Műanyagok tulajdonságai

Újdonságok a polimerek színezésében

Polimerspecifikus színező mesterkeverék kemény PVC-hez A Colour Tone Masterbatch cég (Wales, Nagy-Britannia) általános, poli merspecifikus és egyéni igényeknek megfelelő mesterkeverékeket gyárt tömegműanyagokhoz és műszaki műanyagokhoz egyaránt. A céget 1996-ban alapították. Az egyik alapító korábban a Hoechst cég nagy-britanniai mesterkevék-gyártó üzemét vezette.

Műanyag „ablaküvegek”, lámpaburák; világító műanyagok

Korábban csak néhány műanyagnak volt átlátszó változata, újabban egy re több az ilyen anyag. A csomagolástechnika is kedveli az átlátszó flakonokat, dobozokat, de növekszik ezek felhasználása „ablaküvegként” és világítótestként is. Műszaki újdonságként megjelentek az olyan műanyagtermékek, amelyek különleges felületi kiképzésük révén az elektromos áramot fénnyé alakítják.

Műanyagok előállítása és feldolgozása

Újdonságok a sokoldalú poliamidok köréből

Prototípusgyártás kis sorozatban poliamidból Ha mechanikailag erősen igénybevett formadarabok poliamid prototípu sából mindössze néhányszor tíz vagy száz darabot akarnak előállítani, nagyon hasznos feldolgozási módszer lehet a vákuumöntés. Az egydarabos prototípusok előállítására a lézeres szinterezést alkalmazzák, a sorozatgyártáshoz pedig az ismert feldolgozási eljárásokat. A poliamidok jó tulajdonságaik, különösen a széles alkalmazási hőmérséklet-tartomány (a negatív hőmérsékletektől 150 °C-ig) révén az autó motorterébe épített alkatrészek, például szívócsövek előállítására is beváltak.

Műanyagok felhasználása

Geotextíliák és műszaki célra használt más műanyag fóliák és textíliák

Az európai szabványoknak megfelelő geotextíliák A közeljövőben az Európai Unióban forgalmazott geotextíliákon is beve zetik a CE (EU)-jelzést, vagyis minden terméknek bizonyos európai szabványkövetelményeket kell teljesítenie, és ez hatással lesz többek között a német cégek tevékenységére is. Az Útépítő és Közlekedési Kutató Társaság (Forschungsgesellschaft für Straßen- und Verkehrswesen, FGSV) számos ismertetőt adott ki geotextíliák és hasonló rendeltetésű műanyagok alkalmazására vonatkozóan, ezenkívül számos tájékoztatót is készít azok műszaki jellemzőiről. A jelenlegi kiadványok már a negyedik generációt képviselik 1983 óta.

PET palackok aszeptikus töltése

Az „újfajta” italok – mint pl. az ízesített ásványvíz, a tea, a vitaminokban gazdag üdítők, az energia- és sportitalok – fogyasztása Németországban 2002-ben kb. 20%-kal nőtt.

Műanyagok a gazdaságban

Kettős évforduló a PP történetében

2003 a PP történetében kettős évforduló. 100 évvel ezelőtt, 1903-ban született Giulio Natta, és 40 évvel ezelőtt, 1963-ban ítélte oda a svéd tudományos akadémia a kémiai Nobel-díjat a PP felfedezéséért. A második világháború utáni időszakban sokféle polimert szintetizáltak, de közülük csak néhánynak volt kristályos szerkezete.

Műanyagok és a környezet

Műanyaghulladékok hasznosítása

Polietilén és poli(etilén-tereftalát) csomagolóanyagok újrafeldolgozása Olaszországban Olaszországban a csomagolóanyag-gyártó konzorcium (Conai) és egy egyetemi tanszék közös tanulmányt készített a leggyakrabban használt műanyag csomagolóanyagok, a polietilén (PE) és a poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozásáról. Évente 300 E t műanyag csomagolóanyagot (a piacra jutó mennyiség 16%-át) gyűjtenek be elkülönítve, és azt anyagában dolgozzák fel. További évi 220 E t-t használnak fel tüzelőanyagként.