Műanyagfajták

Nanotöltőanyagok bevitele nagy sűrűségű polietilénbe

Az elmúlt évek egyik legígéretesebb felfedezését a műanyagipar számára valószínűleg az ún. nanotöltőanyagok jelentik. Ezek a réteges szerkezetű, parányi méretű anyagok már nagyon kis mennyiségben szokatlan tulajdonságokat adnak a polimereknek, és pl.

Műanyagok tulajdonságai

Műanyagtermékek akusztikus tulajdonságai

Miért van szükség az akusztikus jellemzésre? A műanyagtermékek akusztikus jellemzése iránti igény részben törvényi, részben gazdasági indokokból merült fel. Egyre több területen szabnak meg a törvények határértékeket különböző termékjellemzőkkel, többek között zajterheléssel kapcsolatban is. A műanyagtermékek akusztikus jellemzésekor azonban nehezen adható meg egyetlen olyan számszerű jellemző, amellyel a termék egyértelműen leírható és minősíthető lenne.

Szállal erősített műanyagok

A előnyei A szállal erősített hőre lágyuló műanyagokat igen sokféle területen lehet felhasználni, és piaci jelentőségük egyre nő. Az erősítetlen műanyagokhoz képest olyan területeken válnak használhatóvá, ahol nagyobb merevségre, szilárdságra, ütésállóságra van szükség. A mechanikai jellemzők javulása mellett jobb a hőállóságuk, a méretstabilitásuk, a villamos szigetelésük, a siklásuk és a kopásállóságuk.

Műanyagok előállítása és feldolgozása

A fröccsöntési zsugorodás és a technológia összefüggése

A fröccsöntött termékek zsugorodásának ismerete elengedhetetlen a mé retpontos termékek gyártásához és a fröccsszerszámok méretezéséhez. Az alábbiakban töltetlen és szálerősített, hőre lágyuló fröccsöntött műanyagok zsugorodása és a fröccsöntési paraméterek közötti összefüggésről adunk rövid összefoglalót. Fröccsöntött termékek zsugorodása Zsugorodás alatt a fröccstermék térfogatcsökkenését értjük a lehűlés fo lyamán.

Feldolgozógépek működési rendellenességei és megszüntetésük lehetőségei

Az alábbiakban a granulátumszárító és az extrúziós bevonó néhány lehetséges meghibásodását mutatjuk be a megoldási lehetőségekkel együtt. A granulátumszárító Noha a granulátum formájú alapanyag szárítása viszonylag egyszerű folyamat, gyakran előfordul, hogy a látszólag normális működés ellenére a granulátum egyáltalán nem vagy nagyon lassan szárad. Ez – feltéve, hogy betartották az alapanyaggyártó utasításait – mindig az alábbi négy tényező valamelyikével van összefüggésben.

Eszközök pet palackok gyártásához és újrahasznosításához

Az alapanyaggyártók szerint a PET iránti kereslet világszerte nő, amit a feldolgozók növekvő érdeklődése generál, mivel a PET más hagyományos anyagokat vagy polimereket helyettesít. A felhasználás növekedési üteme Nyugat-Európában 2002-ben 12%, 2003-ban 10% volt. A fejlődés egyik legláthatóbb jele, hogy egyre nagyobb mennyiségben használnak fel visszaforgatott PET-et.

Felülettisztítás és megmunkálás lézersugárral

Lehet velük fúrni, vágni, fé nyezni, gravírozni és nyomtatni. Most itt egy újabb alkalmazási terület: szerszámok és alkatrészek felületének tisztítása és finommegmunkálása lézerrel. Az Adaptive Laser Systems (ALS) cég „lézeres tisztítóberendezésével” közvetlen érintkezés és roncsolás nélkül lehet megtisztítani a fröccs-, prés- és fúvószerszámokat.

Új eredmények a habosított fröccsöntésben

A mikrocellás habosított fröccsöntéssel foglalkozó Trexel cég olyan újí tással állt elő, amely javíthatja a habosítással készült termékek felületi minőségét. A cég néhány éve fejlesztette ki Mucell nevű eljárását, amelyet az autógyártásban már alkalmaznak. A Polytec Riesselmann GmbH pl.

Fóliák vastagságának mérése és szabályozása

Műanyag fóliák, lemezek vastagságának on-line mérése – különösen az egyre nagyobb gyártási sebesség mellett – nem könnyű feladat. Nem könynyebb a vékony fóliák vastagságának beállítása sem, különösen akkor, amikor csökkenteni kell a beállításkor keletkező selejt mennyiségét. Mindkét feladat megoldásához japán cégek is kínálnak eszközöket.

Műanyagok felhasználása

Funkcionális és nagy teljesítményű polimerek

A kereskedelmi forgalomban kapható műanyagok főbb osztályai Mára a műanyagok mint szerkezeti anyagok „érett” szakaszukba jutottak. (Szerkezeti anyag alatt értendő ebben a közleményben minden olyan műanyag, amelyből valamilyen használati tárgyat vagy alkatrészt – akár egy fogmosó poharat – készítenek. A szerkesztő megjegyzése.

Gumi helyett „hőre lágyuló vulkanizátumok” és poliuretánelasztomerek

A klasszikus gumik helyett számos helyen régóta használják az egysze rűbb felépítésű és könnyebben feldolgozható, polimerekkel rokon hőre lágyuló elasztomereket, amelyek különböző típusait különféle elnevezésekkel illetik. Egyik ilyen változatuk a „hőre lágyuló vulkanizátumok”, amelyeknek számos új típusa jelent meg a piacon. Nagy igénybevételnek kitett helyeken pedig szívesen használnak poliuretánelasztomereket.

Poliamidból készült olajtank traktorokhoz

A Mercedes-Benz cég új Actros típusú traktoraiban a motor olajteknője teljes egészében poliamidból készül. A műanyag olajteknő sikeres alkalmazása elősegíti az alumínium, acél és hőre keményedő alkatrészek hőre lágyuló műanyag alkatrészekkel való felváltását. A közel 6 kg-os alkatrészeket, amelyeket a Kunstofftechnik Sachsen GmbH (Ottendorf-Okrilla, Németország) állít elő, V6-os dízelmotorokba építik be.

Pe-hd csövek a vízellátásban

Európában ma már a csövek többségét hőre lágyuló műanyagokból gyártják, és ez az anyagcsoport világszerte is 54%-os részesedést képvisel (1988-ban még csak 44% volt). 2003-ban mintegy 2500 E t műanyagot használtak fel csőgyártásra, amelynek mintegy 62%-a PVC volt, 33,5%-a PE, kb. 4,5%-a PP.

Körkép a háztartási gépek piaci helyzetéről

Manapság a háztartások jelentős része élvezi a mindennapos otthoni munkák megkönnyítését szolgáló berendezések előnyeit. A rendelkezésre álló eszközök száma szinte végtelen, az egyszerűbb konyhai eszközöktől kezdve a költségesebb kerti munkagépekig terjedő kínálatból mindenki tetszése és természetesen pénztárcája szerint válogathat. A termelői és fogyasztói oldal egyensúlyi helyzetének fenntartásához azonban számos szempontot figyelembe kell venni.

Műanyagok a gazdaságban

A feldolgozó cég arculata és a márkanév: a siker eszközei

Számos műanyag-feldolgozó vállalat külső hatásoktól kiszolgáltatottnak érzi magát, és jövőjét a gazdasági környezet általános konjunkturális viszonyainak függvényében ítéli kedvezőnek vagy kedvezőtlennek. Mások képesek kihasználni a napjaink bonyolult gazdasági viszonyai között adódó lehetőségeket, és feladva merev ragaszkodásukat korábbi, illetve meglévő pozíciójukhoz, új, sikeres stratégiát alakítanak ki. A észak - amerikai DCM vállalat, amely főképp alkatrészeket gyárt más ágazatok számára, a legrövidebb szállítási határidőt ajánló műanyagfeldolgozó vállalat pozíciójának megszerzését tűzte ki célul.

A kompozitok piaci helyzete

Kompozitok feldolgozása és alkalmazása Műanyagok, üveg- és más szálak, valamint egyéb adalékanyagok bonyo- lult rendszere alkalmas olyan kompozitok kialakítására , amelyekből a jármű- és az építőipar, az elektromos és elektronikai ipar, továbbá egyéb területek, pl. a gyógyászat és a szélenergia hasznosítása, a sport és szabadidő számára alkatrészek, illetve végtermékek gyárthatók. Napjainkban erőteljesen nő a kompozitokból gyártott, fémek helyettesítésére is alkalmas, nagy fizikai terhelésnek kitett alkatrészek alkalmazása főképp a repülőgép- és az autóiparban.

Helyes kalkuláció = sikeres vállalkozás

Számos műanyag-feldolgozó vállalat más ágazatok számára gyárt – többnyire fröccsöntött – alkatrészeket, amelyek jellemzőit a vevők határozzák meg. Gyakori, hogy egy-egy gyártmányt hosszú időn keresztül csak egy partnernek szállítanak. A szállítási feltételek tárgyalásának egyik fontos eleme az eladó árajánlata, amelyet az esetek jelentős részében a vevő csak hosszas alkudozások után, az eladót gyakran engedmények nyújtására kényszerítve fogad el.

Műanyagok és a környezet

Biológiailag lebomló műanyagok forradalma

A növényekből készült műanyagok iránt megnyilvánuló érdeklődés foko zódását bizonyítja, hogy az egyik jelentős olasz élelmiszer-áruházlánc, a Coop Italia bevezette a Cargill-Dow cég által gyártott „ NatureWorks ” márkanevű, biológiailag lebomló élelmiszer-csomagolásokat. A Coop Italia szerint az évenként megújuló forrásból (pl. búza, kukorica, fa, cukor, cukorrépa) gyártott műanyagok reményteljes kezdeményezésnek számítanak a környezetkímélő anyagok alkalmazásában.

Tudta-e, hogy:

Nem csak havon lehet síelni?

Fiatalok fóruma

Műanyag fogaskerekek súrlódás- és kopásvizsgálata

Összefoglalás A műszaki gyakorlatban rendkívül sok helyen alkalmazunk fogazott gép elemeket. Ezek közül is leggyakrabban a fogaskerékhajtásokkal találkozhatunk, amelyek felhasználási területe igen széles körű. A hajtástechnikában alkalmazott fogaskerekek méretei, anyaga, kialakításai függnek a hajtásrendszer jellemzőitől (teljesítmény, hőmérséklet, esetleg élelmiszerhigiénia).