Műanyagfajták

Sokféle új PP a piacon

Az elmúlt két évben nagyon sok újdonság született a polipropilén gyártásban. A sokféle új típus nem elsősorban a gyártók, hanem inkább a felhasználók számára hasznos, akik tetszésük szerint válogathatnak a szívós, a merev, a hőálló, az átlátszó, a záróképes, a nagy folyóképességű és a nagy ömledékszilárdságú változatok között. A közelmúltban fellépett gyártókapacitás-felesleg, a magas nyersanyagárak mellett kialakult alacsony polimerárak, a kis haszon és az éles verseny erőteljes fejlesztésre késztette a PP-gyártókat.

Vinilésztergyanták

Az akriláttal módosított epoxigyanták (vinilésztergyanták) előállításakor általában kis molekulatömegű epoxigyantát (pl. etilénglikol diglicidiléterét) reagáltatnak akrilsavval vagy metakrilsavval a következő egyenlet szerint: CH2-CH-CH2-O-CH2-CH2-O-CH2-CH-CH2 + CH2=CH-COOH O O 110 °C, 5 h CH2=CH-COO-CH2-CH-CH2-O-CH2-CH2-O-CH2-CH-CH2-OOC-CH=CH2 OH OH Az ilyen gyanták megőrzik az epoxigyanták tulajdonságait, de vinilmono merekkel térhálósíthatók. Mivel a telítetlen kötéseket a molekulaláncok végcsoportjai tartalmazzák, a térhálósodás sokkal gyorsabban megy végbe.

Poliacetálok az autóipar számára

Az üzemanyagrendszerekben alkalmazott műanyagoknak különlegesen ellenállóknak kell lenniük az agresszív üzemanyagokkal, magas nyomással és hőmérséklettel szemben. Emellett egyre hangsúlyosabban jelentkeznek a környezetvédelmi megfontolások, ami a gépkocsi teljes kibocsátásának jelentős csökkentését kívánja meg. A DuPont cég által kifejlesztett antisztatikus Delrin 511 [különböző elne vezései szerint poliacetál, poliformaldehid, poli(oxi-metilén), POM] műanyagot elsősorban a különböző sav- és alkoholtartalmú Ottó-üzemanyagoknál alkalmazzák.

Műanyagok tulajdonságai

Intelligens adalékanyagok

A BCC Research piackutató cég „A műanyagadalékok helyzete Európá ban” címmel készített tanulmányában megállapítja, hogy a világviszonylatban 16 Mrd euró értéket jelentő iparág termeléséből Európa 25%-ban részesedik. Az éves termelés 2,3 M t, az előrejelzések szerinti 3%-os éves növekedéssel számolva ez 2006-ra elérheti a 2,7 M t-t. Az első helyen a PVC gyártásnál felhasznált adalékanyagok, ezen belül a lágyítók állnak, ezek részesedése 1,3 M t (56%).

Műanyagok előállítása és feldolgozása

A csipkártyagyártás sikertörténete

A fröccsöntött csipkártya története mindössze 10 éves, és felvevőpiaca napról-napra bővül. A kezdet az 1970-es évekre tehető, amikor Franciaországban bevezették az ún. Carte Bleue nevű vásárlói kártyát, jóval az EUkártya bevezetése előtt.

Újdonságok a műanyag palackok gyártástechnológiájában

Forrón tölthető PET palackok gyártása A poli(etilén-tereftalát) (PET) részlegesen kristályos, hőre lágyuló mű anyag, amely 76 oC-on, (az ún. üvegesedési hőmérsékleten) lágyul. E fölött a hőmérséklet fölött az anyag gumirugalmas és alakítható, amit a nyújtva fúvó eljárásnál ki is használnak.

Műanyagok felhasználása

Szigetelő és vezető műanyagok a villamosenergia-ellátásbanés az elektronikai iparban

Műanyagok a villamos iparban A műanyagokat sokféle területen alkalmazzák, ezért sok egymástól eltérő követelményt kell kielégíteniük. Igaz ez egy szűkebb területen is, pl. a villamos ipar és az elektronika területén, ahol nem csak műanyag házakat vagy áramköri alaplapokat készítenek belőlük.

Magas esztétikai igényeket kielégítő műanyagtermékek

A műanyagtermékekkel szembeni műszaki és esztétikai igények általá nosan nőttek, de a gépkocsigyártás különösen kényes a szép megjelenésre. Az autógyártók modelljeiknek nem csak a külső megjelenésével, hanem az utastér kiképzésével is a luxus képzetét szeretnék kelteni. Rendkívül vonzó a vásárlók számára az utastérben a bőrbevonat és a fafelület.

Műanyagok a gazdaságban

A hajlékony falú csomagolás Kelet- és Közép-Európában

A csomagolóipar helyzetét elemző tanulmányok, amelyeket a PIRA International, a PCI Films és a Freedonia piackutató cég egymástól függetlenül készített, egybehangzó véleménye, hogy Közép- és Kelet-Európa a hajlékony falú csomagolóeszközök legígéretesebb piaca. Ezekben az országokban az elmúlt években jelentős növekedés ment végbe a csomagolóeszközök felhasználásában. 1998-1999 között a növekedés üteme 7,8% volt, 1999-2000 között már elérte a 9,3%-ot.

Modern marketing- és fejlesztési irányzatok német vállalatoknál

A műanyagok alkalmazása piaci szegmensek szerint A német műanyaggyártók általában optimista módon tekintenek a jövőbe, de a csökkenő versenyelőny nekik is sok kérdést vet fel. Milyen következményekkel jár ez a beruházásokra, fejlesztésekre és az alkalmazástechnikára nézve? Hogyan fog a jövőben alakulni a műanyagipar piaci helyzete? Ezekre a kérdésekre keresett választ egy interjú, amelyet a Kunststoffe című folyóirat újságírói készítettek a BASF cég sztirol termékcsaládért felelős vezetőjével. Először a tömegműanyagok, a műszaki műanyagok és a nagy teljesítményű, különleges műanyagok területén végbemenő fejlesztéseket próbálták meg körvonalazni.

Műanyagok és a környezet

Lebomló műanyagok alkalmazása

A biológiailag teljesen lebomló polimerek alkalmazási területei egyre bő vülnek. A ezeket gyártó cégek folyamatosan fejlesztik termékeiket, és figyelembe veszik az új vásárlók gazdasági, környezeti és funkcionális igényeit. A következőkben bemutatjuk a legjelentősebb alkalmazási területeiket.