2023/03. Szám

Kulcsmérőszám a műanyag-feldolgozásban: a folyóképesség

A polimer anyagok folyóképességének ismerete alapvető fontosságú a megfelelő feldolgozástechnológiák kiválasztásánál, továbbá minőségbiztosítási szempontokból is. Ez a tulajdonság érzékenyen jelzi a molekulatömeg változását, ami bekövetkezhet a gyártáskor, a termékek használata során bekövetkező öregedéskor, illetve az újrahasznosításkor. Hatással van rá továbbá a nedvesség- és a töltőanyagtartalom is. A folyási jellemzők meghatározása történhet szakaszos folyásindex méréssel vagy akár a feldolgozógépen történő beépített, valós idejű módszerekkel is.

2022/05. Szám

Műanyagfelületek karc- és kopásállósága: vizsgálati és megelőzési lehetőségek

A karc- és kopásállóság, valamint a műanyagok felületének esztétikája egyre nagyobb szerepet játszik a legtöbb látszó alkatrész, illetve termék esetében. Míg a kutatók egyre hatékonyabb tesztekkel kutatják a probléma kialakulásának körülményeit, az alapanyag- és adalékgyártók újabb fejlesztésekkel álltak elő többek között az üvegszálerősítéses műanyagok és a biopolimerek általános megjelenésének javítása, kopásállóságuk növelése és súrlódási tényezőjük csökkentése érdekében.

2022/04. Szám

A vizuális vizsgálatok szerepe az újrahasznosításnál

A begyűjtött műanyaghulladék nagyarányú újrahasznosításához hatékony típus- és szín szerinti válogatás szükséges, amit megbízható műszeres vizsgálatokkal lehet elérni, illetve ellenőrizni. A NIR alapú szeparációs technológiáknak alternatívája lehetnek a darabok felületén elhelyezett digitális vízjelek, amelyek pontosabbá és hatékonyabbá tehetik a fogyasztói műanyaghulladékok válogatását.

2022/03. Szám

HDPE környezeti feszültségrepedezés-ellenállás (ESCR) vizsgálata

A nagysűrűségű polietilént (HDPE) elterjedten használják lemezek, csövek, geomembránok és egyéb – vegyszeres környezetben is használt – termékek gyártására. Mivel az anyag érzékeny a környezeti feszültségrepedezésre (Environmental Stress Cracking – ESC) az ezzel kapcsolatos vizsgálati metódusokat, illetve szabványokat folyamatosan fejlesztik.

2022/01. Szám

Mechanikai vizsgálatok egyedi mintageometriák esetében

A műanyagtermékek mechanikai tulajdonságaik szempontjából történő minősítése sok területen nélkülözhetetlen. A termékek alakja azonban sok esetben nem teszi lehetővé a vizsgálati szabványokban előírt geometriájú próbatestek használatát. Tipikus példa erre az íves geometriával jellemző csövek ellenőrzése, vagy azok a szerkezetek, amelyekből csupán kis méretű próbatest munkálható ki a vizsgálatokhoz. Ezekben az esetekben olyan alternatív mérési módszerek fejlesztésére van szükség, amelyek validálása, illetve az elterjedten használt szabványos vizsgálatokra való visszavezetése megoldható.

Műanyagipari vizsgálólaboratórium a Jászságban

Az IMSYS Kft. néhány éve működő akkreditált laboratóriuma széleskörű vizsgálati szolgáltatásain túl alapkutatási tevékenységet is végez a műanyagok újrahasznosítása területén. Felszereltsége elsősorban a műanyagok mechanikai, termikus, reológiai, optikai, mikroszkópiai és spektroszkópiai méréseit teszi lehetővé, fő tevékenységei az anyagfejlesztéshez, tönkremeneteli okok analíziséhez és egyéb szabványos vizsgálatok elvégzéséhez kapcsolódnak

2021/06. Szám

A szabványos ömledékindex-mérés pontosságának feltételei

A hőre lágyuló műanyagok folyási tulajdonságait leggyakrabban az ömledékindex segítségével mérik. Mérését két szabvány írja le. Az első látásra egyszerűnek tűnő mérés számos buktatót rejt, ezért megbízható és reprodukálható eredményekhez hasznos a részetekre odafigyelni.

2021/05. Szám

Műanyagok ütésállóságát módosító adalékanyagok

A műanyagok tulajdonságait, így ütésállóságát is adalékokkal módosítani lehet. Az alábbiakban ezekről adunk áttekintést.

2021/04. Szám

Műanyag vizsgálatok újdonságai

Kompaundálásnál a végtermékek minőségének biztosítása egy sor vizsgálatot igényel, amelyek gyorsasága, pontossága és költséghatékonysága kulcskérdés a gyártás hatékonysága szempontjából. A legfontosabb vizsgálatok – a nyersanyag azonosítása, a kémiai és fizikai – főleg a termikus – tulajdonságok és azoknak az adalékokkal való kölcsönhatásának vizsgálata, és ezekhez ma már szorosan hozzájön a környezeti hatások, elsősorban a lebomlás vizsgálata.

2021/03. Szám

Új technikák a műanyagtermékek azonosítására

A termékek egyedi azonosítása ma már nemcsak a hamisítás elleni harcban fontos, hanem a teljes élettartam során is értékes információkat szolgáltat. Az alábbiakban két új technikát mutatunk be, az egyik adalékot alkalmaz, a másik pedig egy „láthatatlan” jelölést.

Poliamidok ellenállása az oldószerekkel szemben magas hőmérsékleten

A poliamidok jelentős szerepet játszanak az autóiparban. A motortérben hűtőfolyadékot szállító csövek anyagaként alkalmazzák, ahol magas és ingadozó hőmérsékleteken és különböző közegeknek kell ellenállniuk hosszú időn keresztül. A tulajdonságok ellenőrzésére kidolgoztak vállalati szabványokat, azonban a hosszú távú vizsgálatok kiegészítésre szorulnak.

Rövidek

Vajon öregíti-e a műanyagok felületét az UV sugárzással történő fertőtlenítés?

2021/02. Szám

Nem elhanyagolható terület a műanyagok vizsgálata

Az alapanyagokat a műanyag-feldolgozók ma már nemcsak az ömledékviszkozitás (Melt-index) mérésével ellenőrizhetik, hanem mélyebb szerkezetvizsgálatokat is végezhetnek. Ez utóbbiaknak különösen a reciklált anyagok feldolgozásánál van jelentősége. Másik szempont, hogy a vizsgálatoknak mind az alapanyagok, mind a feldolgozás, mind a késztermék minősítésére ki kell terjednie.

2021/01. Szám

Ütésállóság javítása

A műanyagok alkalmazási területeit szélesíti, hogy ütésállóságukat sokféle módszerrel lehet növelni. A fejlesztések motorja az autóipar, amelynek az acél alkatrészek műanyagokkal történő cseréjéhez kiváló minőségű és mechanikai tulajdonságú polimerekre van szüksége.

Műanyag alapanyagok vizsgálata többfunkciós berendezéssel

-

2020/06. Szám

Megnőtt az érdeklődés a mikrobaölő adalékanyagok iránt

A Covid-19 járvány elterjedésével újból érdeklődés mutatkozik az olyan adalékanyag-technológiák iránt, mint a biocidek és antimikrobiális (mikrobaölő) szerek, amelyek a műanyag termékek tulajdonságainak megőrzése mellett javítják a higiéniai teljesítményt is. Az alábbiakban a legújabb vírus- és baktériumölő szerekről olvashatnak.

A strukturált felület gátolja a baktériumok megtapadását

Speciális mikroméretű geometriával kialakított szilikon filmfelület a baktériumok elleni védekezésben kínál kedvező megoldást. A Türingiai Textil-és Műanyag Kutatóintézet különleges célszerszámmal különböző mikroméretre strukturált víztaszító és szupervíztaszító szilikon fóliaréteget állított elő. Az optimális méretezésű szilikonfelületet beható optikai vizsgálatok elvégzését követően a nedvesíthetőségre jellemző kontaktszög meghatározásával választották ki. Kezdeti kísérleti tapasztalatok alapján a baktériumok tapadásának hatékonyabb megakadályozása önkenő szilikon kombinációval fokozható.

2020/05. Szám

Fémszennyeződések megbízható feltárása a műanyag granulátumokban

Automatizált ütve-szakító vizsgálat

A terhelés alatti hőállóság vizsgálata. HDT vagy DMA? 2. rész

A HDT a műanyagok terhelés alatti deformációjának kezdeti hőmérséklete, amelyet évtizedek óta alkalmaznak a műanyagok hőállóságának jellemzésére. Ez egy ún. egy pontos érték, amely csak a vizsgálat körülményei között érvényes. A műanyagok tulajdonságait mélyebben tanulmányozó kutatók már hosszú évek óta igyekeznek az ipari szakembereket meggyőzni arról, hogy helyette inkább a dinamikus mechanikai elemzést (DMA) kellene alkalmazni, a feldolgozó üzemek mérnökeinek többsége ezt az eljárást túl bonyolultnak tartja. Egy amerikai tanácsadó cég vezetője, M. Sepe cikksorozatában azt mutatja be, hogy a DMA görbékből bonyolult matematikai számítások nélkül is nagyon fontos információkat lehet kapni a műanyagok tulajdonságairól. Publikációnk előző számban megjelent 1. része azzal foglalkozott, hogy mennyivel többet árul el a DMA a vizsgált műanyag rugalmassági modulusáról, mint a HDT (amely lényegében az a hőmérséklet, amelynél a polimer rugalmassági modulusa hirtelen csökken); az ebben a számban megjelenő 2. rész pedig a DMA görbékből leolvasható további hasznos ismereteket tárja fel.