Műanyagfajták

Fluorpolimerek: bevonatok, diffúziós zárórétegek és biológiai alkalmazások

A műanyagok különleges tulajdonságú családját képezik a fluorpolimerek. Nagyszerű siklótulajdonságaik vannak, kopásállóak, vegyszerállóak. Emiatt elsősorban műszaki célokra alkalmazzák őket, de jelen vannak minden háztartásban is edénybevonatok formájában.

Metallocén katalizátorral szintetizált poliolefinek újabb fejlesztési eredményei

Az 1990-es években kifejlesztett metallocén katalizátoros polimerizációs módszerek a fejlesztők várakozásaival szemben nem szorították háttérbe a hagyományos polimerizációs eljárásokat, de a metallocénes etilén/α-olefin kopolimereket évről-évre nagyobb mennyiségben használják fel elsősorban a fóliagyártásban. Az új technológiát kidolgozó nagy poliolefingyárak az ezredforduló körül készen álltak metallocén katalizátorral gyártott polipropilén előállítására is, ennek tulajdonságai azonban nem voltak arányban magasabb árával, ezért eddig nem aratott átütő piaci sikert. A metallocén katalizátorral szintetizált poliolefinek számos tulajdonsága erősen eltér a hagyományos poliolefinekétől.

Műanyagok tulajdonságai

Műanyag felületek módosítása a tapadás javítása érdekében

Felületkezelés a fröccsöntés során Amennyiben a feldolgozott műanyag tárgyat a későbbiekben lakkozni vagy ragasztani kell, a megfelelő adhézió kialakítása problémát jelenthet. Ennek oka elsősorban az, hogy kevés poláris csoport található a műanyagok felületén. Jelenleg többféle módszer is rendelkezésre áll, amivel lakkozás vagy ragasztás előtt előkezelik az apoláris műanyag felületeket a tapadás javítása érdekében.

Új műanyagadalékok

A düsseldorfi K 2004 kiállításon és a műanyagmérnökök (nemzetközi ) egyesülete (SPE, Society of Plastics Engineers) Houstonban (USA) 2005 elején rendezett Polyolefin 2005 nevű konferenciáján az adalékgyártók számos új készítményt mutattak be, amelyek számot tarthatnak a műanyaggyártók és -felhasználók érdeklődésére. Ezek közül mutatunk be néhány korszerű terméket. Újdonságok a stabilizátorok területén A Ciba Specialty Chemicals cég kültéri használatra szánt lágy PVC termékek élettartamának meghosszabbítására fejlesztette ki Tinuvin XT 833 nevű UV-stabilizátorát.

Különleges hatású színezékek

Az üzletek polcait figyelve egyre többször találkozhatunk azzal a „jelen séggel”, hogy ha a csomagolásokra különböző szögekben nézünk, akkor változnak a színei. Ezt angolul flip-flop hatásnak nevezik . Ilyen hatású adalékanyagokat egyre többen gyártanak.

Metallocén katalizátorral szintetizált poliolefinviaszok színezékek diszpergálásához

A műanyagok színezésekor diszpergáló adalékot kevernek a polimerhez, hogy optimalizálják a bekeverés idő- és energiaszükségletét, és növeljék a színhatás minőségét. A régóta használt paraffinek mellett az utóbbi években polietilénviaszokat is alkalmaznak ilyen célra. Ezeket a többi polietilénhez hasonlóan nagy nyomáson gyökös polimerizációval vagy kis nyomással ZieglerNatta katalizátorral szintetizálják; néha pedig hosszú szénláncú polimerek hőkezelésével (degradációval) állítják elő őket.

Műanyagok előállítása és feldolgozása

Új fröccsöntési eljárások

A német Műanyag-feldolgozási Intézet (IKV) Aachenben megrendezett 22. konferenciáján a fröccsöntés területén két újdonságot mutattak be. Az egyik teljesen újszerű módon közelíti meg a többfészkes szerszámok problémáját, míg a másik több technológia előnyeit egyesíti magában.

Hajtóműolajok és kenőanyagok műanyag-feldolgozó gépekhez és szerszámokhoz

Speciális kenőolajok Az extrúziónál és a kompaundálásnál általános tendencia, hogy az extruderek kitolási teljesítményét a maximumra igyekeznek növelni a beruházási és üzemelési költségek legalacsonyabb szintje mellett. A csigák és a meghajtások fejlődése következtében az extruderek kihozatali teljesítménye az utóbbi évekbe n megduplázódott – ezzel azonban megváltoztak a hajtásokkal szembeni követelmények is. A hajtóművek egyre kisebbek, és javul a költséghatékonyságuk.

A műanyagok gépet koptató hatása

Fröccsgépek kopás elleni védelme A szálerősítésű műanyagok fröccsöntésekor az egész ömledékút, külö nösen a speciális technológiákkal előállított forrócsatorna-szelepek erős igénybevételnek vannak kitéve. Ennek csökkentésére fejlesztettek ki egy új tűzárószelepet, amelynek anyaga különösen kopásálló, ugyanakkor igen nagy pontossággal megmunkálható. Erre azért van szükség, hogy a zárószelep tartós legyen, ugyanakkor még viszonylag durva töltőanyagok esetében is szoros zárást biztosítson.

Műanyag alkatrészek és szerszámok tisztítása

Tisztasági követelmények az autóiparban Németországban 2004. októbere óta a VDA 19. számú, „Funkcionális szempontból jelentős autóalkatrészek műszaki tisztaságának és részecske szennyeződésének vizsgálata” című irányelv szabályozza a vizsgálati módszereket ezen a területen, anélkül azonban, hogy megadná a megkívánt tisztaság eléréséhez szükséges eszközöket.

Néhány jó tanács a műanyag-feldolgozóknak

Nagy bosszúság a műanyag-feldolgozó üzemben, ha a termelés folya mán hirtelen selejtessé válik a termék. Ilyenkor gyorsan be kell avatkozni, hogy minél rövidebb ideig álljon a munka, és minél kevesebb hasznavehe- tetlen termék keletkezzék. A következőkben a fröccsöntő üzemekben dolgozók találhatnak néhány jó tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan küszöbölhető ki az tökéletlen szerszámkitöltés okozta hiba; a fóliagyártók pedig arra, hogy mit tegyenek, ha a hibátlanul legyártott fólia feltekercselés közben károsodik.

Műanyagok felhasználása

Csomagolás – a műanyagok legnagyobb felhasználási területe

Statisztikai háttér A polimerek csomagolástechnikai felhasználásának közel 100 éves múlt ja van. Ugyanis 1908-ban a viszkózselyem fejlesztése kapcsán jelent meg a cellofán. Azóta a csomagolás és a műanyag fogalma szorosan összekapcsolódott.

Rugót helyettesítő és energiát elnyelő poliuretánhabok

A poliuretánhabokat első megjelenésük óta használják ruganyos párná zóanyagként, elsősorban kárpitozott bútorokban. A jó minőségű bútorokban azonban mindmáig előnyben részesítik a fémrugókat. Az újabb habtípusok viszont egyre jobban megközelítik a fémrugók teljesítményét.

Újszerű műszaki megoldások műanyag és fém társításával

Műszaki műanyagokból régóta készítenek olyan tárgyakat, alkatrészeket, amelyekhez korábban fémet használtak. Az érdeklődés újabban a fémek és a műanyagok társítása felé fordult, és ennek eredményeképpen néhány egészen újszerű műszaki megoldás született. Ezek közül a fogaskerékgyártás próbálkozásait és a fémekkel társított szálerősítésű műanyagok néhány lehetséges alkalmazási területét mutatjuk be.

Hazai hírek

Műanyagok a gazdaságban

Közép- és kelet-európa műanyagipara

Az Európai Unió új tagállamai Az Európai Unió 2004-ben tíz országgal bővült, és ennek nyomán szá mos nagy műanyag-feldolgozó vállalat, pl. a Wavin , a Nypro és a Visteon , bízva az ágazat gyors fejlődésében, jelentős beruházásokat hajtott végre a térségben. Korábban kevés megbízható adat jelent meg ezeknek az országoknak műanyagiparáról, az azonban ismert volt, hogy nagyságuk és műanyagiparuk fejlettsége alapján több csoportba sorolhatók.

Pe-ld/lld-gyártás és -felhasználás európában

Az Európai Unió 25 országában plusz Norvégiában és Svájcban 2004 ben összesen több mint 12 millió tonna polietilént állítottak elő. Ennek fajtánkénti megoszlása az 1. ábrán látható.

Műanyagok és a környezet

Segédberendezések a műanyagok újrafeldolgozásához

Agglomerátumok készítése műanyaghulladékból A kölni Pla.to GmbH berendezései segítségével a legkülönbözőbb mű- anyaghulladékokból (fóliákból, habokból, műszálakból és más hőre lágyuló műanyagokból) megfelelő nyomáson és hőmérsékleten olyan agglomerátumok készíthetők, amelyek műanyag-feldolgozó gépeken már minden további nélkül feldolgozhatók vagy hozzákeverhetők friss műanyag granulátumokhoz. A nemesítési eljárás során olyan önthető, homogén, pormentes ömlesztett áru keletkezik, amelynek halmazsűrűsége 480 kg/m3 is lehet.

Tudta-e, hogy:

A műanyagok a fegyvergyártásban is egyre jobban terjednek?

Műszaki műanyag félkész termék ismertető sorozat

2. anyagcsoport – poli(oxi-metilén) pom – dr. habil. kalácska gábor,