2013. már. 26.

A Belgiumban rendezett gépészeti konferencia egyik kiemelt szekciója a műszaki polimerek és kompozitok alkalmazástechnikai lehetőségeivel foglalkozott. Meghatározó szempont a polimerek súrlódási- kopási viselkedésének (tribológia) extrém körülmények közötti ismerete, mint pl.

2012. júl. 17.

Az elmúlt években az MTA KKI technológiát dolgozott ki polimerek felületi módosítására ion implantációval (PIII). A vákuumba vezetett N gázból kisnyomású plazma keletkezik, melyre kisfrekvenciás nagyfeszültséget kapcsolnak.

2012. júl. 09.

Kiegyensúlyozott, forgalmas napokat hozott a Quattroplast Kft standján az Industria. A visszatérő régi partnerek mellett jelentős volt azoknak a száma, akik internetes böngészőkkel találtak rá a cégre, és még nem volt kapcsolata a Quattroplasttal.

2010. nov. 22.

A gazdasági válság és az azt követően megindult ipari fejlődés a műszaki műanyag féltermékeket gyártó cégek termékpalettáját is átrendezte. A Kunstoffe2010 kiállításon világossá vált, hogy a gyártók jelentős racionalizálást hajtottak végre a termékválasztékban és a raktárkészletekben.

2010. nov. 15.

2010 október végén nyitotta meg kapuit a háromévente megrendezendő műanyagipari szakkiállítás Düsseldorfban.

2009. dec. 21.

A Quattroplast Kft többéves kompozitfejlesztési programjának eredményeként létrehozott nano- és mikrokompozitok innovációs díjat nyertek.

2009. dec. 21.

Miért lehet szükséges a feszültségmentesítő hőkezelés?

2009. ápr. 16.

Dr. habil. Kalácska Gábor, egyetemi docens, Szent István Egyetem, Gödöllő

1. Szerkezet

A poli(etilén-tereftalát) hőre lágyuló telített poliészter, amelyet tereftálsav és etilénglikol polikondenzációjával hoznak létre.

Az anyag szemikristályos változata kedvező tulajdonságai miatt a műszeripar és az általános gépipar fontos szerkezeti anyaga.

2009. jan. 08.

1. Szerkezet

A PVDF általában nem erősített, kristályos fluorpolimer, amely jó mechanikai, termikus és villamosszigetelő tulajdonságokkal, valamint kitűnő vegyi ellenálló képességgel rendelkezik. 1961-ben a Pennwalt Corp. vezette be a piacra. A molekula alapszerkezete a következő (1. ábra):

1. ábra Poli(vinilidén-fluorid) – PVDF

2009. jan. 08.

1. Szerkezet

A DuPont cég által gyártott PI (Vespel SP) féltermékek a legismertebbek a mérnöki gyakorlatban, bár létezik más gyártmány is. A poliimidtermékek szintén a nagy hőállóságú anyagcsoportba tartoznak. Az alapmolekula szerkezetét az 1. ábra mutatja.

1. ábra Poliimid (PI)