2023/03. Szám

Műanyag lemezek új alapanyagai

A közleményben az akrilátokkal versenyző átlátszó PC és PETG lemezanyagok tulajdonságait hasonlítjuk össze az akrilátokéval. Ezután az új alapanyagokat tekintjük át, amelyek közül kiemelkednek azok az akril típusok, amelyek a PET lemezek piacának visszaszorítására alkalmasak. Az új anyagok orvostechnikai és vasúti alkalmazásokban egyaránt tért nyerhetnek.

2023/02. Szám

Fenntartható műanyagok az építőiparban

A műanyagok építőipari felhasználását egyre fenntarthatóbbá teszik az újrahasznosított polietilén-tereftalát alapú (rPET) méhsejtszerkezetek, az új tömör és többfalú szendvicsszerkezetek, valamint a csomagolás minimálisra csökkentése az építőipari ellátási láncban.

Műanyagfóliák a mezőgazdaságban

A műanyagfóliák egyik fontos alkalmazási területe a mezőgazdaság, ahol a legnagyobb mennyiséget a növénytermesztésben fóliasátrakként és talajtakarásra használják. Mindkét alkalmazásnál fontos az optikai és a termikus tulajdonságok optimalizálása, valamint a fénystabilitás. A vízzel szembeni viselkedést felületaktív anyagokkal szabályozzák. Újabban egyre több fejlesztés irányul a fóliák fenntarthatóságára, főleg a használat utáni lebonthatóságra, és a talaj szennyezésének megakadályozására.

2023/01. Szám

Autóipari műanyagmegoldások

A műanyagokat és a járműveket egyaránt sok kritika éri manapság, így mindkét ágazatban keresik a környezetvédelmi szempontból előnyösebb alternatívákat. A műanyag-alapanyaggyártók a fröccsöntőkkel együttműködve az autógyártók fenntarthatósági céljainak megfelelő alkalmazásokra szabják anyagaikat. A K 2022 vásáron kiállított termékek bizonyítják, hogy megfelelő anyagokkal nemcsak a CO2-kibocsátás csökkenthető, hanem konstrukciós előnyök is elérhetők.

Fejlesztések a műanyag csomagoló eszközök fenntarthatóságának érdekében

A csomagoló anyagok fejlesztésének fő iránya napainkban a csomagolás fenntarthatóságának javítása. Ennek talán legfontosabb módszere a csomagolás súlyának csökkentése a teljesítmény megőrzése mellett. A másik fontos terület a reciklálhatóság elősegítése és a reciklált anyagok felhasználása a csomagolásban. A hagyományos innovációk mellett különböző okos megoldások is hozzájárulnak a fenntarthatóság növeléséhez.

Kompozitok alkalmazása napelemekben

A napelemek alkalmazása a megújuló energiára való áttérés egyik kulcsa. A kompozit szerkezeti elemek alkalmazása üveg és az alumínium helyettesítésére növeli a napelemek tartósságát, csökkenti súlyukat. A környezetvédelmi kritériumok elérésében fontos szerepe van napelemek alkalmazásának az elektromos járművek fejlesztésében. Itt kulcsfontosságú kérdés, hogyan lehet integrálni a napelem cellákat a járművek alkatrészeibe úgy, hogy ne okozzon jelentős súlynövekedést és a napelem panel pontosan kövesse az alkatrész geometriai formáját.

2022/06. Szám

Mezőgazdasági fóliák fejlesztései a terméshozamok növelése érdekében

Napjainkban a Föld népessége eléri a nyolcmilliárd főt és további növekedés várható. Kutatók vizsgálják, hogy a Föld erőforrásai meddig elegendőek egyre több ember eltartásához. Ezt segítik a mezőgazdasági fóliák is, amelyekkel növelni lehet a terméshozamot, és meg lehet hosszabbítani a termesztési idényt.

A porózus műanyagok felhasználási területei

A standard polimerekből különböző technológiákkal üreges szerkezetű, porózus műanyagokat lehet előállítani. Ezek legfontosabb tulajdonságait, és ezek alapján a legfontosabb alkalmazásokat mutatja be a cikk.

Bioanyagok felosztása és orvosi célú felhasználása

A közleményben a gyógyászatban leggyakrabban használt, testnedvekkel vagy szövetekkel közvetlenül érintkező mesterséges és természetes polimereket és ezek főbb alkalmazási területeit ismertetjük.

Műanyagok az orvostechnikában és környezeti vonatkozásaik

A gyógyászati eljárások fejlődésével együtt jár a műanyagok alkalmazásának a bővülése is. A műanyagipar lépést tart a fejlődéssel, és az emberi testbe épített implantátumokhoz is egyre több műanyagot használnak. A felhasználás kiterjed az egyszer használatos eszközökre is, amelyeknél meg kell oldani, hogy a használat utáni hulladékok ne szennyezzék környezetünket.

Újdonságok a stretch- és a zsugorfóliák területén

A műanyagfóliák legfontosabb alkalmazási területe a csomagolás. A zsákok, zacskók mellett nagy mennyiséget használnak stretch- vagy zsugorfólia formájában a legkülönbözőbb méretű és alakú termékek csomagolására, főleg gyűjtőcsomagolásra. A stretch fóliát főleg tekercseléssel viszik fel. A zsugorfóliát gyakran használják a csomagolandó termék alakjának megfelelő – pl. megfelelő méretű sapka vagy hüvely – formában. A csomagolásnál a használat utáni újra hasznosítás alapvető fontosságú.

2022/04. Szám

Műanyagok az elektromos jármű innovációkban

A fenntarthatósági törekvések maguk után vonják az elektromos és hibrid járművek térnyerését. A műanyagok előmozdítják az autók hatékonyabb üzemanyag-felhasználását és a környezeti hatásuk csökkentését, rugalmassá teszik a tervezést, megfelelnek a fokozott biztonsági előírásoknak, esztétikusak, csökkentik a jármű súlyát, az erősített műanyagok hasonló szilárdságot és ugyanolyan stabilitást biztosítanak, mint a fémek. Mindezek ideális anyaggá teszik a műanyagokat az elektromos járműalkatrészek gyártásában.

2022/03. Szám

Műanyag csövek új alkalmazási lehetőségei

A műanyag csövek előtt kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően számos új alkalmazási lehetőség nyílik meg. Fontos szerepet játszhatnak a hidrogéngáz szállításában. Minden esetben vizsgálni kell a hidrogén rövid- és hosszútávú hatásait a műanyag csövek tulajdonságaira. A megújuló forrásból származó alapanyagokból gyártott csövek hozzájárulnak a CO2 kibocsátás, ezzel a karbon-lábnyom csökkentéséhez.

2022/02. Szám

Hírek a kozmetikai csomagolások világából

A kozmetikai csomagolásoknak a higiéniai rendeletek teljesítése mellett a körforgásos gazdaság feltételeinek is meg kell felelniük. Vezető kozmetikai cégek és csomagolóanyag beszállítóik a fenntartható csomagolás megvalósításáért közös kutatási projektben mérték fel az újrahasznosított csomagolóanyagok piaci lehetőségeit és cselekvési javaslatokat terjesztettek elő 2025-re, valamint 2030-ra.

Kupakgyártás és reciklálás – új trendek a piacon

HDPE kupakok gyártása/felhasználása folyamatosan növekszik és egyre inkább PCR-t (lakossági/kommunális hulladékból) vagy PIR-t (ipari műanyag hulladékból) visszadolgozott anyagokat fognak tartalmazni. A jövő kupakjainak alkalmazkodniuk kell a palackokhoz is a jobb újrahasznosítási célok érdekében.

Az orvosi célú csövek gyártásának optimalizálása

Egyre növekvő mennyiségben használnak műanyagcsöveket az orvosi eszközök gyártásában. A csövek minősége szempontjából különösen fontos az extrudálási folyamat és a szerszám optimalizálása. Ennek egyik eszközeként mutatja be a cikk a Compuplast cég szimulációs VEL szoftverjét, amellyel sikerült a folyamatot és a szerszámot optimalizálni, ezzel a csőminőséget javítani.

Termoplasztikus elasztomerek

A termoplasztikus elasztomereket (TPE) összetételük és tulajdonságaik sokfélesége alapján nagyon széles területen használják egyre nagyobb mennyiségben. Az egyik legfontosabb alkalmazásuk az orvosi eszközök gyártása, de nagyon fontos alkalmazásuk más polimerekből készített termékek felületének kialakítása. A cikk néhány új típust és azok alkalmazását mutatja be.

Könnyűszerkezetek az iparban

A szálerősítésű kompozitok alkalmazása mind az energiatakarékosság, mind a tervezési előnyök miatt elengedhetetlen. A cikk a könnyűszerkezetek alkalmazásának jogi hátterét mutatja be, illetve néhány tipikus alkalmazási területet (repülőgépgyártás, autóipar, nehézgépjárművek és e-mobilitás).

Végtelenített polimerhab bevonatok többfunkciós szigetelő alkalmazásokhoz

Az elterjedten alkalmazott műanyag habszigetelések egyik hátránya, hogy a táblás forma miatt a szerelésnél illesztési hézagok keletkeznek. Ezek nem csak potenciális hőhidak, hanem a szigetelőrendszer pára- és vízzárását is csökkentik. Újszerű megoldás a többrétegű, rugalmas polietilén habfóliák alkalmazása, amelyekkel az illesztéseket összehegesztve végtelenített bevonatokat lehet kialakítani.

2022/01. Szám

Műanyag csövek a vízgazdálkodásban, az épületekben és az infrastruktúra kialakításában

Néhány évtizeddel ezelőtt a vízvezetékek, a csatornacsövek, a mezőgazdasági öntözőcsövek stb. fémből, kerámiából. betonból készültek. A műanyag csövek csak fokozatosan tudtak benyomulni ezekre az alkalmazási területekre. Ma azonban a korábban műanyagok számára elképzelhetetlen területen is ott vannak, és kiderült, hogy korábbi elődeiknél számos jobb tulajdonságuk is lehet. A következőkben elmeséljük, hogy hogyan lett az ADS cég a globális vízgazdálkodás egyik legnagyobb támogatója, és bemutatunk számos már fontos és érdekes alkalmazást. A továbbiakban pedig számos, a csőgyártáshoz és hegesztéshez kapcsolódó újdonságot mutatunk be.