Műanyagok tulajdonságai

A műanyagok jellemzése – rövid jelek és jellemző tulajdonságok

Egy új műanyagtermék tervezésekor viszonylag korán el kel dönteni, hogy melyik műanyagból célszerű azt gyártani. A téves anyagválasztásból adódó hibákat utólag nehéz kijavítani. A megfelelő anyag kiválasztásában sokat segítenek az ún.

Szagok és zajok kiküszöbölése a gépkocsiban műanyagok felhasználásával

A mai vásárló nagyon igényes használati tárgyaival szemben. Gépkocsijától pl. nem csak azt várja el, hogy szép, biztonságos és műszakilag magas színvonalú legyen, hanem azt is, hogy ha beül, ne érezzen kel emetlen szagot, és utazás közben ne hal jon kel emetlen zajokat.

Műanyagok alkalmazása

Teherhordó szerkezetek erősített műanyagokból a volt NDK építészetében

Németország keleti részében, az egyesítés előtti NDK-ban, nagyon korán kezdték alkalmazni a szál al erősített műanyagokat (közöttük a műszaki textíliákat) teherhordó építőipari szerkezetek céljára, és jelentős sikereket értek el. Néhány létesítmény még ma is ál , és eleget tesz funkciójának. Az országban két kutatóintézet is intenzíven foglalkozott az ilyen szerkezetek tulajdonságainak megismerésével és optimalizálásával.

Szállal erősített csövek hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagokból

A szál al erősített műanyag csövek mátrixanyaga általában hőre keményedő műanyaggyanta, legtöbbször telítetlen poliészter, de lehet más is, pl. epoxigyanta. Végtelen szál al erősített hőre lágyuló csöveket is gyártanak; ezeket elsősorban a gépjárműgyártásban használják fel.

Hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok villamosipari és elektronikai alkalmazása

Új öntőgyanták és alkalmazásaik a járműiparban A német Axson cég új, nagy teljesítőképességű epoxi és poliuretán öntőgyantákat hozott forgalomba. Ezek teherautókban és repülőgépekben védik a bevont elektronikus és vil amos alkatrészeket nemcsak a mechanikus vibrációtól, hanem a por és más anyagok behatolásától is. Vil amos szigetelőképességük mel ett előnyük, hogy könnyen felvihetők, kicsi a feldolgozás során felszabaduló reakcióhőjük, és védelmet nyújtanak a hősokkal szemben.

A PET alkalmazásának lehetőségei a csomagolásban

A PET csomagolóipari felhasználása három területen jelentős: fóliaként régóta és elterjedten alkalmazzák, ezt követi a buborék- vagy blistercsomagolásban bevezetett hőformázott fólia, és viszonylag újnak számít a PET palackok megjelenése. A két irányban nyújtott PET fóliát (BOPET) 12 µm vastagságban ál ítják elő. A területegységre vonatkoztatott igen kis tömegű fóliából készült tasakoknak (pl.

Műanyagok és a gazdaság

Kiállítók a -es düsseldorfi műanyagvásáron, a „K ”-en

A 15. düsseldorfi műanyag- és gumikiál ítás október 25-től november 1-ig bemutatta ennek a szektornak a jelenlegi helyzetét és a jövőre vonatkozó terveit. Ezt a kettős feladatot fejezte ki az idei jelszó is: látvány–innováció– üzlet.

Műanyagok és a környezet

PET-palackok újrafeldolgozása Európában

Az európai ipar 2000-ben 270 E t PET palackot gyűjtött be újrahasznosításra. Az 1999. évi 219 E t-hoz képest ez 23%-os növekedést jelent.