2005/06. Szám

Közép- és kelet-európa műanyagipara

Az Európai Unió új tagállamai Az Európai Unió 2004-ben tíz országgal bővült, és ennek nyomán szá mos nagy műanyag-feldolgozó vállalat, pl. a Wavin , a Nypro és a Visteon , bízva az ágazat gyors fejlődésében, jelentős beruházásokat hajtott végre a térségben. Korábban kevés megbízható adat jelent meg ezeknek az országoknak műanyagiparáról, az azonban ismert volt, hogy nagyságuk és műanyagiparuk fejlettsége alapján több csoportba sorolhatók.

Pe-ld/lld-gyártás és -felhasználás európában

Az Európai Unió 25 országában plusz Norvégiában és Svájcban 2004 ben összesen több mint 12 millió tonna polietilént állítottak elő. Ennek fajtánkénti megoszlása az 1. ábrán látható.

2005/05. Szám

A poliuretán és a pom piaci helyzete

Poliuretán Az IAL Consultants piackutató cég szerint 2004-ben a poliuretángyártó iparnak számos kihívással kellett szembenéznie. Az alapanyagárak jelentősen növekedtek, a hozzáférhetőség nagyon szűk volt, és 2005 közepéig új kapacitások sem léptek be. (A 2004-es európai gyártókapacitások az 1.

Faktorálás: a likviditás javításának egyik lehetséges eszköze

A műanyag-feldolgozó vállalatok (a továbbiakban eladók/szállítók) még a múlt század utolsó évtizedeiben is „házi bankjukkal” kialakított együttműködés keretei között, hagyományos formák alkalmazásával (számlavezetés, hitelezés) bonyolították pénzügyeiket. Az eladók számára hátrányos volt ez a gyakorlat, mert a vevők szerződéseikben egyre hosszabb fizetési határidőket kötöttek ki, sok esetben pedig kifogásokkal élve halogatták a fizetést, és ily módon rontották szállítóik likviditását. Követeléseik teljesítése érdekében a szállítók költséges és időt rabló pe res eljárásokra kikényszerültek.

2005/04. Szám

A plastics usa (chicago) kiállítás néhány újdonsága

Észak-Amerika legnagyobb műanyagipari szakvásárát, a Plastics USA ki állítást 2004. szeptember 28–30. között rendezték meg Chicagóban, ahol közel 350 kiállító mutatta be újdonságait.

A basf új üzleti stratégiája

Mint ahogyan minden üzleti kapcsolatban a kölcsönös bizalom és a meg értés segíti elő a közös sikert, így a vegyi anyagok gyártóinak is együtt kell működniük vásárlóikkal. A BASF képviselője szerint nem csak az a dolguk, hogy eladják saját termékeiket, hanem a vevőik által forgalmazott cikkek piaci sikerében is érdekeltté kell válniuk . A BASF hat különböző üzleti modellt alkalmaz, ezek mindegyike a piaci siker érdekében jön létre .

A poliamid és a polikarbonát piaci helyzete európában

Poliamid A poliamid 6 (PA 6) alapanyagának, a kaprolaktámnak az ára 2004-ben jelentősen növekedett, ugyanakkor az európai ellátás szűkült, mivel igen nagy mennyiséget szállítottak Kínába. A kaprolaktám exportára ekkor 1,65 EUR/kg körül volt, és ha hozzávesszük a kb. 0,35 EUR/kg feldolgozási költséget, akkor a PA 6 árának elméletileg kb.

2005/03. Szám

Hőálló műanyagok ismét az élen

A magas hőmérsékletnek ellenálló műanyagok (HTP, high temperature plastics) gyártása – annak ellenére, hogy egységnyi tömegük drágább az ezüstnél – egyre bővül, az éves igény növekedése 15% felett van. Ezek a műanyagok megtalálták a helyüket a piacon a gyógyászati berendezések, a repülőgépek és a luxusautók alkatrészeként. Becslések szerint 2002-ben a világ HTP szükséglete 255 E t volt (ennek értéke 3,7 Mrd EUR), amelynek közel a felét az USA-ban, 21%-át Európában használták fel.

Bizalom a nagy teljesítményű műszaki műanyagok jövőjében

Vannak olyan nagy műanyaggyártók, amelyek csalódtak a nagy teljesít- ményű műszaki műanyagok piaci sikereiben, és megszüntették ezek gyártását. Mások ezzel szemben bíznak ezeknek a műanyagoknak a jövőjében, és növelik mind a választékot, mind a gyártókapacitást. Az utóbbiak közé tartozik a Ticona és a DuPont cég .

A műanyag csövek piaci helyzete

A Műanyag Cső Konferenciaszövetség (Plastic Pipes Conference Association) 12. kongresszusát 2004-ben Bavenoban (Olaszországban) tartotta. Az elemzők beszámolói szerint a világ műanyagcső-felhasználása 1997 és 2002 között évente átlagosan 4%-kal, 4,6 Mrd méterről 5,2 Mrd méterre nőtt, és várható, hogy 2007-ig 6,3 Mrd méterre emelkedik.

Műanyagok a tőzsdén

A műanyagok ára széles sávban és gyakran változik. Az ebből fakadó legfőbb gond, a bizonytalanság csökkentése érdekében a londoni fémtőzsde ( London Metal Exchange; LME) Műanyag Bizottsága (LME’s Plastics Committee) szakemberei – közöttük a Basell Polyolefines, a Dow Chemical és a Nova Chemicals képviselői – a fémek kereskedelmében alkalmazott kereskedelmi ügyletekhez hasonlóan kísérletet tesznek az „ígérvények” („Futures”) bevezetésére a műanyagok esetében is. Ezek tőzsdei kereskedelemben alkalmazott szerződések, részvényekhez hasonlóan forgatható értékpapírok, amelyekben az eladók és vevők kötelezik magukat arra, hogy a jövőben egy meghatározott időpontban, a szerződésben kikötött áron eladják, illetve megvegyék az ígérvényben meghatározott mennyiségű műanyagot.

2005/02. Szám

A feldolgozó cég arculata és a márkanév: a siker eszközei

Számos műanyag-feldolgozó vállalat külső hatásoktól kiszolgáltatottnak érzi magát, és jövőjét a gazdasági környezet általános konjunkturális viszonyainak függvényében ítéli kedvezőnek vagy kedvezőtlennek. Mások képesek kihasználni a napjaink bonyolult gazdasági viszonyai között adódó lehetőségeket, és feladva merev ragaszkodásukat korábbi, illetve meglévő pozíciójukhoz, új, sikeres stratégiát alakítanak ki. A észak - amerikai DCM vállalat, amely főképp alkatrészeket gyárt más ágazatok számára, a legrövidebb szállítási határidőt ajánló műanyagfeldolgozó vállalat pozíciójának megszerzését tűzte ki célul.

A kompozitok piaci helyzete

Kompozitok feldolgozása és alkalmazása Műanyagok, üveg- és más szálak, valamint egyéb adalékanyagok bonyo- lult rendszere alkalmas olyan kompozitok kialakítására , amelyekből a jármű- és az építőipar, az elektromos és elektronikai ipar, továbbá egyéb területek, pl. a gyógyászat és a szélenergia hasznosítása, a sport és szabadidő számára alkatrészek, illetve végtermékek gyárthatók. Napjainkban erőteljesen nő a kompozitokból gyártott, fémek helyettesítésére is alkalmas, nagy fizikai terhelésnek kitett alkatrészek alkalmazása főképp a repülőgép- és az autóiparban.

Helyes kalkuláció = sikeres vállalkozás

Számos műanyag-feldolgozó vállalat más ágazatok számára gyárt – többnyire fröccsöntött – alkatrészeket, amelyek jellemzőit a vevők határozzák meg. Gyakori, hogy egy-egy gyártmányt hosszú időn keresztül csak egy partnernek szállítanak. A szállítási feltételek tárgyalásának egyik fontos eleme az eladó árajánlata, amelyet az esetek jelentős részében a vevő csak hosszas alkudozások után, az eladót gyakran engedmények nyújtására kényszerítve fogad el.

2005/01. Szám

Mindenki kínában szeretne beruházni

A shanghaii nemzetközi kiállítási központban, az Expo Center -ben rendezték 2004 júniusában az ázsiai térség legnagyobb műanyag- és gumiipari kiállítását, a Chinaplas -t, amelyen 26 ország 937 kiállítója vett részt, és a látogatók száma megközelítette a 60 ezret; ezek több mint 12%-a külföldről érkezett. Mindenekelőtt Kína műanyagiparának helyzetéről tájékozódhattak azok, akik meglátogatták a kiállítást. Az ország ipara 2004 áprilisában 19,1%-kal bővült, a beruházások ennél is gyorsabb ütemben 34,7%-kal nőttek.

Megbolygatja az amerikai importpiacot a hordtáskák vámja

Az USA nemzetközi kereskedelmi bizottsága (ITC, International Trade Commission) és kereskedelmi minisztériuma (DOC, Department of Commerce) az amerikai reklámzacskógyártók (pl. a PCL Packaging Inc., a Sonoco Products Co.

2004/06. Szám

Standard hőre lágyuló műanyagok felhasználása a világon és a világ egyes térségeiben

Műanyag-felhasználás a világ különböző térségeiben A hőre lágyuló műanyagok és a poliuretánok teszik ki a világon felhasz- nált összes műanyag mintegy 85–90%-át. A továbbiakban ezek piaci helyzetét mutatjuk be. A műanyagok másik nagy csoportját, a hőre keményedő műanyagokat, ragasztók, festékek és kötőanyagok gyártásában alkalmazzák.

Német műanyag- és gumifeldolgozó gépek a világpiacon

A műanyag- és gumifeldolgozó gépeket gyártó német vállalatok 2003-ban termelésük 74,7%-át exportálták, és tovább javították vezető helyüket a világpiacon. A kivitel az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt Ázsiában, továbbá Kelet-és Közép-Európában, szűkült viszont a hagyományosan erős Európai Unió országaiban és Észak-Amerikában (1. ábra).

Nemzetközi műanyag-feldolgozó vállalatok magyarországon

A Nordenia International AG Magyarországon, illetve Közép-Kelet Európában vezető pozíciót vívott ki magának a rugalmas falú csomagolóanyagok, illetve a műszaki fóliák és a belőlük gyártott termékek piacán. Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon négy üzemben 800 munkavállalót foglalkoztatnak. A vállalat ebben a térségben 23 E t fóliát extrudál, és több százezer óriás zsákot (big-bag) állít elő.

2004/05. Szám

Feldolgozógép-gyártók oroszországban

Moszkvában 2004. február 24–27. között ismét megrendezték az Upa- kova és az Interplastica kiállítást, amelyeken számos műanyag-feldolgozó gépeket gyártó német cég képviseltette magát.