2022/04. Szám

Műanyagok az elektromos jármű innovációkban

A fenntarthatósági törekvések maguk után vonják az elektromos és hibrid járművek térnyerését. A műanyagok előmozdítják az autók hatékonyabb üzemanyag-felhasználását és a környezeti hatásuk csökkentését, rugalmassá teszik a tervezést, megfelelnek a fokozott biztonsági előírásoknak, esztétikusak, csökkentik a jármű súlyát, az erősített műanyagok hasonló szilárdságot és ugyanolyan stabilitást biztosítanak, mint a fémek. Mindezek ideális anyaggá teszik a műanyagokat az elektromos járműalkatrészek gyártásában.

2022/03. Szám

Műanyag csövek új alkalmazási lehetőségei

A műanyag csövek előtt kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően számos új alkalmazási lehetőség nyílik meg. Fontos szerepet játszhatnak a hidrogéngáz szállításában. Minden esetben vizsgálni kell a hidrogén rövid- és hosszútávú hatásait a műanyag csövek tulajdonságaira. A megújuló forrásból származó alapanyagokból gyártott csövek hozzájárulnak a CO2 kibocsátás, ezzel a karbon-lábnyom csökkentéséhez.

2022/02. Szám

Hírek a kozmetikai csomagolások világából

A kozmetikai csomagolásoknak a higiéniai rendeletek teljesítése mellett a körforgásos gazdaság feltételeinek is meg kell felelniük. Vezető kozmetikai cégek és csomagolóanyag beszállítóik a fenntartható csomagolás megvalósításáért közös kutatási projektben mérték fel az újrahasznosított csomagolóanyagok piaci lehetőségeit és cselekvési javaslatokat terjesztettek elő 2025-re, valamint 2030-ra.

Kupakgyártás és reciklálás – új trendek a piacon

HDPE kupakok gyártása/felhasználása folyamatosan növekszik és egyre inkább PCR-t (lakossági/kommunális hulladékból) vagy PIR-t (ipari műanyag hulladékból) visszadolgozott anyagokat fognak tartalmazni. A jövő kupakjainak alkalmazkodniuk kell a palackokhoz is a jobb újrahasznosítási célok érdekében.

Az orvosi célú csövek gyártásának optimalizálása

Egyre növekvő mennyiségben használnak műanyagcsöveket az orvosi eszközök gyártásában. A csövek minősége szempontjából különösen fontos az extrudálási folyamat és a szerszám optimalizálása. Ennek egyik eszközeként mutatja be a cikk a Compuplast cég szimulációs VEL szoftverjét, amellyel sikerült a folyamatot és a szerszámot optimalizálni, ezzel a csőminőséget javítani.

Termoplasztikus elasztomerek

A termoplasztikus elasztomereket (TPE) összetételük és tulajdonságaik sokfélesége alapján nagyon széles területen használják egyre nagyobb mennyiségben. Az egyik legfontosabb alkalmazásuk az orvosi eszközök gyártása, de nagyon fontos alkalmazásuk más polimerekből készített termékek felületének kialakítása. A cikk néhány új típust és azok alkalmazását mutatja be.

Könnyűszerkezetek az iparban

A szálerősítésű kompozitok alkalmazása mind az energiatakarékosság, mind a tervezési előnyök miatt elengedhetetlen. A cikk a könnyűszerkezetek alkalmazásának jogi hátterét mutatja be, illetve néhány tipikus alkalmazási területet (repülőgépgyártás, autóipar, nehézgépjárművek és e-mobilitás).

Végtelenített polimerhab bevonatok többfunkciós szigetelő alkalmazásokhoz

Az elterjedten alkalmazott műanyag habszigetelések egyik hátránya, hogy a táblás forma miatt a szerelésnél illesztési hézagok keletkeznek. Ezek nem csak potenciális hőhidak, hanem a szigetelőrendszer pára- és vízzárását is csökkentik. Újszerű megoldás a többrétegű, rugalmas polietilén habfóliák alkalmazása, amelyekkel az illesztéseket összehegesztve végtelenített bevonatokat lehet kialakítani.

2022/01. Szám

Műanyag csövek a vízgazdálkodásban, az épületekben és az infrastruktúra kialakításában

Néhány évtizeddel ezelőtt a vízvezetékek, a csatornacsövek, a mezőgazdasági öntözőcsövek stb. fémből, kerámiából. betonból készültek. A műanyag csövek csak fokozatosan tudtak benyomulni ezekre az alkalmazási területekre. Ma azonban a korábban műanyagok számára elképzelhetetlen területen is ott vannak, és kiderült, hogy korábbi elődeiknél számos jobb tulajdonságuk is lehet. A következőkben elmeséljük, hogy hogyan lett az ADS cég a globális vízgazdálkodás egyik legnagyobb támogatója, és bemutatunk számos már fontos és érdekes alkalmazást. A továbbiakban pedig számos, a csőgyártáshoz és hegesztéshez kapcsolódó újdonságot mutatunk be.

2021/06. Szám

A fenntarthatóság javítása és a költségek csökkentése polipropilén habokkal

A PP habok több éve jelen vannak a piacon, fejlesztésük és alkalmazásuk egyre szélesebb, köszönhetően előnyös tulajdonságaiknak a PS és EPS polimerekkel szemben. Az extrudált, a fröccsöntött és a fúvott PP habok fontos alkalmazási területei az autóipar, a csomagolás, az építőipar, a fogyasztási cikkek és az ipari termékek.

2021/05. Szám

Poliuretánok: fenntartható növekedés

A poliuretánok termelése és alkalmazása folyamatosan nőtt a járvány előtti években. Ázsia és ezen belül Kína szerepe egyre jelentősebb. A gyártók növelik a mennyiséget és új termékeket, technológiákat is fejlesztenek

2021/04. Szám

PP és PA kompaundok növekvő szerepe az autóiparban

Az autógyártásban folyamatosan nő a műanyag kompaundok alkalmazása. Ezek szerepe elsősorban az alkatrészek, ezen belül is a szerkezeti elemek súlyának csökkentése a fémek kiváltásával. A súlycsökkentés az elektromos autóknál a korábbinál nagyobb feladatot jelent. Az akkumulátorok miatt ugyanis ezek az autók 15%-kal nagyobb súlyúak annak ellenére is, hogy több alkatrész feleslegessé válik.

Szigorodó előírások és átfogóbb vizsgálatok az orvosi ellátás biztonságának növelésére

2020. május 25. óta az Európai Unió minden tagországában kötelező betartani az EU 2017/745 számú, orvosi eszközökre vonatkozó új előírását (MRD, Medical Device Regulation). Ennek alapvető célja, hogy növelje a betegek ellátásának biztonságát és csökkentse az orvosi kezelések kockázatát. A kis és közepes méretű vállalatok önmagukban aligha lesznek képesek az MRD valamennyi követelményének eleget tenni, azért valószínűleg partneri viszonyba kell majd lépniük valamelyik gyógyászati eszközöket gyártó nagyvállalattal. Az eddigieknél szigorúbban kell majd vizsgálni az orvostechnikában alkalmazott műanyagok vegyszer- és feszültségrepedezését is, mindenekelőtt a kórházi fertőtlenítőszerek és a kemoterápiás gyógyszerek agresszív oldószereinek műanyagokra kifejtett hatását. A műanyagok feszültségkorróziója ugyanis a klinikai és az otthoni használatra szánt orvosi eszközök váratlan meghibásodását okozhatja, és ezzel komolyan veszélyezteti azok megbízhatóságát és a beteg biztonságát.

2021/03. Szám

Testen hordható, nanoréteggel bevont orvosi eszközök

A testen hordható orvosi eszközök folyamatosan elláthatják a betegeket a szükséges mennyiségű gyógyszerrel vagy folyamatosan ellenőrizhetik a páciens állapotát. A mért adatokat automatikusan küldik a velük összekötött egészségügyi intézménybe, ez által a rászoruló gyors segítséget kaphat, ami életeket menthet meg. A gyorsan terjedő eszközök az egészségügyi szervezetek terhelését is csökkentik, és a biztosítók számára szintén hasznosak. Ezek az eszközök azonban csak akkor válnak be, ha adataik tökéletesen megbízhatók. Egy új technológia, a nanoréteges bevonás ezt a megbízhatóságot szavatolja.

Tovább bővül a poliolefinek alkalmazási területe

A poliolefin csövek alkalmazási területe rendkívül széles: ilyeneken vezetik a vizet – legyen az ivóvíz, szennyvíz, vagy éppen talajvíz – szerte a világon. Ezekkel a találkozunk a légkondicionálókban, és jól vizsgáznak a poliolefinek a nyomás alatti gázvezetékeknél is. A műanyag csomagolások fejlesztésénél a környezeti hatás a legfontosabb szempont. A poliolefinek ebből a szempontból is jól vizsgáznak.

2021/02. Szám

Építőipari fóliák és lemezek újdonságai

A beton és az acél mellett a műanyagok - különösen a műanyag fóliák - is kulcsszerepet játszanak az építőiparban. Az alábbiakban néhány újdonságról olvashatnak.

PVC-O és PEX csövek alkalmazása

A műanyag csövekhez nagy mennyiségben polietilént és PVC-t használnak. A magasabb alkalmazási hőmérséklet azonban más műanyagfajtákat igényelnek. A CPVC mellett ilyenek a PEX és a PVC-O csövek.

2021/01. Szám

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (2. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésről számolunk be.

Csövek alkalmazása nem csak a közművesítésben

A műanyag csövek egyik legsikeresebb alkalmazási területe a közművesítés. Újabban a szélerőművekhez szükséges nagyfeszültségű kábel védőcsöveit is speciális polietilénből gyártották. Energia- és vízkészlet-takarékosság, árok nélküli telepítés mind a műanyag csövek előnyeihez tartozik. Egy szennyvíztisztító telepet a világ legnagyobb PVC csövével (1500 mm átmérő) korszerűsítettek.

2020/06. Szám

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (1. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésekről számolunk be.