Műanyagfajták

Cikloolefin kopolimerek – most már fröccsöntéshez is

A Ticona cég 5 évvel ezelőtt kezdte forgalmazni metal océn katalizátorral szintetizált, Topas márkanevű cikloolefin (COC) kopolimerjeit, de csak 2000ben indította be 30 E t/év kapacitású ipari termelőüzemét ennek a polimernek a gyártására. Az eddig piacra kerülő típusokat extrudáláshoz ajánlották, és elsősorban a fóliagyártásban használták fel. A legújabb típusok fröccsönthetők, a belőlük fröccsöntött előforma pedig fúvóformázással üreges testté alakítható.

Műanyagok tulajdonságai

Kaucsukok és hőre lágyuló műanyagok reológiai vizsgálata

A kaucsukkeverékek reológiai jellemzésének fontossága A kaucsukkeverékek a térhálósítható anyagok közé tartoznak, szobahő mérsékleten, valamint a feldolgozás hőmérsékletén is viszkoelasztikus tulajdonságokat mutatnak. A keverési és az alakadási folyamatokat is nagyrészt a még nem térhálós anyag folyási jellemzői határozzák meg, ezért azok pontos ismerete fontos a fröccsöntő vagy az extrúziós szakemberek számára. A számítógépes tervezőprogramok elterjedése megköveteli, hogy ne csak általában ismerjék a folyási jellemzőket, hanem azokat matematikailag le is tudják írni.

Műanyagok előállítása és feldolgozása

Az európai szerszámgyártóknak tanulni kell a legjobbaktól

Az ipari értékteremtési láncban egyre nagyobb jelentősége van a szer számgyártásnak és a formatervezésnek, azaz a termékfejlesztést és a termékgyártást összekötő folyamatoknak. Ezt ismerték fel a Rajna-Vesztfáliai Műszaki Egyetem egyik tanszékén, ahol a szerszámgyártó cégek teljesítményének összehasonlítása céljából egy 120 adatból álló értékelőrendszert dolgoztak ki. Az adatok a cégek legfontosabb működési területeiről nyújtanak felvilágosítást, pl.

Műanyagok felhasználása

Műanyagok a gyógyítás szolgálatában

A műanyagokat megjelenésük óta alkalmazzák az orvosi technikában. Az elmúlt években azonban ugrásszerűen megnőtt részarányuk ezen a területen, és az ún. orvosi műanyagok gyártása, továbbá a műanyagból készített orvosi eszközök előállítása számos vállalat számára gazdasági sikereket is hozott.

Műanyagok és a környezet

Az elektronikai és elektromos ipari műanyaghulladék hasznosítása

A hulladékhasznosítás európai szabályozása – új direktívák Az elektronikai és elektromos ipari (E+E) alkalmazásokban a műanyagok kulcsszerepet játszanak. Az ezekre az anyagokra vonatkozó új európai szabályozás (WEEE direktíva az E+E ipari hulladékok újrafelhasználásáról, ill. ROE direktíva a káros anyagok korlátozott felhasználásáról E+E berendezésekben) meg fogja változtatni az iparág fejlesztési, termelési és eladási szokásait, mert a berendezésgyártóknak a jövőben figyelembe kell venniük a törvényt.

A műanyaghulladék újrafeldolgozása Olaszországban

Az olasz műanyag-feldolgozók szövetsége, az Unionplast felmérése sze rint 2001-ben Olaszországban 214 cég (2137 alkalmazott), 450 M euró forgalmat ért el hulladékfeldolgozással. Összkapacitásuk 1,12 M t, de a ténylegesen feldolgozott mennyiség csak 913 E t. A statisztikai adatokat az 1–3.

Megoldódik a hulladékválság?

Nagy-Britanniában évente 3 M t műanyaghulladék keletkezik, ennek nagy része a háztartásokból származik. A háztartási hulladék 60%-a csomagolási hulladék. A brit fürdőhelyeken összegyűjtött hulladék több mint 60%-a műanyag, ezen belül az egyszer használatos termékek aránya meghaladja a 80%-ot.

PET palackok újrafeldolgozása

PET palackok válogatása és visszadolgozása Az olaszországi Montelloban működő új hulladékfeldolgozó üzemben a gyűjtőből érkező, főleg PET palackokat tartalmazó hulladék válogatását, és az alapanyag visszanyerését egy integrált rendszer végzi. A technológiát az Amut cég tervezte, jelenleg ez az egyik legkorszerűbb eljárás Európán kívül is. A feldolgozósor – a műanyaghulladék válogatást kivéve – teljesen automatizált, és ISO 9000 szerinti minőségirányítási rendszerben működik.