyitotta meg kapuit a háromévente megrendezendő műanyagipari szakkiállítás Düsseldorfban. A "Kunstoffe" sorozat a világ legnagyobb ilyen jellegű szakmai vására, ahol egy jó héten át lehet ismerkedni az anyag- és technológiai újdonságokkal, szolgáltatásokkal, gépekkel és berendezésekkel. A Quattroplast Kft munkatársai is részt vettek a "K-2010"-en, ahol a nyugat-európai beszállítókkal és vásárlóikkal is találkoztak.

Olvass tovább

Nano- és mikrokompozitok innovációs díja

A Quattroplast Kft többéves kompozitfejlesztési programjának eredményeként létrehozott nano- és mikrokompozitok innovációs díjat nyertek.

Olvass tovább

Műszaki műanyag féltermékek forgácsolás utáni feszültségmenetesítő hőkezelése

Miért lehet szükséges a feszültségmentesítő hőkezelés?

A legtöbb műszaki műanyag félterméket (rudak, táblák, csövek) a gyártásuk során hőkezelik – feszültségmenetesítik -, hogy a lehető legnagyobb méretpontosságot és üzemi terhelhetőséget lehessen velük elérni. Az extrúzió-, öntés,- préselés befejezése hőkezeléssel persze nem azt jelenti, hogy a féltermék teljesen feszültségmentes, hanem egy gyártástechnológiai és gazdasági optimalizáció eredménye.

Olvass tovább

PET rudakról és lemezekről - Poli(etilén-tereftalát) PETP - A műszaki műanyag félkész termék ismertető sorozat (IV. rész)

Dr. habil. Kalácska Gábor, egyetemi docens, Szent István Egyetem, Gödöllő

1. Szerkezet

A poli(etilén-tereftalát) hőre lágyuló telített poliészter, amelyet tereftálsav és etilénglikol polikondenzációjával hoznak létre.

Az anyag szemikristályos változata kedvező tulajdonságai miatt a műszeripar és az általános gépipar fontos szerkezeti anyaga.

Olvass tovább