2014/01. Szám

Új műanyagtípusok a gazdasági és műszaki célok szolgálatában

Egy holland alapanyaggyártó által piacra dobott random polipropilén kopolimer a fröccsöntési folyamat során mutatott jobb folyóképessége révén rövidebb ciklusidőt és kisebb energiafelhasználást tesz lehetővé a hasonló folyóképességű más típusokhoz képest. Speciális adalékanyagok bekeverésével elérhető, hogy a poli(metil-metakrilát) lámpaburkolatok nagy fényáteresztő képesség mellett is egyenletesen szórják a LED fényforrások fényét.

2013/02. Szám

Szerves-szervetlen hibrid és üvegszálas műanyag kompozitok

A nanoszerkezetű szerves-szervetlen hibrid kompozitok egyik új csoportját a foszfát-üveg/ polimer kompozitok alkotják. A kétféle anyagrendszer eltérő tulajdonságai ellenére ömledékfázisban összekeverhető és feldolgozható. Tulajdonságaik javítása további fejlesztést igényel. Üvegszálas kompozitoknál az üvegszál csak akkor fejt ki erősítő hatást, ha kémiailag tud kapcsolódni a mátrixhoz.

2013/01. Szám

Új termékek

PA 11/12 helyettesítésére kifejlesztett új POM kopolimer; Oxigénelnyelő adalékok csomagolófóliákhoz; Kaucsuk padlóbevonat; PE/fluorelasztomer kombináció fémek kiváltására; Átlátszó PP típus a Slovnafttól; Vezetőképes hab a SekisuiAlveótól; Fémerősítés kiváltása a műanyag ablakoknál; Új polietilén típusok; Nagy hőállóságú poliimid;

Széntartalmú műanyag nanokompozitok

A szénnanocsöveket már 20 éve felfedezték, de nagyléptékű ipari felhasználásuk még várat magára. A gyártási technológiák és az alkalmazások fejlesztése azonban töretlen. Az alábbiakban ezekről az újabb eredményekről olvashatnak.

Újra népszerűek a hőre keményedő műanyagok

A hőre lágyuló műanyagok több évtizedes egyeduralkodása után ismét kezdik megbecsülni a hőre keményedő műanyagokat. Kicsit körülményesebb feldolgozni őket, de sokkal olcsóbbak a nagy teljesítményű, hőálló hőre lágyuló műanyagoknál. A gépgyártók igyekeznek a feldolgozást gyártmányaikkal megkönnyíteni, az alapanyaggyártók pedig új típusokat fejlesztenek.