Műanyagok és a környezet

Újdonságok a kémiai reciklálás területén

A cikk olyan fejlesztéseket és beruházásokat tekint át, amely a műanyag hulladékokat kismolekulás köztitermékekké lebontva próbálja hasznosítani. A különféle eljárások olyan krakk-olajakat és szénhidrogén elegyeket eredményeznek, amelyeket elsősorban új polimerek előállítására használnak. A nagy vegyipari konszernek és a csomagolóipari felhasználók közös erőfeszítéseket tesznek a körkörös gazdaság megvalósítására.

Reciklátum használata HDPE csövek gyártásánál

Polietilén csövek gyártásánál jelenleg még kérdéses az újrahasznosított anyagok használhatósága a szigorú minőségi követelmények miatt. A feldolgozhatóság és a hosszútávú mechanikai tulajdonságok alakulása a reciklátum bekeverése, vagy koextrudált rétegként történő alkalmazása esetében intenzíven kutatott terület, amely a gépgyártók fejlesztéseire is hatással van.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

HDPE környezeti feszültségrepedezés-ellenállás (ESCR) vizsgálata

A nagysűrűségű polietilént (HDPE) elterjedten használják lemezek, csövek, geomembránok és egyéb – vegyszeres környezetben is használt – termékek gyártására. Mivel az anyag érzékeny a környezeti feszültségrepedezésre (Environmental Stress Cracking – ESC) az ezzel kapcsolatos vizsgálati metódusokat, illetve szabványokat folyamatosan fejlesztik.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Tanácsok és ötletek az extrudálás területéről

Bonyolultabb alakzatok esetén az áramlási számítások rendkívül nehézkessé válhatnak. Az extruder meghajtójának méretezésekor a polimer fajhőjének ismerete segít meghatározni a berendezés teljesítményét. Az ömledékhőmérséklet és a szerszámfej nyomás együttesen befolyásolja az extrudersor teljesítményét. Az in-line spektrofotométer a színt közvetlenül az extrudersornál méri és szabályozza. Az együtt forgó ikercsigás extruderek a biopolimerek kiváló keverését biztosítják.

Mérési módszer a fröccsöntés során fellépő gázképződés mechanizmusának vizsgálatára és a gázképződéssel kapcsolatos hibák kiküszöbölése

A cikk a fröccsöntő szerszámokban kialakuló lerakódások okaival és a folyamat vizsgálatával foglalkozik. Az ismertetett módszer közvetlenül a műanyag-feldolgozás körülményei között keletkező illékony komponenseket vizsgálja, de alkalmas a lerakódások letisztításához használt technológiák minősítésére is. Foglalkozunk egyéb, a szerszámban rekedt gázok általokozott hibák kiküszöbölésével is.

GMP és a tisztatér a műanyag-feldolgozásban

Bizonyos műanyagtermékek – orvosi eszközök, gyógyszercsomagolás, elektronikai alkatrészek – gyártásánál követelmény az ún. GMP és a tisztatér követelmények teljesítése. A cikk ismerteti a tisztatér követelményeit, és a követelményeknek való megfelelés módszereit, eszközeit.

A PEX csövek előnyei, hatásai, VOC kioldódási és stabilitási vizsgálatok

Az épületeken belül telepített ivóvízrendszerekben az acél, a réz mellett a polietilén (lineáris vagy térhálósított PEX) használatos. A PEX előnyei között említhető a hosszú élettartam, a korrózióállóság, az alacsony költség és az egyszerű telepítés. A PEX jelenleg a legtöbbször telepített vízvezeték-termék az új lakóépületekben, megelőzve a réz és a CPVC (klórozott polivinil klorid) együttesét. A higiéniai követelmények miatt különös gondot kell fordítani a csövekből kioldódó anyagok kimutatására és kiküszöbölésére.

Közvetlen tintanyomtatás (DIW = Direct Ink Writing) mint 3D gyártási technológia

A hőre lágyuló műanyagok mellett folyamatosan fejlődik a kis viszkozitású, de nyomtatás után alaktartó „tinták” nyomtatásának fejlődése, amelyeket utólag fotopolimerizációval vagy termikus polimerizációval, vagy ezek kombinációjával keményítenek ki. A módszerfejlesztés kulcsa a megfelelő reológia (folyási jellemzők kialakítása). A cikk néhány friss fejlesztést és alkalmazást mutat be

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

A sztatikus elektromosság és az elektromágneses sugárzás elleni védekezés a műanyagok alkalmazásának egyik kulcskérdése

A cikkben a sztatikus töltés levezetésére alkalmas műanyag kompaudok néhány példájával foglalkozunk, amelyek szén alapú töltőanyagokat (szén nanocső, korom stb.), nanoméretű alumínium töltőanyagot vagy szerves antisztatikumokat tartalmaznak. A töltőanyag méretétől és szerkezetétől függ, hogy milyen koncentrációnál lépe fel a vezetés, de keverék polimer mátrix alkalmazásával ez a koncentráció csökkenthető.

Könnyűszerkezetek alkalmazása az építőiparban és a közlekedési felépítményekben

Az előző számban megjelent, könnyűszerkezetekkel foglalkozó cikk folytatásaként itt az építőipari alkalmazásokból mutatunk be példákat. A könnyűszerkezetes termékek az építőiparban is új távlatokat nyitnak. A modern építőiparban az olyan anyagok, mint a szálerősítésű kompozitok, textil-betonok, karbonizált fa, membrán, nanoanyagok kreatív teret nyitnak a technikában, technológiákban, kreativitásban, dizájnban egyaránt.

Vezetői ismeretek

Digitális tanulási és minőségbiztosítási módszerek a műanyagiparban

A cikk a digitális tanulás (e-learning) előnyeit mutatja be, valamint az úgynevezett „digitális iker” (DT) technológia lehetőségeit a terméktervezésben a kompaundálástól a késztermék fáradásának előrejelzéséig. A (DT) technológia kísérleti és modellezési „hibridjének” alkalmazhatóságát egy konkrét példán is megerősítjük.

Elő- és utóműveletek

Extrúziós utóműveletek és berendezéseik

A cikkben az extrúziós technológiákhoz tartozó utóműveletekről (hűtés, formaadás, darabolás, feltekercselés, felületminőség ellenőrzés, antisztatizálás, koronakezelés) illetve az ezeken a területeken az utóbbi időben megjelent újabb berendezésekről, megoldásokról számolunk be.

Műanyagok alkalmazása

Műanyag csövek új alkalmazási lehetőségei

A műanyag csövek előtt kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően számos új alkalmazási lehetőség nyílik meg. Fontos szerepet játszhatnak a hidrogéngáz szállításában. Minden esetben vizsgálni kell a hidrogén rövid- és hosszútávú hatásait a műanyag csövek tulajdonságaira. A megújuló forrásból származó alapanyagokból gyártott csövek hozzájárulnak a CO2 kibocsátás, ezzel a karbon-lábnyom csökkentéséhez.

Üzleti hírek

Üzleti hírek

Stratégiák a műanyagipar dekarbonizálására